Fajny film wczoraj widziałem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: biedroneczka »

Wprawdzie nie o filmie, ale o sztuce teatralnej chciałam kilka słów napisać :D
Byłam wczoraj w moim ukochanym "Jaraczu" :serce: na sztuce Witolda Gombrowicza "Iwona, Księżniczka Burgunda".
Nie jestem fanką Gombrowicza, ale mówiąc szczerze głównym, dla mnie, wabikiem był zespół aktorski jaki tu występował: Iwona Dróżdż-Rybińska, Katarzyna Cynke, Milena Lisiecka, Ireneusza Czop, świetny Mariusz Jakus, i młody narybek Hubert Jarczak, Marcin Korcz czy Krzysztof Wach. Muzykę na żywo wykonywała rewelacyjna Maja Kleszcz :kwiat: i Wojciech Krzak.
Chciałam też zobaczyć jak z tym trudnym tematem poradzi sobie rezyserka Agata Duda-Gracz ( córka malarza Jerzego Dudy-Gracza :o ).
"Iwona..." jest to sztuka prześmiewcza, z gorzkim humorem, o ludzkich słabości i ułomnościach. W dużym skrócie jest to historia mało interesującej, milczącej dziewczyny, którą poślubia kierowany kaprysem Książę. Bierna i obojętna Iwona budzi wyrzuty sumienia, nienawiść, agresję i niestety ujawnia ukryte instynkty i słabości swojego otoczenia.
Czy mogę polecić to przedstawienie? Myślę, że dla koneserów Gombrowicza jak najbardziej tak, ale dla większości z nas nie jest to temat łatwy w odbiorze...
forumowicz

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: forumowicz »

:? Trzeci raz oglądam , chyba nie ostatni :!: ,,Siedem ,, Dawida Finczera .Mroczna atmosfera i to odniesienie do siedmiu grzechów głównych :!: I jeszcze obsada ...Brad Pitt, Morgan Freeman , Gwyneth Paltrow ....dla mnie świetny thriller .
Awatar użytkownika
deremi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2013 19:03
Staż sanatoryjny: 6