Uzdrowisko Świnoujście jest mi znane tylko z pobytów prywatnych i mnie osobiście urzekło, ale po przeczytaniu opinii wielu osób na forum wiem jedno, na pewno nie pojechałabym do Świnoujścia z NFZ od października do kwietnia, a pobyt od maja do września uzależniony byłby od obiektu.
Świnoujście Trzygłów 24.06-15.07 w trakcie,
- lawenda
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 cze 2014 15:01
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 42 razy
- Podziękowano: 59 razy
Re: Świnoujście Trzygłów 24.06-15.07 w trakcie,
Uzdrowisko Świnoujście jest mi znane tylko z pobytów prywatnych i mnie osobiście urzekło, ale po przeczytaniu opinii wielu osób na forum wiem jedno, na pewno nie pojechałabym do Świnoujścia z NFZ od października do kwietnia, a pobyt od maja do września uzależniony byłby od obiektu.
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 252 razy
- Podziękowano: 137 razy
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 73 razy
- Podziękowano: 97 razy
Nie byłem tam na pobycie z NFZ i na ten temat nie zabierałem głosu.
W Świnoujściu byłem w sanatorium Trzygłów i Bursztyn i w obu dobrze mi było, a ponadto byłem pracownikiem Uzdrowiska S.A. i poznałem dobrze obiekty sanatoryjne ich wady i zalety.
W temacie Uzdrowiska Świnoujście nie będę już dyskutował na forum, bo widzę, że dalsza dyskusja jest bez celowa i nic nie wnosi.
- bardzyk2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 cze 2020 14:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękowano: 7 razy
Świetnie się czyta i czekam na ciąg dalszy.
Wprawdzie ja swój pobyt w Świnoujściu w lutym, w pokoju 4 osobowym
wspominam
Biegałam z Admirała II między Rusałką, Bałtykiem, Bursztynem i Trzygłowem (tylko gimnastyka kardio)
a rozpiska zabiegów była absolutnie bez sensu. Na dodatek w zimie.
Serdecznie pozdrawia
-
alka50+
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2015 11:50
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 41 razy
dużo to powiedzą,że gaduła/udowodnię,że jest to mylące/jak mało to próżnior.,,
PaweleK...na spokojnie z tym Bestsellerem książkowym...wypoczywaj bo dni szybko mijają zwłaszcza gdy tyle się dzieję i turnus ma określony czas
Póki co zaglądam do ,,Czytacie książki,,a tam zawsze duży wybór i miejsce na polecajkę dla Twojej...
Czekam na ciąg dalszy w tym poście ...fajnie i z uśmiechem się czyta...a może i jakieś fotki zobaczymy
Miłego czasu ....dobra we wszystkim.
-
PaweleK
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 maja 2026 17:40
- Oddział NFZ: Lubuski
- Podziękował: 19 razy
- Podziękowano: 36 razy
Postaram się bez emocji.
Świnoujście Trzygłów 24.06.-15.07.
Trzygłów.
Otrzymanie pokoju jednoosobowego nie spowodowało, że moja "czujność"została osłabiona. Jestem perfekcjionistą i widzę rzeczy,szczegóły na które nikt nie zwraca uwagi. Zawsze zadaję pytanie "Dlaczego"Dlaczego tak a nie inaczej”.
Nie znalazłem osoby która na bieżąco mogłaby szybko odpowiedzieć.
Każdy ma swój wycinek : recepcjonistka,pielęgniarki,panie sprzątające,panie ze stołówki.I każdy trzyma się swojego podwórka. Dla porównania będę posługiwał się z pobytem w Kudowie Zdrój w Bristolu. Tylko tam jeden właściciel ,tutaj sieć obiektów w spółce.
W obiekcie słabe wi-fi ale dałem się przekonać i wykorzystywałem telefon jako router.W pokoju lodówka /bezpłatna/.Jest waga dostępna dla kuracjuszy,
ręcznik/w połowie turnusu wymieniany/.W trakcie pobytu 2 wizyty lekarskie. Można było zmienić zabiegi
Stołówka nie jest duża. Jest klimatyzacja i w czasie 3 dni upałów spełniała swoją rolę.
Miałem uwagi do mojego pokoju ale jak przychodziły dziewczyny na kawę, posłuchać muzyki to twierdziły, że mam bardzo ładny więc pominę. Oglądałem różne pokoje jedynki, dwójki ,studio 1+1,studio 2+2 !.Dla mnie to pomyłka. To 2 pokoje dwuosobowe z jedną łazienką. I już widzę jak 4 panie rano o tej samej porze chcą skorzystać z porannej toalety. Dziewczyny nie pozwoliły zrobić zdjęć/mój pokój mam dokładnie obfotografowany/.Twierdziły, że mają bałagan. Mówiły prawdę. Miały .Część pokoi wyremontowana. W wyremontowanych pokojach łazienki duże, kafle do sufitu.
Jedzenie bardzo smaczne/moja subiektywna ocena/,wystarczające .Dowożone
z Henryka .Panie kelnerki? przesympatyczne dziewczyny pomagały w zamianie pory posiłków/jeżeli była taka potrzeba/ lub zostawiały w pokoju pielęgniarek. Swoim uśmiechem wynagradzały niedogodność pewnego rodzaju ciasnoty. Jak wszyscy usiedli to przechodzenie było już trochę uciążliwe. Szczególnie dla osób które chodziły o kulach.Ale dobrze,że jest
stołówka na miejścu.Wystarczy,że na zabiegi trzeba było chodzić w różne miejsca
Mam w pamięci wypowiedż Zosi.Osoby mające trudność w poruszaniu się,chodzące o kulach w ogóle nie powinny być kierowane do Trzygłowa.
To nie zarzut do Trzygłowa tylko raczej do osoby kierującej do danego sanatorium.Na pewno mają informację ,że kuracjusz porusza się o kulach.
Było mi głupio wobec Jacka. Jacek przesiedział cały pobyt na ławeczce.
Dojście do morza było dla niego wielkim problemem. Miał problemy z chodzeniem na zabiegi. A ja na rowerek…
Dla mnie wielkim minusem jest brak miejsca do integracji.Jestem osobą osobnikiem otwartą, szukającą kontaktu.Nie było takiego miejsca.Naszym miejscem spotkań były 2 ławeczki przed wejściem/miejsce w którym można
było palić/.Tu spotykały się osoby palące i niepalące/ja palę i nie będę pisał o szkodliwości palenia/.Mała dygresja. Będąc u Zbyszka z wizytą oprowadził mnie po obiekcie. Zaciekawiła mnie altana wśród kwiatów porośnięta bluszczem. Pomyślałem ciekawe miejsce do czytania. To była palarnia…W okresie letnim to jeszcze do zaakceptowania ale już jesienią,zimą kiedy
robi się szybko ciemno zostają 4 ściany i telewizor.
/Telewizor za opłatą nie wiem ile ale osoby wykupujące usługę skarżyły się na śnieżenie,zakłócenia/.
W Kudowie przed wejściem półkole zadaszone oświetlone.
Zamykanie obiektu od 22.oo do 6.oo fizycznie z klucza mocno mnie uwierało.
Nie mogłem zobaczyć wschodu słońca Mam zdjęcia ale już po 6.oo.Nie przekonuje mnie tłumaczenie, że sanatorium bierze za mnie odpowiedzialność w tym czasie. W Kudowie obiekt był otwarty przez całą noc. Trochę inny charakter.Recepcja pracowała do 23.oo.Póżniej strażnik ale nie interesujący się o której kto wraca.W dniu wyjazdu rozmawiałem z nowym kuracjuszem na turnus po nas .Był zaskoczony, że obiekt jest zamykany tak wcześnie. Mówił,że w poprzednim sanatorium można było wychodzić do 24.oo.Więc to chyba wewnętrzny regulamin Uzdrowisko Świnoujście S.A.
W rozmowach z przyjaciółmi przed wyjazdem słyszałem Trzygłów bardzo dobra lokalizacja tylko…wszystkie obiekty spółki są w dzielnicy nadmorskiej.
I w tym momencie Trzygłów zostaje w tyle za Henrykiem,Admirałem 1 i Energetykiem/inny właściciel/.Trzygłów oferuje również pobyty komercyjne.
Zdecydowane nie. Nie ta półka.
Zosiu, mam wiele spostrzeżeń ale to byłoby już emocjonalne a chcę uniknąć.
Piszesz o przypadkach traktowania kuracjuszek.Również mogę sypać przykładami.Zauważyłem postawę na nie a nie na tak.Zawsze znalazł się paragraf dlaczego czegoś nie można a nie próba wyjścia do kuracjusza.
Nie określę terminu ani osoby ale wywiązała się rozmowa na temat pobytu w Trzygłowie.Mam taki paskudny charakter,że zawsze mówię prawdę.
Dziewczyna była zaskoczona moimi uwagami.Wszyscy wypowiadają się pochlebnie a po panu to już bym się nie spodziewała.Tylko wszyscy mówią to co chce się usłyszeć .Ja nie.Moje zastrzeżania i uwagi były bagatelizowane więc skończyłem rozmowę.
Podsumowując obiekt .W okresie letnim tak.Maj,wrzesień do rozważenia/można trafić dobrą pogodę/.Okres jesieni,zimy zdecydowanie nie
Rusałka-zabiegi.
Rusałka to prawdziwy kombinat zabiegowy pracujący na wysokich obrotach. Spięty on line z Bałtykiem i Światowidem pracuje perfekcyjnie.Wyznaczona godzina to gwarancja, że zabieg będzie terminowy.Problem,kiedy chcemy przyśpieszyć.Jeżeli jest taka możliowość to fizjoterapeuci idą na rękę/choć nie zawsze/.Ja nie próbowałem.Nie miałem takiej potrzeby.Jedynie w dniu przyjazdu żony na tydzień jeden zabieg mocno napinał mi czas/nie wyobrażam sobie sytuacji,że żona przyjeżdża a ja nie mogę powitać jej na dworcu/ ale nie
udało mi się więc pokombinowałem inaczej.Zabieg był terminowo.Zaplanowane ma być wykonane.Odpuściłem obiad,wziąłem Bolta i byłem na czas.
Zabiegi wykonywane bardzo starannie bez ściemy.
Koleżanka miała cały czas wysokie ciśnienie.Mieliśmy razem gimnastykę.Mam kłopoty z kręgosłupem więc w tym czasie pedałowałem.Fizjoterapeuta nie pozwolił koleżance "odbić" zabiegu tylko odesłał do pielęgniarki aby zamieniła zabieg.
I moje trzy grosze.
Otrzymałem plan zabiegów.W Kudowie była dodatkowa informacja jak się przygotować.Tutaj nie.Zabiegi były dla mnie
nowe.Informacja tak ale na drzwiach przed.Porobiłem zdjęcia wszystkich drzwi.Tutaj dodatkowo dopinałbym małą mapkę
sytuacyjną gdzie jest dany obiekt.Np. kuracjusz Trzygłowa miałby pokazaną trasę do Bałtyku,Światowida.Niby niewielkie
odległości ale na początku to się myli.Wszystko nowe.A ja już widziałem w głowie te starsze osoby dla których to było trudne.
Nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie dlaczego ten sam zabieg mam w 3 różnych obiektach.Miałem koleżanki w Światowidzie.
One na ten sam zabieg chodziły do Rusałki ,ja do Światowida. W połowie turnusu można było już skorygować i osoby o kulach
mogły mieć zabiegi tylko w Rusałce.W okresie letnim to chodzenie nie jest tak uciążliwe ale jesienią i zimą już tak.Ubieranie,rozbieranie.
Tu wspomnę jeszcze o pielęgniarkach z Trzygłowa.Zawsze przypominały o unikaniu ostrego słońca,używaniu kremów i
odpowiednim nawadnianiu.Ja dostawałem jeszcze szpileczkę na temat palenia…
Troszkę o sobie.Jestem perfekcjonistą.Punktualność to mój hopel x2.Przyjście na 2 minuty przed czasem to dla mnie spóżnienie,2 minuty po to katastrofa.Tutaj spóżniałem się wielokrotnie,myliłem obiekty,piętra.Powodowało to wiele śmiesznych sytuacji/zawsze wybrnąłem/.
Świnoujście
Będąc już na miejscu od razu zakochałem się w Świnoujściu/szybko się zakochuję/.Miasto ma klimat nadmorskiego kurortu.Jestem wzrokowcem a tutaj miałem
kłopoty z orientacją.Dzielnica podzielona na kwadraty,natłok obiektów sanatoryjnych i wypoczynkowych.Promenada robi
wrażenie.Część scisłego centrum uzdrowiskowego mocno rozkopane.Co drugie skrzyżowanie w remoncie co powoduje
tłok na tych nie zamkniętych,wszędzie jednokierunkowe.Ale to dobrze.Świnoujście będzie jeszcze piękniejsze.
Co mnie zaskoczyło?
Brak kwiaciarni w centrum uzdrowiskowym.Jak szukałem kwiatów dla Magdaleny schodziłem całą dzielnicę i nie znalazłem Dopiero dziewczyna chodząca po promenadzie miała pęk róż./przezornie znalazłem kwiaciarnię na przyjazd żony/.
Płatność tylko gotówką w wielu kawiarniach,sklepikach.Nie znajduję
wytłumaczenia.
Mało stoisk z owocami.Na promenadzie byłyby oblegane.Będąc u Z byszka na odcinku 500m były dwa stoiska z dużym wyborem owoców.
Cała obsługa kawiarni,stoisk ,lodziarni to Ukrainki i Ukraińcy.Jeżeli była to Polka,Polak to jako właściciele.Ktoś chce ich wykopać z rynku pracy.Świnoujście by zamarło.
Dobrze,że wyrzuciłem plan do kosza.Nie udałoby się go zrealizować.W zwiedzaniu Świnoujścia przeszkadzała mi muzyka i …kwiatki.Jadę rowerkiem,grają to z roweru słucham rozmawiam.Jadę ładne kwiatki to z roweru i tak nutki,kwiatki,nutki,kwiatki.
Jak przyjechała żona to razem pstrykaliśmy.Żona „widokówki”/zdjęcia bez osób/ja kwiatki.
Po co Tobie tyle kwiatków?Kruszynka lubi.Kto to jest Kruszynka?
Dziewczyna z forum.Z Lidla?Tak.
Z kwiatów mógłym ułożyć trasy wycieczek.
Wystarczyły 3 chłodne i deszczowe dni i promenada zamarła.Mogę sobie wyobrażać jak tu jest zimą.
I rower.Bez roweru zwiedzanie byłoby uciążliwe.Nadmiar atrakcji.
Czy Świnoujście,Bałtyk jest drogie?Za mało danych aby dać miarodajną odpowiedż.Ja szukam czegoś innego.Szukam jakości.Od razu wykorzystałem spotkanie ze Zbyszkiem aby podpowiedział które
lokale,smażalnie poleca.Jeżeli proponują mi rybkę prosto z kutra a tą rybką jest miruna nowozelandzka a rolę kutra pełni najbiższa Biedronka to dziękuję.Wystarczyły mi te lokale polecane przez Zbyszka.Sam poszukałem lokali na wieczorne kolacje z żoną.
Podsumowanie
Dzięki osobom z tego forum odczarowałem dla siebie morze.
Bez Waszej pomocy nigdy bym się nie zdecydował.Dziękuję wszystkim .
Poznałem Zbyszka i ....dziewczynę która czyta forum a była w Trzygłowie.
Kuracjuszko/wolałbym po imieniu/pozdrawiam.Mam nadzieję,że
wróciliście z mężem bezpiecznie.
Poznałem fantastyczne osoby.Nie wiem czy to przypadek ale było ich wiele.I gaduły ,że ja byłem małomównym mrukiem.
Mam pewien niedosyt.Nie udało mi się przekonać nikogo do forum.
Może byłem mało przekonujący/temat poruszałem bardzo delikatnie nie chcąc wyjść na nawiedzonego oszołoma chociaż jestem forumowym narkomanem/lub czar prysł.
W planach na przyszły rok już jest Świnoujście lub Mrzeżyno.
Alka50+/idąc tym tropem powinienem napisać PawełeK60+/.
Miałem w planach fotki ze zwiedzania i opis w moim stylu ale poczytałem troszkę savoir vivre i chyba spełniałbym warunki na
salonowego pajaca chociaż…byłem tylko w Świnoujściu,nie wiem
wszystkiego ale jestem uważnym obserwatorem i nie miałem żadnej bo…nie chciałem.
Ale zadanie odrobiłem.Podziękowałem,opisałem chociaż nie uniknąłem żartów.
Pozdrawiam i …zmykam.Głodny grania ,czytania i planowania
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 252 razy
- Podziękowano: 137 razy
-
nula
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 lut 2020 00:29
- Podziękował: 19 razy
- Podziękowano: 34 razy
Wielkie dzięki, że znalazłeś czas wśród tak napiętego grafiku aby tak ładnie i szczegółowo zrelacjonować swój pobyt. Tylko podziwiać i cieszę się, że Ci się aż tak chciało.
Bardzo dobrze, że nasze opisy są subiektywne, bo to zachęca do jego przeczytania, ale i pozwala nieco odkryć charakter i usposobienie relacjonującego.
Pozdrawiam