zmiana profilu leczenia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

zmiana profilu leczenia

Post autor: Narewka »

Mam przydzielone leczenie o profilu pulmonologicznym,a chciałabym prosić o zmianę na reumatologię,bo wtedy miałabym większy wybór uzdrowisk,a może nawet do ulubionego Inowrocławia dostałabym się.
Czy komuś udało się tak zamienić?.
Swoją drogą
to trochę dziwne,że taki niedaleki Ciechocinek ma leczenie pulmonologiczne,a Inowrocław nie.Przecież też ma tężnie,solanki..
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: zmiana profilu leczenia

Post autor: Selene »

Narewko :kwiat: o profilu leczenia decyduje lekarz balneolog na podstawie dokumentacji medycznej wskazanej przez lekarza wystawiającego skierowanie. Zatem nie ma możliwości zmiany profilu. Nie mniej jest jedna możliwość - skierowanie ze zwrotów. NFZ w ten sposób wypycha skierowanie nie zwracając baczniejszej uwagi na profil leczenia.
Spróbuj, a nuż się uda :D

Pozdrawiam i powodzenia :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Nie zgodziłbym się Seleno z Twoja opinia ,że to lekarza baleonolog decyduje

W wypisanym wniosku sa i to jest BARDZO waŻna informacja dla lekarza z NFZ -Balonologa -SYMBOLE chorobowe
zdarzyło mi sie ,że WNIOSEK był źle wypełniony i Pani z NFZ zwrócila go ( pomylka Symboli ) i lekarz zmienial wniosek
Jest choroba głowna i 2x choroby wspólistniejace i na tej podstawie PLUS sugestiach lekarza wypisującego GDZIE Kwalifikuje
Jeżeli wniosek JEST dobrze wypisany przez lekarza rodzinnego to na 100% Dostaje sie ten region ,gdzie sie wnioskuje.
Wg Moich sugesti tak ja jak i Znajomi Zawsze dostaja to co chca -Fakt sa malutkie fortele ,ale o tym to raczej juz na ..pw

Do Narewki
Jest taka możliwość ,aby po odczekaniu terminu przedawnienia Wniosku podczas badań Kontrolnych lekarz wypisujący SKORYGOWAL troszkę wniosek na leczenie Wlaściwe wszak odczekano już termin i Stan zdrowia ulegl pogorszeniu w innym ...zakresie ( tak skorygował Sobie w grudniu Mój znajomy wniosek !!)
Generalnie Bardzo dużo zależy od..przychylności tych z drugiej strony okienka -Tam też nieraz są Ludzie ŻYCZLIWI
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 15:57
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wandzia »

Witam.Moje schorzenie jest głównie ortopedyczne a nfz katowicki skierował mnie do kolejki na reumatologię. :o Ale i tak czekam cierpliwie na swój przydział ;)
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53

Post autor: yona »

Znajoma jest po operacji tarczycy nadal ma wahania w wynikach, choroba ta przyczyniła się do powstania innych chorób m.in nadciśnienia . Otrzymała kolejkę na kardiologię , a tarczycę jakby pominięto. Jest to możliwe, przecież to jej podstawowa choroba, którą lekarz we wniosku wpisał jako główną pozycję.? Czy to może znaczyć, że nie leczy się uzdrowiskowo tego schorzenia ale przecież lekarz wypisujący wniosek chyba też wie co powinna podleczyć i gdzie. :?:
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

witaj yona :kwiat: po ostatnich zmianach nie ma możliwości wyjazdu do sanatorium w związku z chorobami tarczycy, może to być choroba współistniejąca ale nie wiodąca. moja znajoma miała podobny przypadek- skierowanie NFZ małopolski zwrócił :(
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53

Post autor: yona »

O jakich zmianach mowa? Z powodu tej tarczycy , ma zachwiania wyników badań i wpływa to na cały organizm
ODPOWIEDZ