Szczawnica sanatorium Papiernik Termin 4 maja 2014

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 22:16
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Szczawnica sanatorium Papiernik Termin 4 maja 2014

Post autor: ededi12 »

beataa pisze: Zabieramy bikini :lol: :lol: :lol: ,kocyki i syropek w razie kaszelku.Co nas nie zabije to nas wzmocni ;) :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: Bikini powiadasz :lol: no tak zabiegi mokre to i bikini potrzebne.
W razie niepogody przeniesiemy się na basen ;) ;) ;)
saklak228
Na forum od: 28 kwie 2014 20:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: saklak228 »

Witam wszystkich pakujących się na 4 maja. Mam nadzieję, że z tym śniegiem to żartujecie :). Kocham góry ale...muszę mieć internet. Nie wiecie czy da się coś z tym zrobić? Czy jest tam coooś takiego? O inne rzeczy nie pytam, bo wszystkiego na pewno będzie pod dostatkiem. :?:
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

saklak228 pisze:Witam wszystkich pakujących się na 4 maja. Mam nadzieję, że z tym śniegiem to żartujecie :). Kocham góry ale...muszę mieć internet. Nie wiecie czy da się coś z tym zrobić? Czy jest tam coooś takiego? O inne rzeczy nie pytam, bo wszystkiego na pewno będzie pod dostatkiem. :?:
Witamy :kwiat: :kwiat:
Czyżby kolejny kuracjusz/ka na ten termin ??????????
Awatar użytkownika
beataa
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 kwie 2014 18:12
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: beataa »

ededi12 pisze:
saklak228 pisze:Witam wszystkich pakujących się na 4 maja. Mam nadzieję, że z tym śniegiem to żartujecie :). Kocham góry ale...muszę mieć internet. Nie wiecie czy da się coś z tym zrobić? Czy jest tam coooś takiego? O inne rzeczy nie pytam, bo wszystkiego na pewno będzie pod dostatkiem. :?:
Witamy :kwiat: :kwiat:
Czyżby kolejny kuracjusz/ka na ten termin ??????????
W zgranej grupie bez internetu się obejdziemy,mam nadzieję że wręcz zapomnimy o nim ;) ;) ;) :D
Awatar użytkownika
Tytus
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2014 16:59

Post autor: Tytus »

Podobno jest wi-fi przy recepcji.
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No tak też czytałam że wi-fi przy recepcji.
Beataa przydało by się od czasu do czasu chociaż dać znak forumowiczom jak tam jest i czy Nas nie zasypało albo nie zalało :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
beataa
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 kwie 2014 18:12

Post autor: beataa »

ededi12 pisze:No tak też czytałam że wi-fi przy recepcji.
Beataa przydało by się od czasu do czasu chociaż dać znak forumowiczom jak tam jest i czy Nas nie zasypało albo nie zalało :lol: :lol: :lol:
No musimy nawet...obiecałyśmy,więc musimy słowa dotrzymać ;) ;) ;)
saklak228
Na forum od: 28 kwie 2014 20:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: saklak228 »

Dzięki bardzo za info. Bardzo trudno jest się tam dodzwonić- praktycznie jest to niemożliwe- i co by to było, co by to było, gdyby Was nie było!!! (to z piosenki). Spotkamy się 4 maja.
Awatar użytkownika
roman00
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 kwie 2014 15:57

Post autor: roman00 »

Udało mi się zebrać troszkę informacji o Szczawnicy
Miasto robi bardzo pozytywne wrażenie. Ceny wydają się być stosunkowo niskie, np. mały oscypek kosztuje 1,20 zł, a nieco większy 1,50. Kapcie można nabyć za 10 zł. Na picie wód leczniczych w pijalni przy pl. Dietla otrzymujemy specjalne karty (za kaucją w wysokości 10 zł)
Za podwiezienie od dworca pks do sanatorium zapłacimy około 14 zł
Opłata klimatyczna 3 zł dzień
Za wjazd na Palenicę bilet normalny kosztuje 9 zł, jednak w przypadku grupy cena spada do 7 zł.
Uwaga na fotografów robią zdjęcia na siłę każdemu a potem płać :) :)
Wstęp do Jaskini Bielańskiej kosztuje 7 euro, natomiast o 3 euro więcej trzeba zapłacić za pozwolenie na robienie zdjęć.

Wejście do jaskini znajduje się 890 m n.p.m. (szczyt Kobyli Wierch, w którego zboczu znajduje się jaskinia ma 1109 m n.p.m.). Zwiedzanie jaskini odbywa się ze słowackim przewodnikiem. Dla turystów z Polski informacje są puszczane z taśmy.
Temperatura wewnątrz wynosi ok. 5 stopni C, a ze ścian jaskini sączy się woda, co w takich miejscach nie jest niczym dziwnym. Jaskinia ta jest jedną z nielicznych udostępnionych turystom, a zarazem najpiękniejszych w Słowacji.
Zaciekawiły mnie między innymi takie wskazówki: Samowolne przedłużanie czasu trwania zabiegu ponad normę określoną przez lekarza jest niedopuszczalne i szkodliwe dla zdrowia. W czasie kąpieli proszę nie zanurzać ciała poniżej przepisowego poziomu. Hm, nie wiem jak można sobie samowolnie przedłużyć zabieg, skoro czasu jego trwania skrupulatnie pilnuje personel. Poza tym nie bardzo rozumiem, dlaczego może być szkodliwe dla zdrowia np. dłuższe niż 15 minut leżenie w solance czy też poddawanie się masażowi, nie wspominając o gimnastyce. A już zupełnie nie mam pojęcia, jaki jest przepisowy poziom zanurzania ciała :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

roman00 pisze:Udało mi się zebrać troszkę informacji o Szczawnicy
Miasto robi bardzo pozytywne wrażenie. Ceny wydają się być stosunkowo niskie, np. mały oscypek kosztuje 1,20 zł, a nieco większy 1,50. Kapcie można nabyć za 10 zł. Na picie wód leczniczych w pijalni przy pl. Dietla otrzymujemy specjalne karty (za kaucją w wysokości 10 zł)
Za podwiezienie od dworca pks do sanatorium zapłacimy około 14 zł
Opłata klimatyczna 3 zł dzień
Za wjazd na Palenicę bilet normalny kosztuje 9 zł, jednak w przypadku grupy cena spada do 7 zł.
Uwaga na fotografów robią zdjęcia na siłę każdemu a potem płać :) :)
Wstęp do Jaskini Bielańskiej kosztuje 7 euro, natomiast o 3 euro więcej trzeba zapłacić za pozwolenie na robienie zdjęć.

Wejście do jaskini znajduje się 890 m n.p.m. (szczyt Kobyli Wierch, w którego zboczu znajduje się jaskinia ma 1109 m n.p.m.). Zwiedzanie jaskini odbywa się ze słowackim przewodnikiem. Dla turystów z Polski informacje są puszczane z taśmy.
Temperatura wewnątrz wynosi ok. 5 stopni C, a ze ścian jaskini sączy się woda, co w takich miejscach nie jest niczym dziwnym. Jaskinia ta jest jedną z nielicznych udostępnionych turystom, a zarazem najpiękniejszych w Słowacji.
Zaciekawiły mnie między innymi takie wskazówki: Samowolne przedłużanie czasu trwania zabiegu ponad normę określoną przez lekarza jest niedopuszczalne i szkodliwe dla zdrowia. W czasie kąpieli proszę nie zanurzać ciała poniżej przepisowego poziomu. Hm, nie wiem jak można sobie samowolnie przedłużyć zabieg, skoro czasu jego trwania skrupulatnie pilnuje personel. Poza tym nie bardzo rozumiem, dlaczego może być szkodliwe dla zdrowia np. dłuższe niż 15 minut leżenie w solance czy też poddawanie się masażowi, nie wspominając o gimnastyce. A już zupełnie nie mam pojęcia, jaki jest przepisowy poziom zanurzania ciała :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jak tak dalej pójdzie i będziemy zgrana grupą to na Palenicę za 7 zł wjedziemy jak nic :lol: :lol: :lol: :lol:
Jaskinia Bielańska o tak to musi robić wspaniałe wrażenie :D :D
Oby nam tylko czasu starczyło :D :D :D :D
Jest jeszcze jaskinia lodowa hmmmmm
Jaskinia Dobszyńska Lodowa, Lewocza - Zabytki
Kultury UNESCO
- zwiedzanie najcenniejszego podziemnego
lodowca znajdującego się pod patronatem UNESCO.
Lewocza -
spiskie miasteczko, wpisane na listę UNESCO dzięki swym
zabytkom
Cena wycieczki z biura szewczyk trawel 60zł/os + jaskinia 7€/os.dor,
ODPOWIEDZ