Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: serendipity »

serendipity pisze:Mam ogólne pytanie, jeśli można;> Czy naprawdę można dzwonić po zwroty? I korzystacie? Jakieś 2 lata temu dzwoniłam do nfz (wro) i powiedziano mi, że już w ogóle nie ma czegoś takiego, jak wyjazd ze zwrotów:/
Czy to jest uzależnione od czasu złożenia wniosku? Bo 18 m-cy od pobytu w sanatorium dawno minęło.
To mogłabym pojechać <marzyciel> teraz mam taki czas w pracy, że mogę wziąć urlop.
Podpinam takie samo czyjeś pytanie i odpowiedź dolnośląskiego nfz z zeszłego tygodnia (na samym dole)...
chciałam dołączyć printscreena, ale się nie udało, więc kopiuję odp. dolnośląskiego nfz:
odpowiedź dnia 2014-04-03:
Nie ma tzw. skierowań ze zwrotów (krótszy termin oczekiwania) . Obowiązuję jedna kolejka w danym zakresie świadczeń na realizację skierowań
Skopiowane z: nfz wrocław, FAQ - odpowiedzi, zakładka: leczenie uzdrowiskowe, data 2014-04-02.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czas oczekiwania zdecydowanie jest uzależniony od złożenia wniosku,a nie od ostatniego pobytu.Przepis mówi,ze od ostatniego pobytu musi upłynąć 18 miesięcy.Więc jeżeli ten czas nie minął nie można dostać również skierowania ze zwrotów.A takowe są bo w wykazie telefonów naszego oddziału jest numer- informacja o zwrotach czynna codziennie po 14.00
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ze strony Mazowieckiego oddziału NFZ

Dla Pacjentów - Leczenie Uzdrowiskowe
REALIZACJA LECZENIA UZDROWISKOWEGO Z TZW. „ZWROTÓW” SKIEROWAŃ

Świadczeniobiorca, który został pozytywnie zakwalifikowany przez lekarza specjalistę w oddziale Funduszu (otrzymał informację o numerze ewidencyjnym i sposobie rozpatrzenia) może przyspieszyć realizację leczenia uzdrowiskowego lub skorzystać z leczenia w dogodnym dla niego terminie korzystając z tzw. „zwrotów”. „Zwroty” są to skierowania, z których z różnych przyczyn nie mogli skorzystać inni świadczeniobiorcy. Świadczeniobiorca ubiegający się o wyjazd z tzw. „zwrotów” powinien być przygotowany na wyjazd do sanatorium w terminie krótszym niż 14 dni, liczonego od momentu potwierdzenia skierowania do dnia rozpoczęcia leczenia.

Informację na temat „zwrotów” skierowań można uzyskać w Dziale Lecznictwa Uzdrowiskowego od poniedziałku do piątku w godzinach od 14 - ej do 16 - ej, pod następującymi numerami telefonów:

(22) 279 - 78 – 35
(22) 279 - 78 - 37
(22) 279 - 78 - 38
(22) 279 - 78 - 39
(22) 279 - 78 - 40
(22) 279 - 78 - 48

Uwaga: Potwierdzenie leczenia uzdrowiskowego przez NFZ, w przypadku osób zakwalifikowanych na uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych lub rehabilitację uzdrowiskową dla dorosłych w sanatorium uzdrowiskowym, możliwe jest po upływie 18 miesięcy od daty ostatniego zrealizowanego pobytu na leczeniu uzdrowiskowym, które odbyło się na podstawie potwierdzonego skierowania na leczenie uzdrowiskowe.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45

Post autor: serendipity »

Alice pisze:Czas oczekiwania zdecydowanie jest uzależniony od złożenia wniosku,a nie od ostatniego pobytu.Przepis mówi,ze od ostatniego pobytu musi upłynąć 18 miesięcy.Więc jeżeli ten czas nie minął nie można dostać również skierowania ze zwrotów.A takowe są bo w wykazie telefonów naszego oddziału jest numer- informacja o zwrotach czynna codziennie po 14.00
No to od złożenia wniosku, czy ostatniego od pobytu? ;)
Ale macie fajnie:) U nas, jak widać, całkiem inaczej, bo nie ma ze zwrotów ;/
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Serendipity, teraz sobie przypomnialam,że jak czekałam poprzednim razem, zależało mi pojechać wcześniej, tak jak teraz Tobie.Po kilkutygodniowych, nieudanych próbach uzyskania informacji przez telefon, wysłałam pisemną prośbę o wyjazd z tzw. zwrotów. Otrzymalam odpowiedz, również pisemną, że nie ma tzw. zwrotow, każdy dostanie sanatorium w odpowiednim terminie, po odczekaniu swojej kolejki.
Zupełnie o tym zapomnialam.Od tego czasu minęło już 2,5 roku, więc sądziłam, że w naszym NFZ cos sie zmieniło, ale tak naprawde nie interesowałam sie tym tematem podczas terazniejszego oczekiwania.
Pozdrawiam :kwiat:
A nawiasem mówiąc, jesteśmy chyba jedynym oddziałem, gdzie nie ma mozliwości wyjazdu z tzw, zwrotów/ :(
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

wyjazd ze zwrotow -musi minac 18 mies,od ostatniego pobytu a u nas w Lubelskim jeszcze po roku od zlozenia wniosku,W tamtym roku to przerabialam,Gdzie kraj tam obyczaj :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

I od zlożenia wniosku...i od pobytu.Jeżeli ostatnio byłas 4 lata temu,to i tak musisz odczekać swoje,nikt nie da skierowania po miesiącu,tylko w kolejce ,która trwa około 2 lat,te przytaczane 18 miesięcy dotyczy przyspieszania ze zwrotów.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

asia13 pisze:wyjazd ze zwrotow -musi minac 18 mies,od ostatniego pobytu a u nas w Lubelskim jeszcze po roku od zlozenia wniosku,W tamtym roku to przerabialam,Gdzie kraj tam obyczaj :D
W zachodniopomorskim tak samo, 18 m-c od ostatniego pobytu w sanatorium,i rok w kolejce.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Asik pisze:W ubiegłym roku próbowałam skorzystać w ramach NFZ z Centrum Rehabilitacji, które jest w mojej przychodni. Bardzo dobrze wyposażone z dobrymi fachowcami. Ale... Rejestracja odbywa się tylko 2x w roku - z regułu w styczniu i maju. Zrobiłam pierwsze podejście w maju i przeraziłam się, że wróciły czasy komunizmu :shock: :o O godz. 7.00 rano przede mną było prawie 300 osób!!! Podobno pierwsza osoba w kolejce stała już od 1.00 w nocy! Przy moim miejscu w kolejce mogłam liczyć na wizytę u lekarza rehabilitanta za 5-6 miesięcy :evil: Poddałam się... Zgłosiłam się do nich prywatnie i po tygodniu zaczynałam już zabiegi.

:( :( :(
Ja,podobnie jak Ty ,zgłosiłam się ze skierowaniem na zabiegi w styczniu br. i dowiedziałam się że mam termin na rok 2015 czyli dokładnie rok czekania.Nie miałam wyjścia jak wykupić prywatnie zabiegi.Jedyną różnicą jest to,że można u nas zapisać się na zabiegi z NFZ co dnia-a nie 2 razy w roku.Ostatnio będąc na kolejnych wykupionych zabiegach dwa dni temu,dowiedziałam się że jest przyśpieszenie w terminach i mogę już we wrześniu skorzystać z "darmowych" zabiegów.Hura! Bo, od lipca jest podpisany nowy kontrakt i teraz pielęgniarki dzwonią do ludzi by informować o szybszym terminie :) czy tak musi być ,aby człowiek czekał tyle czasu na rehabilitację ?Chyba tylko w naszym kraju.Pozdrawiam :kwiat:
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: Beataa2702 »

asia13 pisze:wyjazd ze zwrotow -musi minac 18 mies,od ostatniego pobytu a u nas w Lubelskim jeszcze po roku od zlozenia wniosku,W tamtym roku to przerabialam,Gdzie kraj tam obyczaj :D
Witaj Asiu 13 :kwiat: Asiu a u nas w lubelskim co niektórzy czekaja 18 miesiecy a co niektórzy wyjezdzaja 3x w ciagu 12 miesiecy - ja po pobycie w Nałęczowie w Ikardi a jest to szpital na kolejny wyjazd czekam 18 miesiecy i nie przysługuja mi nawet zwroty i malo tego drugi pobyt tez mi sie nie nalezal mimo iz lekarz z ikardi zapewnial mnie o takim przywileju (jestem po operacji kardiochirurgicznej) - wiec jak to jest naprawde ? - pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ