kolejka do sanatorium 2014 rok
Re: kolejka do sanatorium 2014 rok
-
EWCIA
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 24 lut 2014 21:09
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 2
Dlaczego mieszkając w tym samym państwie,płacąc te same podatki i świadczenia typu chorobowe itd.ludzie są jawnie dyskryminowani.Bo tak to odbieram.
Ja i tysiące podobnych do mnie, mamy po prostu pecha mieszkając w takim województwie gdzie na wyjazd czeka się prawie 3 lata.To tylko kolejka bo od powrotu z sanatorium u nas musi minąć całe 12 miesięcy żeby można złożyć kolejny wniosek.Tak jest u nas.Choć przepisy mówią inaczej.To razem już wychodzi 4 lata .
Powietrze mamy bardziej zanieczyszczone niż w innych rejonach Polski -to tym bardziej leczenie--czyt.rehabilitacja np.górnych dróg oddechowych powinna być priorytetem.
A nie spychani jesteśmy w dół.Nikt sobie nie wybiera miejsa zamieszkania ale jak czytam że to czy tamto się nie podoba to wierzcie ,naprawdę we mnie się" gotuje."
Mój lekarz pisze że wskazane morze -ale tego nie uwzględniają.Mam do morza setki km -cała Polska do przejechania i gdzie bym mogła wybrzydzać nt.miejscowości przyznanej.Nie podoba się to nie muszę jechać.I czekać kolejne lata w kolejce.
Sorry ! że tak "ostro" się wyraziłam ,ale naprawdę można wyjść z siebie czytając niektóre komentarze.
-
ibizka wielkopolska
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 01 gru 2012 20:00
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
Ibizka ! żeby móc złożyć nowy wniosek (byłam dopiero 1 raz w sanatorium z NFZ) musze jeszcze poczekać do końca marca -dopiero wtedy mi nie odrzucą wniosku bo minie ten ICH rok od powrotu.Wiec do końca marca czekam a potem może 2,5 roku jak dobrze pójdzie oczywiście.Tak czytam komentarze 'ślązaków" i wiem że już jest czas oczekiwania do 26 miesięcy.Więc zanim ja złożę to stuknie 3 lataibizka wielkopolska pisze:Stokrotka jestem tego samego zdania , że wszyscy powinni tak samo długo oczekiwać na sanatorium. Dlatego uważam, że ty jak i inni mieszkańcy śląska powinniście zasypywać petycjami NFZ i swoje lokalne władze. Okres oczekiwania zależy od ilości złożonych wniosków i puli przydzielonych środków na leczenia sanatoryjne. Rozumiem twoją niechęć do kapryszenia bardziej uprzywilejowanych przyszłych kuracjuszy ale niestety taka jest natura ludzka. Zamiast się cieszyć i być wdzięcznym, że w stosunkowo krótkim terminie skorzystają z leczenia to chcą czegoś innego. Ale prawda jest taka, że sanatoria różnią się standardem , bazą zabiegową , położeniem. I nie ważne czy się czeka rok czy 3 lata bardzo chce się naprawdę skorzystać z pobytu. Jak tutaj nie walczyć o sanatorium gdy w bazie są zaniedbane , sypiące się budynki jak i 4 gwiazdkowe hotele. Sama piszesz ,że chciałabyś nad morze- czyli twoje zapotrzebowanie jest sprecyzowane - jak i innych. Dlatego wspierajmy się na forum wiedzą i próbujmy " zdobyć" taką usługę na jakiej nam zależy. Jak minie Tobie 18 miesięcy od ostatniego pobytu próbuj skorzystać ze zwrotów , może trafi się np.Kołobrzeg czego z całego serca Ci życzę.Jak długo już czekasz? Bo ja dopiero zaczęłam
A morze to sobie sama muszę zafundować ,,bo mam sprawy gardłowe już tak przewlekłe że chyba nic nie pomoże.Szkoda że tak późno zaczęłam myśleć o sanatorium.Trzeba było to zrobić jakieś 10 lat wstecz.Człowiek mądrzeje po latach.
-
ibizka wielkopolska
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 01 gru 2012 20:00
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
Szkoda słów na dalszą rozmowę.Tam wszystko wiedzą lepiej.Dobrze jak się ma szczęście że odbiorą połączenie-bo z tym to też trzeba mieć szczęście.
Z roku na rok dochodzą nowe dolegliwości i tak trzeba czekać coraz dłużej.Na lepsze się nie zmieni -oby nie na gorsze.