Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: Felice »

Kazimierz Dolny to oddzielny rozdział.....tak niepowtarzalnej atmosfery nie znajdzie się nigdzie.Aczkolwiek wszechobecna komercja wiele uroku odebrała. :roll:
Ja na szczęście znam mnóstwo miejsc,gdzie stragany są jeszcze nieobecne.
Gość

Post autor: Gość »

A ja polecam do zobaczenia na dolnym śląsku w miejscowości Zagórze Sląskie zapory wodnej wybudowanej w latach 1911-1914 na jeziorze Bystrzyckim jest to zabytek techniki ma 44 m wysokosci 230m długosci A powyzej zapory na górze Choina znajduje się sredniowieczny 13 wiek zamek Grodno .tam legenda głosi że kiedy zegar wskazuje pólnoc na zamkowej wieży ukazuje się Biała Dama. Zjawa powoli obchodzi mury i rzuca się w przepasc.Legenda głosi że Białą Damą jest kasztelanka Małgorzata która pokutuje za zamordowanie męża Ta miejscowość jest niedaleko Szczawna -zdrój Jedliny -Zdrój :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Kazimierz Dolny jest bez wątpienia miejscem o niepowtarzalnej atmosferze. Każdego roku bywam w Kazimierzu chociażby tylko po to aby zjeść dobre lody i przejść się bulwarem wiślanym :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zapewne autorowi tego wątku o perełki sanatoryjne chodziło. Skoro jednak rozpisaliśmy się o perełkach naszej pięknej Polski całej to pozwolę sobie wymienić kolejną perełkę - Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (skansen). Kto nie był niech się tam wybierze a nie będzie żałował. Najpiękniej wg mnie jest w maju. Sezon rozpoczyna się od 1 maja ale warto zajrzeć tam 2 maja wszak 1-go czyli na otwarcie zawsze sporo jest ludzi. Kocham polską wieś a tam właśnie mogłam nasycić się wiejskimi urokami. Poza chałupami jest także dworek, w którym to nagrywane były sceny do filmu "Pan Tadeusz". Spędziłam tam aż 4 godziny w maju zeszłego roku i chętnie wybiorę się tam także podczas tegorocznej majówki :)

http://www.youtube.com/watch?v=JiuQJzYJEn4

Ten film nie oddaje piękna jakie tam można podziwiać. Zachęcam do zwiedzania :)
Gość

Post autor: Gość »

mix pisze:W czasie pobytów w kurortach, przy okazji poznajemy urocze miejsca i zakątki Polski. Są to nie tylko zamki, pałace, świątynie i muzea, ale często ukryte i rzadko odwiedzane miejsca, które są warte odwiedzenia. Piszcie i polecajcie co warto zobaczyć.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Rachel pisze:Zapewne autorowi tego wątku o perełki sanatoryjne chodziło. Skoro jednak rozpisaliśmy się o perełkach naszej pięknej Polski całej to pozwolę sobie wymienić kolejną perełkę - Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (skansen). Kto nie był niech się tam wybierze a nie będzie żałował. Najpiękniej wg mnie jest w maju. Sezon rozpoczyna się od 1 maja ale warto zajrzeć tam 2 maja wszak 1-go czyli na otwarcie zawsze sporo jest ludzi. Kocham polską wieś a tam właśnie mogłam nasycić się wiejskimi urokami. Poza chałupami jest także dworek, w którym to nagrywane były sceny do filmu "Pan Tadeusz". Spędziłam tam aż 4 godziny w maju zeszłego roku i chętnie wybiorę się tam także podczas tegorocznej majówki :)

Będąc na letnim wypoczynku parę lat temu w miejscowości Skępe odwiedziłam ten skansen w Sierpcu.Czy jeszcze w tej chacie na początku wsi jest możliwość zjedzenia pysznego wiejskiego chlebka ( taki ogromny okrągły ) ze smalczykiem ze skwarkami i ogórasem z beczki ? Z tego regionu poleciła bym jeszcze odwiedzenie zamku w Golubiu -Dobrzyniu.Nie wiem jak teraz , ale kiedyś odbywały się tam takie pokazy rycerskie w miesiącu lipcu .Chyba czas odwiedzić znowu te miejsca :D
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: aqula »

Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Mnie zauroczyła nadmorska ścieżka rowerowa Trójmiasta >>>> http://www.youtube.com/watch?v=SN4stW6bmy8
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

smuga pisze:
Rachel pisze:Zapewne autorowi tego wątku o perełki sanatoryjne chodziło. Skoro jednak rozpisaliśmy się o perełkach naszej pięknej Polski całej to pozwolę sobie wymienić kolejną perełkę - Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (skansen). Kto nie był niech się tam wybierze a nie będzie żałował. Najpiękniej wg mnie jest w maju. Sezon rozpoczyna się od 1 maja ale warto zajrzeć tam 2 maja wszak 1-go czyli na otwarcie zawsze sporo jest ludzi. Kocham polską wieś a tam właśnie mogłam nasycić się wiejskimi urokami. Poza chałupami jest także dworek, w którym to nagrywane były sceny do filmu "Pan Tadeusz". Spędziłam tam aż 4 godziny w maju zeszłego roku i chętnie wybiorę się tam także podczas tegorocznej majówki :)

Będąc na letnim wypoczynku parę lat temu w miejscowości Skępe odwiedziłam ten skansen w Sierpcu.Czy jeszcze w tej chacie na początku wsi jest możliwość zjedzenia pysznego wiejskiego chlebka ( taki ogromny okrągły ) ze smalczykiem ze skwarkami i ogórasem z beczki ? Z tego regionu poleciła bym jeszcze odwiedzenie zamku w Golubiu -Dobrzyniu.Nie wiem jak teraz , ale kiedyś odbywały się tam takie pokazy rycerskie w miesiącu lipcu .Chyba czas odwiedzić znowu te miejsca :D
Tak bardzo zauroczył mnie skansen w Sierpcu, że chyba podczas tej majówki też tam się wybiorę. Oczywiście w pierwszej chacie jest gospoda, w której można kupić olbrzymi chleb i omastę do chleba. Ja także kupiłam jednak nie cały a połowę, którą jedliśmy z mężem aż tydzień. Pogoda była wprost cudowna na spacer po skansenie. Od czasów dzieciństwa, kiedy to spędzałam cudowne wakacje na wsi, nie miałam możliwości spędzenia dnia "w tak pięknych okolicznościach przyrody i niepowtarzalnych..." :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Czasami nie potrzeba dalszych eskapad aby coś zobaczyć . Wiele pięknych miejsc jest w pobliżu miejsca zamieszkania . dla mnie np. trasa rowerowa z Brzeźna do Sopotu jest super ale to codzienność . Sopot ,Gdynia czy przepiekny Gdańsk . Bardzo podobał mi się Kazimierz Dolny .Wracajac z Zakopanego odwiedziłem to male ale jakże urokliwe miasteczko .Sandomierz ,Kraków z kościołem Reformatów gdzie w podziemiach można zobaczyć zmumifikowane ciała zakonników ,Żołnierza Napoleońskiego i wiele innych ciekawych postaci. . Nie chcę wyróżniać żadnego miejsca bo Polska to piękny kraj i wszystko w niej jest warte zobaczenia .Wszystkim życzę udanych wędrówek , poznawania ciekawych miejsc i ludzi .
ODPOWIEDZ