Ja na szczęście znam mnóstwo miejsc,gdzie stragany są jeszcze nieobecne.
Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?
Ja na szczęście znam mnóstwo miejsc,gdzie stragany są jeszcze nieobecne.
-
Gość
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Staż sanatoryjny: 2
-
Rachel
- Przyjaciel forum

http://www.youtube.com/watch?v=JiuQJzYJEn4
Ten film nie oddaje piękna jakie tam można podziwiać. Zachęcam do zwiedzania
-
Gość
mix pisze:W czasie pobytów w kurortach, przy okazji poznajemy urocze miejsca i zakątki Polski. Są to nie tylko zamki, pałace, świątynie i muzea, ale często ukryte i rzadko odwiedzane miejsca, które są warte odwiedzenia. Piszcie i polecajcie co warto zobaczyć.
-
forumowicz
Będąc na letnim wypoczynku parę lat temu w miejscowości Skępe odwiedziłam ten skansen w Sierpcu.Czy jeszcze w tej chacie na początku wsi jest możliwość zjedzenia pysznego wiejskiego chlebka ( taki ogromny okrągły ) ze smalczykiem ze skwarkami i ogórasem z beczki ? Z tego regionu poleciła bym jeszcze odwiedzenie zamku w Golubiu -Dobrzyniu.Nie wiem jak teraz , ale kiedyś odbywały się tam takie pokazy rycerskie w miesiącu lipcu .Chyba czas odwiedzić znowu te miejscaRachel pisze:Zapewne autorowi tego wątku o perełki sanatoryjne chodziło. Skoro jednak rozpisaliśmy się o perełkach naszej pięknej Polski całej to pozwolę sobie wymienić kolejną perełkę - Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (skansen). Kto nie był niech się tam wybierze a nie będzie żałował. Najpiękniej wg mnie jest w maju. Sezon rozpoczyna się od 1 maja ale warto zajrzeć tam 2 maja wszak 1-go czyli na otwarcie zawsze sporo jest ludzi. Kocham polską wieś a tam właśnie mogłam nasycić się wiejskimi urokami. Poza chałupami jest także dworek, w którym to nagrywane były sceny do filmu "Pan Tadeusz". Spędziłam tam aż 4 godziny w maju zeszłego roku i chętnie wybiorę się tam także podczas tegorocznej majówki
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Tak bardzo zauroczył mnie skansen w Sierpcu, że chyba podczas tej majówki też tam się wybiorę. Oczywiście w pierwszej chacie jest gospoda, w której można kupić olbrzymi chleb i omastę do chleba. Ja także kupiłam jednak nie cały a połowę, którą jedliśmy z mężem aż tydzień. Pogoda była wprost cudowna na spacer po skansenie. Od czasów dzieciństwa, kiedy to spędzałam cudowne wakacje na wsi, nie miałam możliwości spędzenia dnia "w tak pięknych okolicznościach przyrody i niepowtarzalnych..."smuga pisze:Będąc na letnim wypoczynku parę lat temu w miejscowości Skępe odwiedziłam ten skansen w Sierpcu.Czy jeszcze w tej chacie na początku wsi jest możliwość zjedzenia pysznego wiejskiego chlebka ( taki ogromny okrągły ) ze smalczykiem ze skwarkami i ogórasem z beczki ? Z tego regionu poleciła bym jeszcze odwiedzenie zamku w Golubiu -Dobrzyniu.Nie wiem jak teraz , ale kiedyś odbywały się tam takie pokazy rycerskie w miesiącu lipcu .Chyba czas odwiedzić znowu te miejscaRachel pisze:Zapewne autorowi tego wątku o perełki sanatoryjne chodziło. Skoro jednak rozpisaliśmy się o perełkach naszej pięknej Polski całej to pozwolę sobie wymienić kolejną perełkę - Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (skansen). Kto nie był niech się tam wybierze a nie będzie żałował. Najpiękniej wg mnie jest w maju. Sezon rozpoczyna się od 1 maja ale warto zajrzeć tam 2 maja wszak 1-go czyli na otwarcie zawsze sporo jest ludzi. Kocham polską wieś a tam właśnie mogłam nasycić się wiejskimi urokami. Poza chałupami jest także dworek, w którym to nagrywane były sceny do filmu "Pan Tadeusz". Spędziłam tam aż 4 godziny w maju zeszłego roku i chętnie wybiorę się tam także podczas tegorocznej majówki
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy