zmiana czy rezygnacja

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: zmiana czy rezygnacja

Post autor: iwcia »

Andrzeju54, teraz trzymamy kciuki za Ciebie, oby lekarz specjalista zamienił Ci te góry na morze :)
I oby to nie trwało zbyt długo.
Powodzenia i daj znac jaki rezultat :)
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2014 11:22
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: andrzej54 »

Dziękuję , życzę wszystkiego dobrego oraz Wesołych Świąt :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Moim zdaniem lekarz nfz (powinien to być specjalista balneolog) wyznacza profil sanatorium, a przydział.... dzieje się wg grafika nfz:)
(a'propos byłam wczoraj u lekarza rehabilitacji, bo do takiego się rejestrowałam, a na drzwiach było napisane m.in. i po pierwsze: pediatra, żadnego słowa o rehabilitacji;) tak korzystają z nfz:) na szczęście mają komorę krio:)
Pierwsza specjalizacja nie jest ważna,balneologię robi się jako II. Dopiero po uzyskaniu specjalizacji klinicznej można robić specjalizację z balneologii i medycyny fizykalnej.
Nawet jeżeli lekarz POZ ma o nas większą wiedzę,to może kompletnie nie znać się na zabiegach i klimacie.
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

andrzej54 pisze:Dostałem powiadomienie z NFZ ze skierowanie moje zostanie ponownie zarejestrowane i przekazane do oceny lekarzowi specjaliście. - pozdrawiam odwiedzających
Witaj andrzej 54 - - czy po ponownej ocenie , będziesz zaczynał kolejkę od nowa, czy czas oczekiwania bedzie brany pod uwagę ? - pozdrawiam i życzę pozytywnego rozpatrzenia :)
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

andrzej54 witaj :kwiat:
ja też jestem z NFZ Łódź, też oczekuję na "przydział", powiedz proszę przy jakim numerze otrzymałeś informację o przydziale do sanatorium. Też mam od lekarza zalecony pobyt nad morzem. Z reguły przydzielają odwrotnie i to w moim przypadku tak bywało.Lekarz zaleca góry dają morze, jak zalecone jest morze dają góry :) , napisz jeśli możesz.
Pozdrawiam :kwiat:
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz

Uwazam że lekarz prowadzący ma większą wiedzę o pacjęcie i jego przebiegu choroby niż lekarz przydzielający skierowanie (na pewno to sa fachowcy w tej dziedzinie balneolog)Ale Mnie prowadzi cały czas jeden lekarz ,który wykonwyał zabiegi operacyjne i u którego bywam na bardzo czestych kontrolach i badanich.Ja mam to już doświadczone ze po kilku pobytach nad morzem czuję się lepiej ,dzięki dużej wilgotności i dużej ilości jodu ,nawet zalecali mi zmianę miejsca zamieszkania w kilmat nadmorski.Jest jeszcze kilka innych czynników które wskazują na to ze mój pobyt jest bardziej wskaznay nad morzem niż w górach i to powinno być brane pod uwagę podczas przedzielania miejsca leczenia.Bedąc na wizytach,czy badaniach kontrolnych przekazuję swojemu lekarzowi jak zachowuje się mój organizm w górach a jak na morzem (jestem po operacjach ,radioterapii i chemii wszystko związane z gardłem )Czy będę czekał ponownie w kolejce na ponowny wyjazd, czy będzie to jakas przyspieszona procedura ,tego jeszcze nie wiem, mam zostać powiadomiony odrębnym pismem .Na skierowanie czekałem 17,5 miesiąca a przy jakim nr dostałem to niepamiętam - pozdrawiam odwiedzających
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

Nie jeden kuracjusz myślał podobnie a tu znalazłam wyjaśnienie
http://slawno.naszemiasto.pl/artykul/gl ... ,t,id.html

Nie praktykowałam ale możne w tej sytuacji lepiej próbować ze zwrotów!? A może jednak komuś się udało zamienić?
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dodam, ze fajnie dostać po 18 miesiącach, to już coś , średnio w ciągu 3 lat masz dwa wyjazdy to jeżeli nie teraz to następny się trafi ;) W Śląskim kolejka to 26 miesięcy , a od ostatniego wyjazdu 3 lata :oops: widać powietrze zdrowsze tu jest ;)
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

andrzeju i jak tam walka ;) o zmianę przebiega?
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz

Skierowanie wróciło do lekarza w celu uzupełnienia ,nie wiem o co chodzi ?
ODPOWIEDZ