sanatorium z zus-u

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
martynika
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2009 18:55
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9

sanatorium z zus-u

Post autor: martynika »

Czy ktoś może orientuje się jak długo od wysłania wniosku czeka się na komisję, a potem na wyjazd do sanatorium? Mam jeszcze pytanie, gdzie teraz wysyła wielkopolski zus?
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Staż sanatoryjny: 14

Re: sanatorium z zus-u

Post autor: Tojka »

z tym bywa różnie, na skierowanie możesz czekać 2 - 3 tygodnie, ale i 2 miesiące
jestem z wielkopolski - w tym roku wniosek złożyłam pod koniec marca, skierowanie dostałam za 2 tygodnie, a wyjeżdżam od 30 lipca (najprawdopodobniej miałabym termin na czerwiec, ale załączyłam prośbę, aby wyjazd nie był w czerwcu, ze względu na charakter pracy).

To, gdzie zus wysyła, zależy od schorzenia - na stronie zusu jest mapka z miejscowościami, do których wysyła zus na prewencje (wg schorzeń), niestety regulamin zabrania podawania linku, poszukaj sobie :)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012 23:07 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co szukać na stronach obcych skoro jest na naszej tu http://www.nasze-sanatorium.pl/uzdrowiska.html?start=11
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Ja złożyłam wniosek 20 marca a dostałam zawiadomienie by się stawić do orzecznika ZUS na 10 kwiecień .Pojechałam i wszystko trwało ok.2 godziny.Weryfikacja dokumentacji choroby -badanie ...Dostałam propozycję 3 miejscowości gdzie chcę jechać -wybrałam jedną z nich, i ten termin który tam był wolny dostałam.Poczekałam 20min i dostałam już wydrukowane skierowanie.Nie znam pozostałych terminów do miejscowości które nie wybrałam.Pozdrawiam ! ;)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeszcze jedno ...jadę 31 maja.
martynika
Kuracjusz
Kuracjusz

Tojka mam pytanie, tę prośbę o zmianę terminu, to kiedy dołączyłaś? Razem ze skierowaniem, czy dopiero na komisji? Jak ma takie coś mniej więcej wyglądać?
Stokrotka nie wiedziałam że dają propozycję gdzie chce się jechać, byłoby fajnie :D . Jakie miejscowości miałaś do wyboru?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

martynika ! Dla mnie było szokiem że mogę sobie wybrać miejscowość.A kolejnym szokiem to,że od razu do ręki dostałam skierowanie.
Miałam do wyboru :Rymanów,Kłodzko,i Ustroń -wybrałam Ustroń ze względu na dogodniejszy dojazd :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

No i widzicie, prawde pisałam wcześniej, jest miło i sympatycznie - bez stresu :D Zdrowia życzę
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

martynika pisze:Tojka mam pytanie, tę prośbę o zmianę terminu, to kiedy dołączyłaś? Razem ze skierowaniem, czy dopiero na komisji? Jak ma takie coś mniej więcej wyglądać?
Za pierwszym razem było tak: dostałam skierowanie, termin dla mnie - zupełna kicha - siadłam, napisałam i wysłałam razem ze skierowaniem (bo jak termin nie odpowiada to trzeba odesłać skierowanie). A napisałam mniej więcej tak - podaje w skrócie: uprzejmie proszę o wyznaczenie nowego terminu na wyjazd, ponieważ podany termin na skierowaniu kolidowałby z moja praca zawodowa - nooo i tu napisałam dlaczego (bo sprawozdania, bo terminy, itd), dodałam jeszcze, ze akurat w tym terminie miałam zaplanowany remont (zamówieni fachowcy) - wyznaczyli mi nowy termin
Za drugim razem juz byłam mądrzejsza i od razu do wniosku o sanatorium dołączyłam prośbę o niewyznaczanie mi terminu wyjazdu od....do......, poniewaz......../ Jednoczesnie poprosiłam o przyznanie mi skierowania nad morze (w miarę możliwości)
No i oczywiście dołożyłam mnóstwo uprzejmie proszę, bardzo dziękuje itd :D:D :D - i znowu szanowny zus przychylił sie do mojej prośby :)
BOZENA1961
Na forum od: 18 maja 2012 16:40

Post autor: BOZENA1961 »

ja na komisji bylam 4 kwietnia a 10tego dostalam juz odpowiedz, ze 21lipca jade do cieplic. a w ubieglym roku bylam w Ustroniu w sanatorium roza i bylo calkiem sympatycznie.
martynika
Kuracjusz
Kuracjusz

Tojka zrobiłam tak jak Ty, dołączyłam do wniosku osobistą prośbę o przydział w góry i w określonym czasie. Po dwóch tygodniach zadzwoniła do mnie pani z ZUS-u i powiedziała, że w rejony górskie mają 3 miejscowości do wyboru wybrałam Cieplice. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Jeszcze by tak mogło być w NFZ-ie :D . Dziekuję za porady i miłego wypoczynku :P
ODPOWIEDZ