Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Atina pisze:Dzwonię ,dzwonię i żadnych zwrotów nie ma na rehabilitację ...no niech ktoś zrezygnuje bo walizka spakowana,buty prawie zasznurowane a tu nic...
Walizę wypakować przewietrzyć i dzwonić dalej
Ja dzwoniłam dwa razy
Kołobrzeg od jutra
Kołobrzeg za dwa dni
walizka musi być spakowana i dzwonimy pani mnie poinformowała , wyjazd z dnia na dzień, za dwa dni,najdłużej ,co jest rzadkością 5 dni.
Wymyśliłam sobie święta w sanatorium
a co , zadzwonię 15 kwietnia
ale jak usłyszę Kołobrzeg to trzeba będzie zmienić profil leczenia
Widzicie jak to jest? ja 5 razy skladalam z zaznaczeniem nad morze i zawsze dostaje gory a Ty Kolobrzeg To nie jest sprawiedliwe co nie
asia13 Ja zawsze z zaleceniami lekarza . Mieszkam nad morzem 500 m. do Kołobrzegu mam 30 km.
Więc zmiana klimatu dla moich kości jest bardzo wskazana
ale Ty też dzwoniłaś o zwroty
Ja pierwszy raz chcę skorzystać ze zwrotów , może się trafi coś fajnego, jak nie będzie gór to wszędzie byle nie morze przyda mi się troszkę odpocząć od szumu fal
Zimą z KRUS mam Świnoujście
Ze zwrotów można korzystać po 18 miesiącach od powrotu z ostatniego sanatorium , przed weryfikacją wniosku lub po jej zakończeniu. Niestety teraz są duże poślizgi w weryfikacji ( ok 2-3 lub wiecej m-cy) i to blokuje mozliwość skorzystania ze zwrotów. Po 18 miesiącach wniosek niezweryfikowany jest nieważny, więc nie można korzystać ze zwrotów i trzeba czekać aż to sie stanie. Mnie jakimś cudem przydzielono sanatorium po 18 m-ch (góry-Krynica) z numerem ok 22 tys.
pozdrawiam
Bunia ja probowalam cos wskurac ze zwrotow ale proponowali mi Szczawno Zdroj a to odemnie dosc daleko i polaczenie nie za dobre.Pozniej dostalam propozycje Rabka to odmowilam bo tam juz bylam a chcialam nad morze tak ze w kosekwencji nie skorzystalam ze zwrotow i dostalam z przydzialu RABKA A co chodzi o zwroty to mozesz dzwonic po roku od wystawienia skierowania.Ja mialam wystawione 28.05.2012 i zadzwonilam 26.05.2013 pani w NFZ poinformowala mnie zeby zadzwonic 29.05.2013 tj rowno rok od wystawienia skierowania.A teraz mam nr.19500 i cierpliwie czekam na to morze a nuz sie uda
asia13 pisze:.... A co chodzi o zwroty to mozesz dzwonic po roku od wystawienia skierowania.Ja mialam wystawione 28.05.2012 i zadzwonilam 26.05.2013 pani w NFZ poinformowala mnie zeby zadzwonic 29.05.2013 tj rowno rok od wystawienia skierowania....
Troszeczkę mijasz się z prawdą, ze zwrotów możesz korzystać z chwilą gdy minie 18 miesięcy od daty zakończenia ostatniego pobytu w sanatorium. Data wystawienia skierowania nie ma nic do tego. Pozdrawiam
Potwierdzam słowa Violet 58. Od złożenia wniosku do otrzymania zwrotu w moim przypadku minęło 7 miesięcy. U nas musi upłynąć 18 miesięcy od powrotu z sanatorium, wcześniej się nie wyjedzie. A może to jest uzależnione od województwa
To nie ma nic wspólnego ani z terminem wystawienia, ani województwem. To wynika z przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r.w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową, a konkretnie § 2 pkt 2, który stanowi : w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy. I choćby się waliło i paliło nikt z NFZ nie będzie chciał rozmawiać o zwrotach przed upływem tego terminu.
Violet 58, absolutnie zgadzam się z tymi 18 miesiącami. To jest w przepisach. Chodzi mi o to, czy może w województwach ustalili sobie , że nie można wyjechać ze zwrotów przed upływem roku od złożenia. W moim oddziale tak nie jest. Ale co do składania wniosków po powrocie są różne terminy. Jedni piszą, że rok, inni, ze zaraz po powrocie. Jednym przyjmują, innym nie. pozdrawiam.