Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Post autor: niekiepska2014 »

Witam,czy mogę ubiegać się o skierowanie od gastrologa, na reh.ogólnoustrojową z powodu nawracających wrzodów żołądka i refluksu,
wiem co pomyślicie,najprościej zapytać gastrologa,ale wizytę mam dopiero za 2 m-ce.Doktor bardzo mnie nmawiała abym pojechała do sanatorium o profilu gastrycznym,tylko że ja juz złozyłam wniosek o profilu rematologicznym, co też jest mi bardzo potrzebne.
Przeczytałam prawie całe forum,ale z podobnym problemem się nie spotkałam.
Pozdrawiam i proszę o odp. :)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Post autor: Selene »

Niekiepska2014 :kwiat: witaj na forum :)

Jeżeli dobrze zrozumiałam złożyłaś wniosek i czekasz na przydział leczenia sanatoryjnego z puli NFZ :?:

Stacjonarna rehabilitacja ogólnoustrojowa
Przeznaczona jest dla pacjentów, wymagających wszechstronnego postępowania usprawniającego i jednocześnie innych działań terapeutycznych, profilaktycznych, diagnostycznych i edukacyjnych. Skierowania wystawiane są przez lekarzy specjalistów poszczególnych oddziałów, a w przypadku zaostrzeń chorób przewlekłych – przez lekarza poradni rehabilitacyjnej, urazowo-ortopedycznej, neurologicznej, reumatologicznej, gastrycznej. Do skierowania powinna być dołączona aktualna dokumentacja medyczna potwierdzająca rozpoznanie.
Czas trwania rehabilitacji wynosi od 3 do 6 tygodni.

Wniosek składasz (wysyłasz) bezpośrednio do wybranego ośrodka zatem, moim zdaniem wniosek złożyć możesz. Jedynie sprawdź proszę jaki jest czas oczekiwania na leczenie.

Pozdrawiam :)
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Selene :P
dziękuję, że odpowiedziałaś bo chyba nie jasno napisałam
otóż złożyłam wniosek do sanat.z NFZ o profilu reumatologicznym (na pewno za 2 lata w najlepszym razie pojadę).
ale chciałam postarać się o "Rehabilitacja Ogólnoustrojowa w Szpitalu Uzdrowiskowym" na leczenie gastrologiczne
wiem że najczęściej i najbardziej popularne jest rehabilitacja ogólnoustrojowa o profilu reumatologii,ale czy też jest leczenie
gastroenterologia to nie wiem.
Miałam nadzieję że na forum ktoś może byl na takim leczeniu i się odezwie,moja pani gastrolog wypisałaby mi na pewno skierowanie,
bo nie może mnie wyleczyć mam nawracające wrzody żołądka,wszystkie leki już zaliczyłam i po 2-3 m-cach mam nawrót choroby.
Mam nadzieję że może jeszcze ktoś się odezwie może był,a może wogóle nie ma takiej rehabilitacji gastrologicznej (tylko nie mam gdzie się dowiedzieć,a zawsze najlepiej u żródła, a gdzie lepsze żródło jak nie forum.
pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Witaj Niekiepska 2014 :kwiat:

Myślę, że Twoja pani gastrolog ( jest przecież specjalistą) powinna być zorientowana. Jeśli nie jest a Tobie jest potrzebna rehabilitacja, na którą nota bene pani doktor chętnie Cię wyśle to sama powinna zasięgnąć "języka" i popytać.
Trudno mi coś powiedzieć w temacie bo się nie orientuję ale uważam, że może spróbuj zapytać w ZUS czy KRUS (nie wiem gdzie należysz).
Jeszcze może wpisz w google, może na "Wiejszaku". Popróbuj a nóż będziesz miała szczęście i coś znajdziesz :) czego Ci z całego serca życzę :)
Pozdrawiam :) :kwiat:
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj ewasz :kwiat:
zadzwoniłam do NFZ i dowiedziałam się ,że rehabilitacji ogólnoustrojowa jest prowadzona o kierunkach reumatologia,kardiologia,
neurologia,pumatologia,niestety nie ma gastrologii.
Pani z NFZ zaproponowała mi zminić wniosek do sanatorium który wysłałam z leczenia o profilu reumatologii na gastrologia, czyli leczenie wodami leczniczymi.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

No to masz się nad czym zastanowić. Szkoda byłoby odpuścić sobie zabiegi, które mogłabyś mieć z profilu reumatologicznego czy neurologicznego.
Wodami można leczyć przecież dodatkowo.
Może dałoby radę na Twoim wniosku zrobić po prostu uzupełnienie i dopisać w "choroby dodatkowe" bo we wniosku jest takie miejsce. To wtedy gra jest warta świeczki, bo przy jednym ogniu upieczesz dwie pieczenie :lol:
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

tak zrobię,tylko muszę wyciągnąć wniosek z NFZ ,poprosić lekarza aby dopisał problemy gastrologiczne,ale chyba się trochę cofnę w kolejce.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

niekiepska2014 tak jak powiedziała Ci pani z funduszu wypełniasz nowy wniosek (nie zmienia to oczekiwania),wpisujesz jako podstawową chorobę gastrologiczną jako tą na dzień dzisiejszy ważniejszą,dopisując jako chorobę współistniejącą reumatologię.
Piszesz liścik do miłych pań z NFZ,że znacznie pogorszył się stan zdrowia w danym schorzeniu i czekasz cierpliwie.
A jak długo czekasz na realizację tamtego skierowania?
Ja tak miałam i tylko odesłano mi stare,zmieniono kwalifikację profilu leczenia.Pojechałam do Krynicy i zabiegi miałam głównie na narząd ruchu,a ze strony gastrologicznej doszła dieta i picie wody.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A jeszcze dodam ,ze "Rehabilitacja Ogólnoustrojowa w Szpitalu Uzdrowiskowym" jest realizowana tylko po zabiegach (ortopedia,neurochirurgia) lub o ostrych stanach RZS i ŁZS.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj Alice :kwiat:
wniosek poprzedni wysłałam dopiero w styczniu 2014 r ,jeszcze nie mam potwierdzenia.
muszę zadziałać aby gastrologia była jako główne schorzenia (bo rzeczywiście najbardziej mi teraz dolega)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ