Sanatorium dla "sercowców"

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Aga K
Na forum od: 26 kwie 2014 11:57

Sanatorium dla "sercowców"

Post autor: Aga K »

Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji o wyborze sanatorium dla mojej mamy. Z góry powiem, że opinie na tym forum już wstępnie przejżałam i jakies tam zdanie wyrobine mam ale chce się upewnić w kwesji słuszności wyboru.

Moja mama po dawno przebytym lekkim zawale, niewydolnością serca i zaburzeniami rytmu chciałaby się wybrać na jakiś 2 tygodniowy turnus.

Padło na Ustron i Uzdrowisko Równica z mojej strony, a moja mama sie upiera przy Nałęczowie ( Fortunat)

Ponieważ różnica w cenie za 2 tygodniowy pobyt to 1200zł, a pobyt bedzie finansowany w dużej mierze przeze mnie, to zastanawiam się czy naprawdę warto dopłacic te pieniądze do Równicy.

Standard wydaje się tam dużo wyższy, ale z takimi placówkami różnie bywa.

Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie co do Sanatorium czy uzdrowiska, będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Wyjazd planowany ze Śląska, gdzie mieszkamy.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Sanatorium dla "sercowców"

Post autor: Felice »

Ja zdecydowanie polecam Nałęczów głównie ze względu na to,że jest to głównie uzdrowiska dla sercowców,gdzie wysyłają nawet po świeżych zawałach i innych sercowych ekscesach.
Mam dobrze się upiera,a jeżeli tu jest taniej to tym bardziej wybierz To co chce Mama.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Proponuję zapoznać się z ofertą uzdrowiska Rymanów Zdrój. Są tam dwa obiekty, które można brać pod uwagę ze względu na wymienione schorzenia. Pierwszy to Szpital Uzdrowiskowy "Eskulap" z oddziałem kardiologii. Drugi to Podkarpackie Centrum Rehabilitacji Kardiologicznej "Polonia". (obiekt po remoncie oddany do użytkowania dwa lata temu) Budynki położone są blisko centrum, na płaskim terenie. W centrum jest kilka sklepów, bank, apteka, kawiarenka, oraz restauracja. Sam Rymanów Zdrój to letnią porą bardzo urocze miasteczko z mnóstwem zieleni, ławeczek i alejek do spacerów. Jak pisałam teren jest płaski więc nie sprawia trudności w poruszaniu się. Pozostaje jeszcze kwestia dojazdu. Ze Śląska (liczę od Katowic) do Nałęczowa jest w zależności od trasy od 320 do 360 km, około 4,5 godziny jazdy. Do Rymanowa od 260 do 290 km i około 3,5 godziny. Podaję Ci namiary na te ośrodki:

Szpital Uzdrowiskowy „Eskulap”
38-480 Rymanów Zdrój
Ul. Parkowa 5
Tel. 13/435-74-64

Podkarpackie Centrum Rehabilitacji Kardiologicznej „Polonia”
38-481 Rymanów Zdrój
Ul. Potockich 1
Tel. 134357418

Pozdrawiam.
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

Witaj Aga k :kwiat: Polecam jak najbardziej Nałęczów, byłam 18 miesięcy temu - samo miejsce jest super cisza , spokój, daleko od dużych skupisk miejskich ( bo na Lubelszczyźnie nie ma takowych) piękny park - starodrzew, wąwozy - jestem osobą po 40-tce , po drugim zawale i bajpasach czułam się bardzo dobrze, odpoczęłam, jakoś tak wewnętrznie się wyciszyłam i jeżeli będę miała okazje pojechać bardzo chętnie skorzystam - lecz tym razem jade do Inowrocławia - super termin , super (ponoć)sanatorium - ale ja uważam że jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego - i nie jestem zbyt zadowolona ale cóż nie mam wyboru - więc jeżeli Twoja mama chce Nałęczów - po prostu nie sprzeciwiaj się - z tego co słyszałam to tak na marginesie - osoby z problemami reumatycznymi miały problemy ale to był październik- listopad - jeszcze jedno ja byłam w szpitalu IKARDIA, tu z bazą zabiegową jest kiepsko ale to szpital - a po za tym było ok - pozdrawiam i życzę zadowolenia z wyboru uzdrowiska i 100% zadowolenia :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,pisałaś o Ustroniu-jest oprócz Równicy,Śląskie Centrum Rehabilitacji Kardiologicznej Zdrojowa2,ale to chyba chodzi o ciężkie przypadki a Twoja Mama jak piszesz zawał miała parę lat temu i w takiej sytuacji to prawie każde sanatorium może służyć takiej rehabilitacji-jest to tylko kwestia zasobności portfela i dogodności dojazdu :!: pozdrawiam i dużo zdrówka życzę-dla Mamy szczególnie :!: :!: :!:
zagadka36
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2011 21:19
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: zagadka36 »

Witam. Sama jestem "sercowcem" i zdecydowanie jestem po stronie mamy. Nałęczów ze swoim mikroklimatem jest idealny dla osób po zawałach czy też z innymi schorzeniach kardiologicznymi. Polecam Sanatorium dla Rolników, byłam w nim. Dobre warunki, pokoje z balkonami i łazienkami oraz TV i czajnikiem. Czyściutko, winda, baza zabiegowa cała na miejscu, opieka lekarska i pielęgniarska oraz zabiegi na wysokim poziomie, a w pokojach przy każdym łóżku dzwonek połączony z dyżurką pielęgniarską. Można czuć się bezpiecznie. Przepyszne jedzenie i w ilościach nie do przejedzenia. W górach nie zawsze "sercowcy" dobrze się czują. Pozdrawiam.
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

[quote="zagadka36"]Witam. Sama jestem "sercowcem" i zdecydowanie jestem po stronie mamy. Nałęczów ze swoim mikroklimatem jest idealny dla osób po zawałach czy też z innymi schorzeniach kardiologicznymi. Polecam Sanatorium dla Rolników, byłam w nim. Dobre warunki, pokoje z balkonami i łazienkami oraz TV i czajnikiem. Czyściutko, winda, baza zabiegowa cała na miejscu, opieka lekarska i pielęgniarska oraz zabiegi na wysokim poziomie, a w pokojach przy każdym łóżku dzwonek połączony z dyżurką pielęgniarską. Można czuć się bezpiecznie. Przepyszne jedzenie i w ilościach nie do przejedzenia. W górach nie zawsze "sercowcy" dobrze się czują. Pozdrawiam.

Witaj zagadka36 :kwiat: podzielam Twoją opinie o sanatorium Rolnik w Nałęczowie - kuracjusze bardzo sobie chwalili warunki , baza zabiegowa, hotelowa, personel medyczny i na miejscu rozrywka która to też jest atutem a co najważniejsze poczucie bezpieczeństwa bardzo ważne dla osób z problemami kardiologicznymi w odległości około 200/300 m jest szpital kardiologiczny z intensywna terapią wraz z możliwością wykonania KORONAROGRAFIA I ANGIOPLASTYKA TĘTNIC WIEŃCOWYCH - myślę że to jest bardzo ważne - pozdrawiam :kwiat:
zagadka36
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2011 21:19
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: zagadka36 »

Witaj Beataa2702. Z tego co czytałam to jedziesz do Inowrocławia. Jeśli jesteś sercowcem to niezbyt dobre miejsce, uważaj na tężnie. Jeśli mogłabym doradzić to znajdź powód aby zmienić miejsce. Z doświadczenia wiem że można to uzasadnić zmianę chociażby złym samopoczuciem w okolicach obfitujących w sól która unosi się w powietrzu. Mnie nie służy ani Inowrocław ani Ciechocinek. Nie mam bajpasów co prawda ale źle się czuję w tych miejscach i wiele osób z problemami kardiologicznymi to potwierdza. Zwłaszcza wieńcowcy i nadciśnieniowcy tak jak ja. Warto od lekarza wziąć zaświadczenie iż nie jest wskazane przebywanie na terenie obfitującym w duże stężenie soli. Pozdrawiam.
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

zagadka36 pisze:Witaj Beataa2702. Z tego co czytałam to jedziesz do Inowrocławia. Jeśli jesteś sercowcem to niezbyt dobre miejsce, uważaj na tężnie. Jeśli mogłabym doradzić to znajdź powód aby zmienić miejsce. Z doświadczenia wiem że można to uzasadnić zmianę chociażby złym samopoczuciem w okolicach obfitujących w sól która unosi się w powietrzu. Mnie nie służy ani Inowrocław ani Ciechocinek. Nie mam bajpasów co prawda ale źle się czuję w tych miejscach i wiele osób z problemami kardiologicznymi to potwierdza. Zwłaszcza wieńcowcy i nadciśnieniowcy tak jak ja. Warto od lekarza wziąć zaświadczenie iż nie jest wskazane przebywanie na terenie obfitującym w duże stężenie soli. Pozdrawiam.
zagadka36 dziękuję za podpowiedź w środę idę do kardiologa i muszę z nim porozmawiać - mi sama odległość nie odpowiada bo jest to 550km gorzej niż z kiepskim dojazdem , nie znoszę upałów, i jak jest duszno bardzo źle sie wtedy czuje , jestem po dwóch zawałach i mam 2 stenty i bajpasy - jakoś nie unoszę się z radości tym wyjazdem właśnie z obawy na samopoczucie i nie będę ukrywać chodzi też o poczucie bezpieczeństwa i to chyba jest najbardziej istotne - dlatego wspomniałam o Nałęczowie i IKARDI - pozdrawiam :kwiat:
jurek777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: jurek777 »

Witaj Beata ,pisałem Ci już wcześniej,żebyś uważała na serduszko,ale Ty lekceważysz rady starszych i na efekty nie trzeba długo czekać...musisz się skonsultować z kardiologiem :) Życzę owocnej wizyty :idea: :idea: :idea:
ODPOWIEDZ