Fajny film wczoraj widziałem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: biedroneczka »

Wprawdzie nie o filmie, ale o sztuce teatralnej chciałam kilka słów napisać :D
Byłam wczoraj w moim ukochanym "Jaraczu" :serce: na sztuce Witolda Gombrowicza "Iwona, Księżniczka Burgunda".
Nie jestem fanką Gombrowicza, ale mówiąc szczerze głównym, dla mnie, wabikiem był zespół aktorski jaki tu występował: Iwona Dróżdż-Rybińska, Katarzyna Cynke, Milena Lisiecka, Ireneusza Czop, świetny Mariusz Jakus, i młody narybek Hubert Jarczak, Marcin Korcz czy Krzysztof Wach. Muzykę na żywo wykonywała rewelacyjna Maja Kleszcz :kwiat: i Wojciech Krzak.
Chciałam też zobaczyć jak z tym trudnym tematem poradzi sobie rezyserka Agata Duda-Gracz ( córka malarza Jerzego Dudy-Gracza :o ).
"Iwona..." jest to sztuka prześmiewcza, z gorzkim humorem, o ludzkich słabości i ułomnościach. W dużym skrócie jest to historia mało interesującej, milczącej dziewczyny, którą poślubia kierowany kaprysem Książę. Bierna i obojętna Iwona budzi wyrzuty sumienia, nienawiść, agresję i niestety ujawnia ukryte instynkty i słabości swojego otoczenia.
Czy mogę polecić to przedstawienie? Myślę, że dla koneserów Gombrowicza jak najbardziej tak, ale dla większości z nas nie jest to temat łatwy w odbiorze...
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:? Trzeci raz oglądam , chyba nie ostatni :!: ,,Siedem ,, Dawida Finczera .Mroczna atmosfera i to odniesienie do siedmiu grzechów głównych :!: I jeszcze obsada ...Brad Pitt, Morgan Freeman , Gwyneth Paltrow ....dla mnie świetny thriller .
Awatar użytkownika
deremi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2013 19:03
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: deremi »

Gorąco polecam pomijany przez publiczność i krytyków film Camerona ,, Sanctum "" Jego scenariusz oparty jest na rzeczywistych wydarzeniach .. Cytując recenzje z FILMWEB ,,Grupa płetwonurków wyrusza na ekspedycję do gigantycznego systemu jaskiń. Jest wśród nich doświadczony speleolog, Frank McGuire , jego syn Josh oraz sponsor ekspedycji, Carl Hurley . Wraz z nadejściem tropikalnej burzy ekipa zostaje odcięta od wejścia do kompleksu, musi więc znaleźć wyjście ze stopniowo zalewanych korytarzy. Zagłębiają się w niezbadane odcinki labiryntu, uciekając przed nieustępliwą, lodowato zimną wodą. Przy kończących się zapasach i rosnącym panicznym strachu próbują wraz z biegiem podziemnej rzeki dotrzeć do wyjścia z pułapki. Wkrótce stają przed nieuniknionym pytaniem: „Czy ktoś z nas wyjdzie z tej matni żywy?” Dodam, że film charakteryzują wspaniałe zdjęcia i przepiękna muzyka.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

:kwiat: Odkurzam temacik...

Wczoraj obejrzałam film Woody’ego Allena "BLUE JASMINE"
Film troszkę nietypowy jak na tego autora, chociaż......jakby się głębiej zastanowić..... :roll: W króciutkim streszczeniu jest to historia przywykłej do luksusu, u boku męża-biznesmena kobiety, której życie przewraca się do góry nogami, gdy mąż malwersant traci majątek. Jest zmuszona skorzystać z gościnności klepiącej biedę siostry.... W zasadzie jest to dość smutna i dołująca historia o klasowym upadku, o dumie, o siostrzanej zazdrości i rywalizacji. Ale przede wszystkim o relacjach damsko-męskich, jak to u Allena zwykle bywa. Świetna Cate Blanchett odtwórczyni roli głównej bohaterki Jasmine :kwiat:
Film, pomimo, że nie relaksujący, to wart obejrzenia..... Ja polecam....
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A ja wczoraj z wielką przyjemnością po raz kolejny obejrzałam Jacka Nicholsona starego satyra w filmie "Lepiej być nie może".
I ten tekst "Czy ja naprawdę nie mogę mieć normalnego chłopaka,który nie będzie walnięty?" i odpowiedź mamy "Cicho tacy nie istnieją" :lol:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czy oglądaliście "Pachnidło-historia mordercy" ekranizację powieści Patricka Süskinda ? Wczoraj był w TVP 1, późnym wieczorem. Niesamowity, mroczny film, którego akcja toczy się w XVIII-wiecznej Francji. Jest to historia człowieka obdarzonego genialnym węchem, który tworzy formułę doskonałego pachnidła. Ale aby stworzyć swój idealny zapach wciąż poszukuje tajemniczego składnika, który sprawi, ze perfumy będą jeszcze bardziej wyjątkowe. W tym celu zabija piękne, młode kobiety, aby stworzyć swój idealny zapach. Film bardzo intrygujący....
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Klimatyczny film, pamiętam sprzed kilku lat z kina, choć kinowe sale z reguły odrzucają mnie zapachem popcornu i szelestem papierów konsumpcyjnych :D
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Biedroneczko co do ''Pachnidła'' to bardzo się ucieszyłam, że był ten film w tv bo jakiś tydzień temu czytałam tą książkę więc mogę sobie porównać wersję książkową i filmową - oczywiście jak obejrzę bo nie miałam czasu na oglądanie więc sobie nagrałam.
Książka była ciekawa i zaskakująca - szczególnie na końcu.
Jak znajdę chwilę w ciszy i spokoju to obejrzę film :)
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Aguniu, ja książki nie czytałam i może nawet dobrze, bo nie musiałam porównywać :) Ale film naprawdę dobrze zrobiony i wart jest obejrzenia. Sam nastrój mrocznej, osiemnastowiecznej Francji jest fascynujący, uwielbiam takie filmy. Ciekawa jestem Twojej opinii jak wypadło porównanie z książką :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Może dziś obejrzę jak nie będę mogła zasnąć (choć mecz dziś jest :) ) i na pewno o tym napiszę. Biedroneczko jak oglądałaś film to książki już nie czytaj, na pewno już by Ci się tak nie podobała jak przed obejrzeniem filmu.
ODPOWIEDZ