Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Kolczyk2051
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2011 18:30

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Kolczyk2051 »

Witam . Nie rozumiem, dlaczego skierowanie po 20 miesiącach niby nieważne. Można pytać o zwroty bez weryfikacji . Jestem z NFZ mazowieckiego nr. 1889.Nie dzwonię o zwroty bo chciałabym pojechać z mężem a jego nr daleko, daleko.Niedługo chyba będą przydzielać na III kwartał.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Mam ogólne pytanie, jeśli można;> Czy naprawdę można dzwonić po zwroty? I korzystacie? Jakieś 2 lata temu dzwoniłam do nfz (wro) i powiedziano mi, że już w ogóle nie ma czegoś takiego, jak wyjazd ze zwrotów:/
Czy to jest uzależnione od czasu złożenia wniosku? Bo 18 m-cy od pobytu w sanatorium dawno minęło.
To mogłabym pojechać <marzyciel> teraz mam taki czas w pracy, że mogę wziąć urlop.
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Kolczyk2051 pisze:Witam . Nie rozumiem, dlaczego skierowanie po 20 miesiącach niby nieważne. Można pytać o zwroty bez weryfikacji . Jestem z NFZ mazowieckiego nr. 1889.Nie dzwonię o zwroty bo chciałabym pojechać z mężem a jego nr daleko, daleko.Niedługo chyba będą przydzielać na III kwartał.
Dzwoniłam do NFZ po 19 miesiącach starając się o zwroty i niestety nie dostałam :( Pani powiedziała że skierowanie utraciło ważność i muszę czekać na weryfikację :evil:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Kolczyk2051 pisze:
Nie dzwonię o zwroty bo chciałabym pojechać z mężem a jego nr daleko, daleko.
a dlaczego nie złożyliście wniosków równocześnie z deklaracją wspólnego wyjazdu ?
czy była istotna przeszkoda ?
czy tylko brak wiedzy o takiej opcji ?

:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

serendipity zwroty były są i będą , ktoś zwrócił skierowanie na kilka dni przed rozpoczęciem turnusu z przyczyn losowych np. z powodu choroby.
Dzwoń , a możesz wysłać wiadomość, z zapytaniem do swojego oddziału. Jak minęło Ci 18 m-c od ostatniego pobytu w sanatorium to możesz jechać.
Ja chcę jechać ze zwrotów teraz, bo moja kolejka to lato a ja latem nie mogę.
Napisz jak coś się dowiesz :)
Pozdrawiam Bunia.
Kolczyk2051
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2011 18:30

Re: Wyjazd ze zwrotów Jacky6

Post autor: Kolczyk2051 »

Witam- zawsze jezdziliśmy razem a pózniej z uwagi na chorobę się rozminęliśmy. W styczniu odesłałam skierowanie bo byłam po operacji. Napisałam pismo z prośbą o dołączenie mojego skierowania do wniosku męża. Odpowiedzi nie było a nie chcę dzwonić ,żeby nie przefajnować. Z reguły na NFZ mazowiecki nie mogę narzekać, wszelkie prośby były spełniane. Ale teraz no cóż zobaczymy.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Tak jak już pisałam nie można skorzystać ze zwrotów jeżeli minęło 18 miesięcy od złożenia wniosku a ten nie został jeszcze zweryfikowany, taki wniosek jest nieważny, więc trzeba korzystać przed weryfikacją albo czekać aż ona nastąpi. Niestety w tym roku to się skomplikowało bo weryfikacja jest bardzo opóźniona o ok 3 miesiące, więc praktycznie wyjazd ze zwrotów może się pokryć z planowanym.
Pozdrawiam
Bietka :kwiat
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Bietka pisze:
Niestety w tym roku to się skomplikowało bo weryfikacja jest bardzo opóźniona o ok 3 miesiące
czy to jest zjawisko ogólnopolskie ?

:mrgreen: .... :ugeek:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Chyba tylko ....mazowieckie :)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

W NFZ Zachodniopomorski jest wydłużony czas oczekiwania na sanatorium,od pierwotnej info. o mniej więcej 2 m-c
ODPOWIEDZ