komercyjny wyjazd a l-4?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: komercyjny wyjazd a l-4?

Post autor: darek »

Do SPRAWDZENIA
Rok 2012 Kołobrzeg osrodek Willa Fortuna -maj.
Byłem w owym osrodku na leczeniu poszpitalnym w ramach L-4 wraz ze mna w pokoju byl Pan na podobne schorzenie do mojego w sanatorium w ramach urlopu bodajże w 10 dniu Pan uległ zatruciu pokarmowemu -cos zjadł na miescie i zachorował przyplatala sie w miedzy czasie gorączka .
Pan przez okres 7-8 dni NIE KORZYSTAL z zabiegow , nawet panie z kuchni przez 2-3 dni przynosily mu kleiki i Lekarz sam powiedział ,że w związku z absencja bodajże 8 dniowa -wypisuje zwolnienie L-4 a dniu wyjazdu otrzymal druk zwolnienia plus adnotacje w karcie wypisowej ,że kuracja była skrócona o niedyspozycje z sugestia wypisania ponownego ..wniosku
Spotałem owego Pana mieszkańca sasiedniego miasta bodajże w listopadzie 2013 i Pan własnie wrocił z ..Kołobrzegu z Sanatorium w ramach urlopu.
A tamten wyjazd miał podzielony Urlop -L-4 Urllop
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

stokrotka pisze:
sztani pisze:Nigdy komercyjne wyjazdy z NFZ nie były na L4 chyba ,że na miejscu rozchorowałaś się . na zwolnieniu mogą być pobyty poszpitalne z NFZ i Zusowskie powiedz lekarzowi ,ze jedziesz komercyjnie do sanatorium i chcesz zwolnienie to Cię wyśmieje . . Nie wiem ale chyba coś kombinujesz obyś nie wykombinowała .Pozdrawiam Dodam jeszcze ,ze miałem skierowanie na poszpitalne z NFZ i tam było napisane ,ze na zwolnieniu lekarskim
Byłam w sanatorium i zachorowałam ,ponad 10 dni wyjęte z życia sanatoryjnego -dostałam antybiotyki i nikt mnie nie zapytał czy chcę L4 -opieka lekarska była na miejscu a ja de facto byłam w uzdrowisku i pod 24 godzinną fachową opieką.Choć w czasie urlopu wypoczynkowego, nawet nie pomyślałam żeby prosić o L4 ,a lekarz tez tego nie zaproponował.
Więc jak to jest z tym L4 podczas pobytu sanatoryjnego w razie choroby.Trzeba się domagać zwolnienia -bo byłam przecież podczas urlopu w sanatorium :?:
Po prostu Twoje niedopatrzenie no i strata. Może lekarzowi nie przyszło do głowy aby wystawić Tobie L4 (a powinien) - dotyczy to jednak szpitala uzdrowiskowego a nie sanatorium. Jednak temat, który jest poruszany jest troszkę "inna bajka" od tej, o której Ty napisałaś (tak samo jak to o czym napisał Darek). Co innego poprosić lekarza przed wyjazdem do sanatorium z NFZ o L4 na ten czas, a co innego rozchorować się podczas pobytu w sanatorium i wówczas otrzymać zwolnienie. A wczasami możemy nazwać każdy wypoczynek gdzie w grę wchodzi "przyjemne z pożytecznym" :)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Rachel-to nie było moje niedopatrzenie.To nie ja jestem od leczenia chorych i decydowania o L4 .Gdyby lekarz -wypisując receptę na leki, oraz zlecenie na wykonanie zastrzyków zapytał o L4, wtedy dało by mi to do myślenia.I albo bym je wzięła,albo zrezygnowała.A że to nie był szpital uzdrowiskowy tylko sanatorium widocznie dlatego nie zapytał o L4.
Nie jestem alfą i omegą żeby wszystko wiedzieć ,zwłaszcza gdy coś dolega.Wtedy marzysz o tym by wyzdrowieć jak najszybciej.
Jeśli chodzi o wypisanie L4 na czas pobytu w sanatorium, to dobrze wiesz że żaden lekarz nie wypisze zwolnienia na tak długo, wiedząc że jedzie się do sanatorium.
To (w razie choroby) lekarz sanatoryjny jest na miejscu i on wie lepiej na co może liczyć kuracjusz w przypadku zachorowania.
Nie zaproponował bo widocznie jest tak jak napisała smuga.
Nie należę do osób roszczeniowych ,dlatego chyba, nie dociekałam tam na miejscu co i komu się należy.

0
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kasiula »

Też tak myślę sztani...
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

też tak myślę sztani ..jest odpowiedzią do tego wątku moi drodzy..?!
Nigdy komercyjne wyjazdy z NFZ nie były na L4 chyba ,że na miejscu rozchorowałaś się . na zwolnieniu mogą być pobyty poszpitalne z NFZ i Zusowskie powiedz lekarzowi ,ze jedziesz komercyjnie do sanatorium i chcesz zwolnienie to Cię wyśmieje . . Nie wiem ale chyba coś kombinujesz obyś nie wykombinowała .Pozdrawiam Dodam jeszcze ,ze miałem skierowanie na poszpitalne z NFZ i tam było napisane ,ze na zwolnieniu lekarskim
3
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Komercyjni chcieliby więcej niż można im dać/////Przepraszam ale tak myślę?!Ja wolałabym zdrowie niż fałszywe L-4
ODPOWIEDZ