Rehabilitacja poszpitalna

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Re: Rehabilitacja poszpitalna

Post autor: kasiula »

Ale mi powiedziano w funduszu że jeśli szpital wyśle to oba skierowania się skumulują...i oni wybiorą jedno z dwóch....i co mam robić ...chcieć poszpitalne czy czekać na zwykłe sanatorium...Jak myślicie kochani?!
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Jedż na poszpitalne,masz je za darmo,szybko i na L4.Po powrocie składasz zwykłe skierowanie. :kwiat:
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16

Post autor: kasiula »

ninak pisze:Jedż na poszpitalne,masz je za darmo,szybko i na L4.Po powrocie składasz zwykłe skierowanie. :kwiat:
Dziękuję ninak
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Kasiula, i ja Ci powiem, jak było u mojego męża.Otoz czekał juz jakiś czas na normalne sanatorium z ZUS, podczas gdy znalazł sie w szpitalu z ciężka chorobą.Po wyjściu przy pierwszej wizycie u swojego lekarza ogólnego, dostał skierowanie na lecznie poszpitalne, ktore to lekarz sam wysłał do NFZ.Okazało sie, że NFZ wyslał męza po 3 miesiacach do sanatorium, ale tamto pierwsze skierowanie mu przepadło. :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55

Post autor: iwcia »

Ups :? pomyliłam sie pisząc, że ZUS.Miało byc NFZ. :kwiat:
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

Ja też miałam złozony wniosek do sanatorium ,a w między czasie byłam w szpitalu i złozyłam na rehabilitacje poszpitalną i oba wnioski były skumulowane jako jeden (złozone oczywiscie do NFZ),ja pojechałam na poszpitalne bo nic się nie dopłaca i jest sie na L-4 jak masz jakieś pytania pisz na pw pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski

Post autor: Lewek »

Bardzo proszę o informację dotyczącą skierowania osoby do sanatorium, po operacji kręgosłupa . Kto wystawia wniosek na leczenie sanatoryjne ? Czy to lekarz prowadzący pacjenta w szpitalu, czy może wystawić takie skierowanie lekarz rodzinny ? jak długo czeka się na takie sanatorium? Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: margot »

Leczenie tzw.poszpitalne sanatoryjne należy się jeżeli wniosek wystawiony jest do 6 miesięcy od zabiegu .
Może wystawić je lekarz prowadzący lub lekarz rodzinny ( mnie wystawiał lekarz rodzinny na podstawie wypisu ze szpitala ).
Okres oczekiwania jest również z tego co się orientuje do pół roku od złożenia wniosku w NFZ.
Ja składałam w czerwcu , a wyjazd był przełom września-października .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

agalew może być tak jak pisze Margot,ale najlepiej i najszybciej jest jak wystawi to szpital,w którym operowano.Zawsze priorytetem są skierowania mające na pieczątce numer umowy 03 (01 POZ,02 Przychodnia specjalistyczna 03 szpital). Ten numer jest zawarty w pieczątce nagłówkowej skierowania.Wtedy na realizację jest chyba 3 miesiące.
Ja teraz właśnie będę kierowana przez swój oddział ,skierowanie wystawiają najwcześniej miesiąc po zabiegu (operacja kręgosłupa).
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski

Post autor: Lewek »

Margot, Alice dziękuję bardzo za odpowiedź. Jesteście niezawodne :serce: . Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
ODPOWIEDZ