Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: Felice »

Oj Sztani tak Ci "zazdraszczam" tej trasy.Jak byłam w Sopocie to rano naprzemiennie zaliczałam spacer z kijami do Brzeźna lub Kamiennej Góry,a po południu to samo rowerem.
U mnie w dzielnicy w sobotę mamy Masę Krytyczną z hasłem "Walczymy o ścieżki rowerowe". Niby mam u siebie gdzie jeździć(piękny las),ale chętnie pojechałabym dalej i tu niestety zaczyna się problem bo Marsa bez chodników i bez pobocza jest :evil: i ten odcinek pokonuję z rowerem autobusem.....bo niestety wypadków na tym odcinku było co niemiara.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

przyznam ,ze nie jechalem z Sopotu do Orłowa i dalej.przez pewien czas Karnowski zrobił na trasie rowerowej 5 km, na godzinę teraz juz tego nie ma . ( w Sopocie)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Sztani, napisałeś o trasie rowerowej z Brzeźna do Sopotu. Czyżbyś z tamtych stron pochodził? To moje ukochane strony. Brzeźno znałam swego czasu jak własną kieszeń. Wiem, że do dziś można dostać się z Gdańska Głównego do Brzeźna "Trzynastką" (tramwajem) :)

Do Sandomierza także powróciłam sentymentalnie po 40 latach w sierpniu 2012. Sandomierz jak wiele miast w Polsce urzekł mnie swoim pięknem. Kiedyś był czas na podróże zagraniczne. Od kilku lat zachwycam się na nowo Polską. Och jaka ta nasza Polska jest piękna. Wzdłuż i wszerz - od Wschodu, po Zachód, Północ i Południe. Każdy niemalże zakątek jest niepowtarzalnie piękny :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16

Post autor: Rachel »

Alice pisze:Oj Sztani tak Ci "zazdraszczam" tej trasy.Jak byłam w Sopocie to rano naprzemiennie zaliczałam spacer z kijami do Brzeźna lub Kamiennej Góry,a po południu to samo rowerem.
U mnie w dzielnicy w sobotę mamy Masę Krytyczną z hasłem "Walczymy o ścieżki rowerowe". Niby mam u siebie gdzie jeździć(piękny las),ale chętnie pojechałabym dalej i tu niestety zaczyna się problem bo Marsa bez chodników i bez pobocza jest :evil: i ten odcinek pokonuję z rowerem autobusem.....bo niestety wypadków na tym odcinku było co niemiara.
Marsa? Dzisiaj jechałam przez Rembertów i wiesz co? Też się nim zachwycałam, bo lasów Ci u Was dostatek i jest gdzie na wycieczkę rowerową się wybrać. A tak apropos tam gdzie dawniej był bazar "Ciuchy" teraz jest "Biedronka" :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

sztani pisze:przyznam ,ze nie jechalem z Sopotu do Orłowa i dalej.przez pewien czas Karnowski zrobił na trasie rowerowej 5 km, na godzinę teraz juz tego nie ma . ( w Sopocie)
Przejechałem ten odcinek w ubiegłym roku, Pomijając schody, którymi trzeba "wtaszczyć" rower na klif sama trasa też nie powala na kolana. Nawierzchnia z piachu i utwardzonego tłucznia wypłukała się w wielu miejscach, powodując dziury i wyboje - to chyba nie najlepszy pomysł. Im bliżej Orłowa tym lepiej, ten
mostek nad Potokiem Kolibkowskim i promenada Królowej Marysieńki - rewelacja.
http://www.youtube.com/watch?v=U5KdsMP2uIA
Dalsza droga do Gdyni już nie tak rewelacyjna, częściowo współdzielona z traktami pieszymi ale i tak byłem pod wrażeniem.
A wracając do pana Jacka K, to trochę przesadził z tym ograniczeniem, ale na moje szczęście nie ustawił na niej fotoradarów :D :lol: :lol: .
A może szkoda ;) miałbym nietuzinkową pamiątkę z Trójmiasta :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Rachel dokładnie tak.Ale ja mieszkam z tej lepszej strony ;) na Nowym Rembertowie.Dlaczego nie wpadłaś na kawę? Nie raz już pisałam,że jestem dziewczyna z Marsa :)
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: aqula »

Rachel pisze:Sztani, napisałeś o trasie rowerowej z Brzeźna do Sopotu. Czyżbyś z tamtych stron pochodził? To moje ukochane strony. Brzeźno znałam swego czasu jak własną kieszeń. Wiem, że do dziś można dostać się z Gdańska Głównego do Brzeźna "Trzynastką" (tramwajem) :)
Kilka lat temu "13" zmieniła się w "3" ;-)
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

We Wrocławiu warto zobaczyc mosty. Jest ich az 100 i 33 kładki !
Wrocław ma najwięcej mostów w Polsce. W Europie wyprzedzają nas Wenecja, Amsterdam, Hamburg i St. Petersburg.
Załączniki
Most Tumski Zakochanych
Most Tumski Zakochanych
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

Most Tumski dla zakochanych - to "gwarancja wiecznej miłości" :lol:
We Wrocławiu na Moście Tumskim zakochane pary przypinają do barierek kłódki z wygrawerowanymi imionami a kluczyki wrzucają do Odry. Podobno ma to zagwarantować trwałość uczucia
:?: :?: :?: Oby :!:
Załączniki
Kłódki - dowód miłości...
Kłódki - dowód miłości...
kłodki na moscie.jpg (15.18 KiB) Przejrzano 305 razy
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Staram się co roku,w okresie świąt Wielkiej Nocy bywać u brata w Krakowie.W tym roku będzie podobnie.Zachęcam osoby przebywające w gościach w grodzie Kraka-szczególnie z małymi dziećmi,wnuczkami do zabawy na corocznych odpustach.Jutro na "Zwierzyńcu" barwny odpust ; "EMAUS", a pojutrze przy kopcu Kraka - "RĘKAWKA". Pozdrawiam swiatecznie :kwiat:
ODPOWIEDZ