SOR, czyli szpitalny oddział ratunkowy

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

SOR, czyli szpitalny oddział ratunkowy

Post autor: serendipity »

SOR, to taka nowa formacja ostrego dyżuru.
Kiedyś jechało się na ostry dyżur z drzazgą w dłoni - wyciągnęli, ze skręconą/złamaną kostką - zrobili rtg, gips, z bólem brzucha - przebadali, albo szpital, albo do domu.
Teraz, jak samemu się przyjedzie na taki ostry dyżur, to trzeba liczyć się z tym, że spędzi się tam min. kilka godzin, co jest napisane małymi literkami na wielkim plakacie. Kilka, ale nie kilkanaście godzin, więc po moim pobycie, poprosiłam o zmianę plakatów, bo nie oddają rzeczywistości. Byłam tam 11 i pół godziny i wyszłam. A z odebranego wypisu wynika, że powinnam siedzieć jeszcze kolejnych 8 godzin, w sumie 19.
Chorzy z karetki mają pierwszeństwo, co oczywiście jest zrozumiałe, natomiast po 9 godzinach oczekiwania na SOR na badanie tk, gdy przyjeżdża już kolejny chory - w bardzo ciężkim stanie pijany człowiek, którego uspakajają ratownicy, można tylko się śmiać albo płakać. Ja płakałam z bezsilności.
NIE POLECAM. W razie zagrożenia zdrowia lepiej wezwać karetkę. Tylko trzeba być stanowczym.
forumowicz

Re: SOR, czyli szpitalny oddział ratunkowy

Post autor: forumowicz »

Wezwanie karetki też nie zawsze gwarantuje natychmiastowego zajecia się pacjentem.Wiem z doświadczenia.Ze ten oddział w ostatnich latach to nieporozumienie ,coraz częściej w poszczególnych miastach piszą o tym miejscowi dziennikarze. :(
Własciwie coraz bardziej nie spełnia swojej roli jak cała Polska służba zdrowia. :(
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: Beataa2702 »

serendipity pisze:SOR, to taka nowa formacja ostrego dyżuru.
Kiedyś jechało się na ostry dyżur z drzazgą w dłoni - wyciągnęli, ze skręconą/złamaną kostką - zrobili rtg, gips, z bólem brzucha - przebadali, albo szpital, albo do domu.
Teraz, jak samemu się przyjedzie na taki ostry dyżur, to trzeba liczyć się z tym, że spędzi się tam min. kilka godzin, co jest napisane małymi literkami na wielkim plakacie. Kilka, ale nie kilkanaście godzin, więc po moim pobycie, poprosiłam o zmianę plakatów, bo nie oddają rzeczywistości. Byłam tam 11 i pół godziny i wyszłam. A z odebranego wypisu wynika, że powinnam siedzieć jeszcze kolejnych 8 godzin, w sumie 19.
Chorzy z karetki mają pierwszeństwo, co oczywiście jest zrozumiałe, natomiast po 9 godzinach oczekiwania na SOR na badanie tk, gdy przyjeżdża już kolejny chory - w bardzo ciężkim stanie pijany człowiek, którego uspakajają ratownicy, można tylko się śmiać albo płakać. Ja płakałam z bezsilności.
NIE POLECAM. W razie zagrożenia zdrowia lepiej wezwać karetkę. Tylko trzeba być stanowczym.
Witaj'' serendipity'' :kwiat: cyt.'' gdy przyjeżdża już kolejny chory - w bardzo ciężkim stanie pijany człowiek, którego uspakajają ratownicy, można tylko się śmiać albo płakać.'' .... znam takie sytuacje bo doświadczyłam to na sobie , zażądano ode mnie skierowania od lekarza rodzinnego była godz. 2 w nocy a ja z zawałem serca, dla mnie to były godziny grozy bo średni personel medyczny cucił jakiegoś pijaczka który się nachlał jakiegoś metanolu - a lekarz cóż sam sobie nie mógł poradzić .. nie będę juz nic więcej pisać bo aż ciarki mi przechodzą jak sobie przypominam ten incydent i kilka innych związanych z wizytą na SOR -ze - nie jesteśmy jedynymi tak potraktowanymi pacjentami gdyż jak twierdze że to kolejna '' porażka polskiej służby zdrowia już tej ''zreformowanej '' - pozdrawiam
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Hm...wszystko co piszecie to smutna prawda,mam znajomych którzy pracują na SOR i oddziałach szpitalnych.Tak ,tak jest z tymi badanami ,ktoś czeka po kilka m-cy na rezonans lub TK a ktoś bardzo często pijany ma to od razu. Nie ma ludzi lepszych( nas) i gorszych (ich). Mamy chory system... :(
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Też to widziałam na własne oczy jak traktowani są pacjenci po alkoholu i Ci zwykli. W niezłe osłupienie wprowadzili mnie natomiast ratownicy którzy przywieźli pacjentkę jak dla mnie z objawami udaru i zostawili ją pod drzwiami gabinetu i wrócili do swoich obowiązków. A za jakiś czas przywieziono pijanego pacjenta i ratownik w pierwszej kolejności wwiózł go do gabinetu. To jest dopiero paranoja. Obydwoje z karetki a tak różne traktowanie.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Mój znajomy często powtarza..... chcesz szybko i dokładnie być przebadana, upij się i połóż na ławce przy ruchliwej ulicy. Zajmą się jak nikim innym. Ze smutkiem stwierdzam że ma racje.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

ewiko pisze:Mój znajomy często powtarza..... chcesz szybko i dokładnie być przebadana, upij się i połóż na ławce przy ruchliwej ulicy. Zajmą się jak nikim innym. Ze smutkiem stwierdzam że ma racje.

Niestety taka jest prawda :( :( :( . Jeździłam kiedyś w karetce i obserwując to wszystko radzę wam wszystkim oczekującym na TK ...i to długie miesiące. Napić się ile wlezie, przewrócić i TK załatwione od ręki. Przyjmą , porobią wszystkie badania w trybie natychmiastowym, podłączą kroplóweczki, wypłukają z % i taki koleś pójdzie sobie do domu lub dalej...A Ty człowieku czekaj na badanie TK boś nie napity :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

agalew pisze:
obserwując to wszystko radzę wam wszystkim oczekującym na TK ...i to długie miesiące. Napić się ile wlezie, przewrócić i TK załatwione od ręki.
[ obrazek zewnętrzny ]

zaczynamy zatem degustację browarnianą zanim zawołają początek majowego łykendu...

[ obrazek zewnętrzny ]

siostrunia już czeka ...

:mrgreen: ... :ugeek:
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: Beataa2702 »

jacky6 - :shock: że nie opuszcza Cię poczucie humoru przy tak poważnym temacie jakim jest traktowanie pacjenta na SOR- ze
:( :( :(
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Beataa2702 pisze:jacky6 - :shock: że nie opuszcza Cię poczucie humoru przy tak poważnym temacie jakim jest traktowanie pacjenta na SOR- ze
:( :( :(
[ obrazek zewnętrzny ]

czasami tak miewam po bliskim spotkaniu 10 stopnia ...

:mrgreen: :ugeek:
ODPOWIEDZ