Augustow Sanatorium "Budowlani"29.06-22.07

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 30 maja 2010 16:05

Augustow Sanatorium "Budowlani"29.06-22.07

Post autor: Sebastian77 »

Witam serdecznie.
Moze ktos bedzie w tym terminie w Augustowie???
I pytanie do osob ktore tam byly.Jakie wrazenia.Jak obsluga,zabiegi,miejsce i klimat.
Pozdrawiam serdecznie ;)
marielka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 08 cze 2010 09:27

Re: Augustow Sanatorium "Budowlani"29.06-22.07

Post autor: marielka »

Byłam w "Budowlani" w maju tego roku i w porównaniu, chociażby z Gołdapią wypada blado. Leczy się tu głównie ludzi po wypadkach z urazami ortopedycznymi i dysko-patów a zaplecze zabiegowe to kompletna porażka.Większość zabiegów opiera się na fizykoterapii, które równie dobrze można sobie zrobić we własnym ośrodku zdrowia. Brak basenu tak ważnego w urazach i chorobach kręgosłupa.Pokoje są wręcz klaustrofobiczne, w których upycha po trzy osoby, nieliczni szczęściarze mięli dwójki. Totalną porażką są ćwiczenia indywidualne, zwłaszcza ćwiczenia na materacach, których jest cztery a ćwiczy na nich 6 do 7 osób. Ludzie szturchają się łokciami i wąchają swój pot a reszta na przyrządach w sposób dowcipny komentuje ich poczynania. Totalnym hitem jest jednak kawiarnia :P w stylu wczesnego gierka ale trzeba to zobaczyć i przeżyć :D . Jedyne co zasługuję na pochwałę to stołówka i jedzenie, które było zawsze dobre oraz położenie ośrodka, który leży nad samym jeziorkiem. Minusem są tylko komary, które skutecznie utrudniały życie i nie dało się spokojnie spacerować bez spryskania off-em. Co zaś tyczy się personelu medycznego to "postrach" sieją wieczorne obchody lekarza z pielęgniarką lub samej pielęgniarki :lol:. Co prawda kontroli osobistej nam nie robiono ale śmiech po 22 jest surowo zabroniony :roll: :D. Zdarzało się jednak, że poszukiwaniu (trudno stwierdzić czego), zaglądano do tapczanów. Można tam miło i przyjemnie spędzić czas pod warunkiem, że trafisz do pokoju z fajnymi ludźmi i stworzycie sobie jakąś paczkę, wtedy nawet dansingi w "ekskluzywnej" kawiarni będą się wam podobać. Mnie udało się trafić na fają grupę i serdecznie pozdrawiam wszystkich z turnusu 09.05-01.06.2010r.
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dzieki za informacje,wiem czego sie spodziewac.
Szkoda ze od strony zabiegowej jest tak slabo,myslalem ze naprawde popracuje nad swoja noga,a tutaj widze ze bede mial to samo co u siebie na rehabilitacji w osrodku zdrowia :?
Co do zakwaterowania widze ze tez nie za ciekawie.I te obchody po 22-jej.Zgroza :shock:
Mam nadzieje ze poznam tam fajna ekipe bo jak nie to chyba bede czul sie tam jak na zeslaniu :?
endriu
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 wrz 2009 20:04

Post autor: endriu »

cześć a nie myślałeś o zmianie sanatorium .Zależy skąd masz skierowanie NFZ czy ZUS
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Skierowanie mam z ZUS-u . Ciekawe czy sie da wpluynac jakos na zmiane miejsca.
marielka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Ja próbowałam zmienić, ale w przypadku gdy kieruje Cię ZUS nie robiłabym tego. Zadzwoniłam nawet pod tel podany na skierowaniu, ale pani dyskretnie mi odradziła. Na pewno nie będzie tak źle. Zresztą, myślę, że ile ludzi tyle opinii i na pewno znaleźliby się tacy, którym się tam podobało. Problem polega również na tym, ze oprócz ZUS-u, są również pacjenci z NFZ w przeważającej liczbie ludzie starsi, którym przeszkadza jakikolwiek hałas, ale jak ktoś chce to potrafi się zorganizować ;) Nie przejmuj się więc, na pewno uda Ci się podreperować zdrowie i miło spędzić czas.
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

A jak z godzina nocna???
Czy naprawede trzeba byc w osrodku o 22-ej???? Bo to tez mnie troche przeraza.Ja nocny marek jestem.
marielka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Godzina nocna 22 to w tym sanatorium rzecz święta :D. Myśmy się śmieli, że to godzina policyjna. Jest taka jedna stara pielęgniara w fartuchu po kostki, na którą mówiliśmy kapo i jak ona miała dyżur to baliśmy się, że czystość uszu nam będzie sprawdzać :lol: a jak była w duecie z małym łysym lekarzem to już totalna klapa :? Raz nawet na wieczornym obchodzie Pani doktor sprawdzała nam karty zabiegowe, czy aby na pewno na zabiegi chodzimy :shock: . Ale jak to mówią "Polak potrafi", więc i my znaleźliśmy na nich sposób :roll: Nie przejmuj się, nie będzie tak źle ;)
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Jakos chyba dam rade :)
Chociaz te kontrole mnie przerazaja,jak w sredniowieczu :)
Dobze ze bedzie akurat trwal mundial to bede ogladal mecze w TV , o ile sa tam telewizory w pokojach.
marielka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Telewizor trzeba wypożyczyć i kosztuje to ok 30 zł za turnus,ale są tylko cztery programy - TV 1, TV 2, Polsat i jakiś informacyjny :)
ODPOWIEDZ