Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Bunia »

Za młoda jestem na Ciechocinek ;)
Góry, góry :lol:
la27
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 cze 2013 10:42
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: la27 »

Sopot z wieeeeelką chęcią to i ja przygarnę :mrgreen:
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Bunia pisze:
Atina pisze:Dzwonię ,dzwonię i żadnych zwrotów nie ma na rehabilitację :lol: ...no niech ktoś zrezygnuje bo walizka spakowana,buty prawie zasznurowane a tu nic... :lol:
Walizę wypakować przewietrzyć ;) :lol: i dzwonić dalej :roll:

Ja dzwoniłam dwa razy
Kołobrzeg od jutra :evil:
Kołobrzeg za dwa dni :evil:
walizka musi być spakowana :!: i dzwonimy pani mnie poinformowała , wyjazd z dnia na dzień, za dwa dni,najdłużej ,co jest rzadkością 5 dni.
Wymyśliłam sobie święta w sanatorium 8-) :lol:
a co , zadzwonię 15 kwietnia :lol:
ale jak usłyszę Kołobrzeg :oops: to trzeba będzie zmienić profil leczenia :lol:
Widzicie jak to jest? ja 5 razy skladalam z zaznaczeniem nad morze i zawsze dostaje gory a Ty Kolobrzeg :) To nie jest sprawiedliwe co nie :)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Bunia »

asia13 Ja zawsze z zaleceniami lekarza 8-) :) . Mieszkam nad morzem 500 m. do Kołobrzegu mam 30 km.
Więc zmiana klimatu dla moich kości jest bardzo wskazana :lol:
ale Ty też dzwoniłaś o zwroty :?:
Ja pierwszy raz chcę skorzystać ze zwrotów , może się trafi coś fajnego, jak nie będzie gór to wszędzie byle nie morze :lol: przyda mi się troszkę odpocząć od szumu fal :lol:
Zimą z KRUS mam Świnoujście 8-)
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Ze zwrotów można korzystać po 18 miesiącach od powrotu z ostatniego sanatorium , przed weryfikacją wniosku lub po jej zakończeniu. Niestety teraz są duże poślizgi w weryfikacji ( ok 2-3 lub wiecej m-cy) i to blokuje mozliwość skorzystania ze zwrotów. Po 18 miesiącach wniosek niezweryfikowany jest nieważny, więc nie można korzystać ze zwrotów i trzeba czekać aż to sie stanie. Mnie jakimś cudem przydzielono sanatorium po 18 m-ch (góry-Krynica) z numerem ok 22 tys.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Bunia ja probowalam cos wskurac ze zwrotow ale proponowali mi Szczawno Zdroj a to odemnie dosc daleko i polaczenie nie za dobre.Pozniej dostalam propozycje Rabka to odmowilam bo tam juz bylam a chcialam nad morze tak ze w kosekwencji nie skorzystalam ze zwrotow i dostalam z przydzialu RABKA :lol: A co chodzi o zwroty to mozesz dzwonic po roku od wystawienia skierowania.Ja mialam wystawione 28.05.2012 i zadzwonilam 26.05.2013 pani w NFZ poinformowala mnie zeby zadzwonic 29.05.2013 tj rowno rok od wystawienia skierowania.A teraz mam nr.19500 i cierpliwie czekam na to morze a nuz sie uda :lol:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

asia13 pisze:.... A co chodzi o zwroty to mozesz dzwonic po roku od wystawienia skierowania.Ja mialam wystawione 28.05.2012 i zadzwonilam 26.05.2013 pani w NFZ poinformowala mnie zeby zadzwonic 29.05.2013 tj rowno rok od wystawienia skierowania....
Troszeczkę mijasz się z prawdą, ze zwrotów możesz korzystać z chwilą gdy minie 18 miesięcy od daty zakończenia ostatniego pobytu w sanatorium. Data wystawienia skierowania nie ma nic do tego. Pozdrawiam :kwiat:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48

Post autor: emik »

Potwierdzam słowa Violet 58. Od złożenia wniosku do otrzymania zwrotu w moim przypadku minęło 7 miesięcy. U nas musi upłynąć 18 miesięcy od powrotu z sanatorium, wcześniej się nie wyjedzie. A może to jest uzależnione od województwa :?:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

To nie ma nic wspólnego ani z terminem wystawienia, ani województwem. To wynika z przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r.w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową, a konkretnie § 2 pkt 2, który stanowi :
w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
I choćby się waliło i paliło nikt z NFZ nie będzie chciał rozmawiać o zwrotach przed upływem tego terminu.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48

Post autor: emik »

Violet 58, absolutnie zgadzam się z tymi 18 miesiącami. To jest w przepisach. Chodzi mi o to, czy może w województwach ustalili sobie , że nie można wyjechać ze zwrotów przed upływem roku od złożenia. W moim oddziale tak nie jest. Ale co do składania wniosków po powrocie są różne terminy. Jedni piszą, że rok, inni, ze zaraz po powrocie. Jednym przyjmują, innym nie. pozdrawiam.
ODPOWIEDZ