Karta parkingowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Karta parkingowa

Post autor: forumowicz »

........."Za kilka miesięcy (30.11.2014), aktualnie obowiązujące karty parkingowe stracą ważność.
Nowe karty będą wydawane od 01.07.2014..."

Wyglada na to że osoba majaca obecnie taka kartę od 1 lipca bedzie miała dwie? ha ha ha .Czy ma zwrócić stara by 1 lipca otrzymac nową?
Nie pisze w tym rozporzadzeniu ,by osoba majaca orzeczony stopień niepełnosprawności ( przed 1 lipca 2014) i posiadajaca kartę parkingowa musiała jeszcze raz stawac przed orzecznikiem.Moim zdaniem stare karty wymienia na nowe ,a nowi beda musieli mieć orzeczenia kwalifikujace do otrzymania nowego wzoru kart ,zgodnie z obowiazujacymi przepisami .
zadałam komus to pytanko ;) niebawem otrzymam interpretację . ;)

Prawo nie działa wstecz. :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Mam nadzieję Kruszynko , że interpretacja będzie pomyślna , dla posiadających karty oczywiście :D
forumowicz

Tez tak myslę w jaki sposób niby mieliby według nowych przepisów zmienić orzeczenia o stopniach niepełnosprawnosci wydanych do 1 lipca? tylko dlatego że wzór dokumenu sie zmienia? niemozliwe . :shock:
Wiec wydaje się że nikt z posiadaczy kart parkingowych (przyznanych wczesniej nie straci ich ,a tylko bedzie musiał wymienić)
Nowe przepisy zaostrzaja tylko wymóg jaki musi spełnić nowy posiadacz karty.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mask »

Coś mi tu nie pasuje :?
Ten dopisek jest w zarządzeniu Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w Jeleniej Górze.
http://www.pzon-jeleniagora.pl/karta1.pdf

Natomiast w ustawie nic o tym nie ma.
http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/naz ... /823_u.pdf

Nie ma też w ustawie nic o symbolach 04-O; 05-R i 10-N. Może do tej ustawy są jakieś przepisy wykonawcze :?:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Być może Kruszynko , niemożliwe może stać się możliwie , wszystkiego można się spodziewać nawet prawa działającego wstecz . :evil:
forumowicz

Kochani mam juz jedna odpowiedz prawnika ,ale zadałam kolejne pytanko zaraz pewnie otrzymam druga ponieważ pierwsza jakoś mi nie wyjasniła ...ha ha ha
Natychmiast wkleję. ;) :lol:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

A ja się zastanawiam na co się teraz komuś przyda orzeczenie o lekkim stopniu? Chociaż karta była a po zmianach nic...
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mask »

Trzeba wystąpić do PZdSOoN z wnioskiem, o pogorszenie stanu zdrowia. Może dadzą umiarkowany :?:
A lekki też się przyda :!: Jest legitymacja osoby niepełnosprawnej (zniżka na basen w Uniejowie i nie tylko).
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Przed pierwszą operacją miałam lekki, po jednej operacji ale jeszcze przed drugą też lekki. Choć wiem, że niektórzy z takim stanem zdrowia jak ja dostają umiarkowany na czas określony lub bezterminowo albo nic nie dostają. Co ośrodek to inne obyczaje.
forumowicz

Oto moje pytanko ;) : Nowe karty parkingowe dla niepełnosprawnych
Za kilka miesięcy (30.11.2014), aktualnie obowiązujące karty parkingowe stracą ważność.
Nowe karty będą wydawane od 01.07.2014.
Mam pytanie czy karta która posiadał a osoba niepełnosprawna bedzie tylko podlegała wymianie na nową czy trzeba bedzie ponownie stawać przed Orzecznikiem ZUS?
Bardzo dziękuję za odpowiedz.

""""Nowe karty parkingowe dla niepełnosprawnych
Karty beda wydawane na czas okreslony wiec orzecznik bedzie musial stwierdzic czy daje na 5 lat czy mniej.