Szczawnica sanatorium Papiernik Termin 4 maja 2014

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Szczawnica sanatorium Papiernik Termin 4 maja 2014

Post autor: Lewek »

Ededi w bielańskiej i lodowej byłam. Jeśli miałabyś wybierać między tymi dwoma to zdecydowanie bielańska. Prawdę mówiąc byłam rozczarowana lodową, a ceny wstępu nie są takie małe :o :evil: :evil: .
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 22:16
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ededi12 »

agalew pisze:Ededi w bielańskiej i lodowej byłam. Jeśli miałabyś wybierać między tymi dwoma to zdecydowanie bielańska. Prawdę mówiąc byłam rozczarowana lodową, a ceny wstępu nie są takie małe :o :evil: :evil: .
7euro to tylko ładnie brzmi ale gorzej to wygląda jak przeliczymy na Nasze :shock: :shock: :shock:
No niestety :roll: :roll: :roll:
Zobaczę jak czasu starczy to może pójdę .........bo ja wolę GÓRY :!: :!: :!: :D :D
Łomnica :serce: :serce: :serce: to mój pierwszy cel :D :D
jacekp61
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 11 kwie 2014 11:58
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: jacekp61 »

Łomnica? Tylko z przewodnikiem i po 15 czerwca...więc chyba wyciągiem....forsowna wyprawa.... :lol:
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

jacekp61 pisze:Łomnica? Tylko z przewodnikiem i po 15 czerwca...więc chyba wyciągiem....forsowna wyprawa.... :lol:
Oczywiście że kolejką na Łomnicę,wspinać się nie potrafię :roll: i nic tu nie wspominałam że o własnych siłach zdobędę Łomnicki Szczyt. A o własnych nogach to magistralą na Hrebieniok pójdę :D :D :D
Awatar użytkownika
roman00
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 kwie 2014 15:57
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: roman00 »

ededi12 pisze:
roman00 pisze:Udało mi się zebrać troszkę informacji o Szczawnicy
Miasto robi bardzo pozytywne wrażenie. Ceny wydają się być stosunkowo niskie, np. mały oscypek kosztuje 1,20 zł, a nieco większy 1,50. Kapcie można nabyć za 10 zł. Na picie wód leczniczych w pijalni przy pl. Dietla otrzymujemy specjalne karty (za kaucją w wysokości 10 zł)
Za podwiezienie od dworca pks do sanatorium zapłacimy około 14 zł
Opłata klimatyczna 3 zł dzień
Za wjazd na Palenicę bilet normalny kosztuje 9 zł, jednak w przypadku grupy cena spada do 7 zł.
Uwaga na fotografów robią zdjęcia na siłę każdemu a potem płać :) :)
Wstęp do Jaskini Bielańskiej kosztuje 7 euro, natomiast o 3 euro więcej trzeba zapłacić za pozwolenie na robienie zdjęć.

Wejście do jaskini znajduje się 890 m n.p.m. (szczyt Kobyli Wierch, w którego zboczu znajduje się jaskinia ma 1109 m n.p.m.). Zwiedzanie jaskini odbywa się ze słowackim przewodnikiem. Dla turystów z Polski informacje są puszczane z taśmy.
Temperatura wewnątrz wynosi ok. 5 stopni C, a ze ścian jaskini sączy się woda, co w takich miejscach nie jest niczym dziwnym. Jaskinia ta jest jedną z nielicznych udostępnionych turystom, a zarazem najpiękniejszych w Słowacji.
Zaciekawiły mnie między innymi takie wskazówki: Samowolne przedłużanie czasu trwania zabiegu ponad normę określoną przez lekarza jest niedopuszczalne i szkodliwe dla zdrowia. W czasie kąpieli proszę nie zanurzać ciała poniżej przepisowego poziomu. Hm, nie wiem jak można sobie samowolnie przedłużyć zabieg, skoro czasu jego trwania skrupulatnie pilnuje personel. Poza tym nie bardzo rozumiem, dlaczego może być szkodliwe dla zdrowia np. dłuższe niż 15 minut leżenie w solance czy też poddawanie się masażowi, nie wspominając o gimnastyce. A już zupełnie nie mam pojęcia, jaki jest przepisowy poziom zanurzania ciała :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jak tak dalej pójdzie i będziemy zgrana grupą to na Palenicę za 7 zł wjedziemy jak nic :lol: :lol: :lol: :lol:
Jaskinia Bielańska o tak to musi robić wspaniałe wrażenie :D :D
Oby nam tylko czasu starczyło :D :D :D :D
Jest jeszcze jaskinia lodowa hmmmmm
Jaskinia Dobszyńska Lodowa, Lewocza - Zabytki
Kultury UNESCO
- zwiedzanie najcenniejszego podziemnego
lodowca znajdującego się pod patronatem UNESCO.
Lewocza -
spiskie miasteczko, wpisane na listę UNESCO dzięki swym
zabytkom
Cena wycieczki z biura szewczyk trawel 60zł/os + jaskinia 7€/os.dor,
Wszystko w swe-że marzeń :)
Zobaczymy na ile stan zdrowia pozwoli ;) ;)
bea8
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2014 21:05
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: bea8 »

Pozdrowienia dla wszystkich wyjezdzajacych do Papiernika 4 maja , milego wypoczynku ,pięknej pogody, udanych wycieczek. :) Czekam na aktualne wiadomości ze Szczawnicy :kwiat:
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

roman00 no planować można chciało by się wiele ale to Nasze zdrowie :roll: :roll:
Miałam tak w Polańczyku jak wracaliśmy z nad Zapory Solińskiej do Polańczyka szlakiem prze las min :roll: :roll: o matko jak mnie rypło w kręgosłupie na 3/4 szlaku to nie pytajcie,nie umiałam iść.
Ponoć schodzenie ze stromych górek,zboczy bardziej obciąża kręgosłup niż wchodzenie.
No i miałam za swoje :roll: :roll: ale dokuśtykałam jakoś i pielęgniarka poratowała zastrzykiem i przeszło na całe szczęście ;) ;)
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

bea8 pisze:Pozdrowienia dla wszystkich wyjezdzajacych do Papiernika 4 maja , milego wypoczynku ,pięknej pogody, udanych wycieczek. :) Czekam na aktualne wiadomości ze Szczawnicy :kwiat:
Oczywiście jeśli tylko dorwę gdziesik laptopka to zaraz wysmaruję tu co nieco ;) ;)
Dziękować za miłe słowa ;) ;) :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

ededi12 pisze:roman00 no planować można chciało by się wiele ale to Nasze zdrowie :roll: :roll:
Miałam tak w Polańczyku jak wracaliśmy z nad Zapory Solińskiej do Polańczyka szlakiem prze las min :roll: :roll: o matko jak mnie rypło w kręgosłupie na 3/4 szlaku to nie pytajcie,nie umiałam iść.
Ponoć schodzenie ze stromych górek,zboczy bardziej obciąża kręgosłup niż wchodzenie.
No i miałam za swoje :roll: :roll: ale dokuśtykałam jakoś i pielęgniarka poratowała zastrzykiem i przeszło na całe szczęście ;) ;)
Hi, hi ponownie żałuj ,ze nie mamy tego samego terminu i miejsca :lol: :lol: :lol: Byłabym przewodnikiem, przyjaciółką i zastrzyk też bym Ci pyknęła :lol: :lol: :lol: i to już na trasie :lol: :lol: :lol: Potem prosto na balety :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

agalew pisze: Hi, hi ponownie żałuj ,ze nie mamy tego samego terminu i miejsca :lol: :lol: :lol: Byłabym przewodnikiem, przyjaciółką i zastrzyk też bym Ci pyknęła :lol: :lol: i to już na trasie :lol: :lol: Potem prosto na balety :lol: :lol:
No widzisz by to szlak ;) ;) Miała bym swoją prywatną pielęgniarkę ;) ;) niejeden pan by mi zazdrościł :lol: :lol: :lol: :lol
ODPOWIEDZ