kolejka do sanatorium...
-
forumowicz
- Bunia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 06 gru 2011 20:19
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 20
- Podziękowano: 2 razy
Re: kolejka do sanatorium...
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy
- Podziękowano: 76 razy
Zastanawiam się od czego zależy,że jedziemy na 21 dni lub 28 z NFZ....czym to jest spowodowane?
Może ktoś zna odpowiedz na to pytanie
-
forumowicz
Bunia pisze:Zastanawiam się od czego zależy,że jedziemy na 21 dni lub 28 z NFZ....czym to jest spowodowane?
Może ktoś zna odpowiedz na to pytanie
Ja poprzednio byłam na 21 i w moim zdrowiu /"poprawie do zdrowia" nie c się nie zmieniło. Więc patrząc pod kątem zdrowia nie jest to powód 21 lub 28 dni.
Kiedy wczoraj zobaczyłam na stronie NFZ długość mojego wyjazdu i miejsce to pomyślałam, że jest to kara, że może jestem zbyt młoda i zbyt zdrowa aby korzystać z sanatorium.
Zdarzają się takie i takie terminy (21/28), moja koleżanka w lutym też dostała 28 dni ale ze względu na długość i porą roku zrezygnowała i wróciła na początek kolejki.
pozdrawiam
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym trwa 21 dni i jest bezpłatny. Osoba pracująca otrzymuje w tym czasie zwolnienie lekarskie.
Pobyt w sanatorium uzdrowiskowym trwa 21 dni i jest częściowo odpłatny. Osoba pracująca realizuje go w ramach urlopu wypoczynkowego.
Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym na rehabilitacji uzdrowiskowej trwa 28 dni, jest bezpłatny i odbywa się w ramach zwolnienia lekarskiego.
Pobyt w sanatorium uzdrowiskowym na rehabilitacji uzdrowiskowej trwa 28 dni, jest częściowo odpłatny i odbywa się w ramach urlopu wypoczynkowego.
Mam nadzieję, że powyższy zapis wyjaśnia Wasze wątpliwości. W/w pobyty dotyczą tylko skierowań z NFZ.
Pozdrawiam
Selene
Chyba jestem jakaś "mało rozsądna".
Czym różni się pobyt w szpitalu uzdrowiskowym od pobytu w sanatorium to wiem. Czym różni się taki wyjazd z NFZ, KRUS czy ZUS(odpłatność) też wiem, ale czym różni się pobyt w sanatorium 21 dniowy od 28 dniowego (oczywiście oprócz długości samego pobytu i ilości zabiegów) wszystko z NFZ tego nie wiem.
Czym jest spowodowana decyzja NFZ o długości tego okresu też nie wiem
pozdrawiam
- Selene
- W naszej pamięci

Lecznictwo uzdrowiskowe zamknięte obejmuje trzy formy:
1. Wczesną rehabilitacje uzdrowiskową
2. Leczenie szpitalne
3. Leczenie sanatoryjne.
Rehabilitacja uzdrowiskowa jest zwana balneorehabilitacją. W warunkach uzdrowiskowych prowadzone są dwie formy balneorehabilitacji: wczesna i późna.
I to właśnie jest rzeczona rehabilitacji 28 - dniowa i na taką można otrzymać skierowanie z NFZ po wczesnych stanach pourazowych.
Dzięki za informacje.Ja byłam już w sanatorium z NFZ 21 dni a tym razem jadę na 28 dni i tak jak wcześniej pisałam w moim stanie zdrowia nie zaszły jakieś znaczące zmiany a tym razem dostałam skierowanie na 28 dni i w tej kwestii nie wiemy z Atiną czym jest to spowodowane.
Jeśli masz jeszcze cierpliwość i znasz odpowiedź to poproszę.
pozdrawiam
- Selene
- W naszej pamięci

I jest to zapewne ortopedia, późny stan pourazowy, stąd też rehabilitacja 28 dniowa bo na taką co do zasady
kieruje NFZ.
Pozdrawiam