Reklamacja posanatoryjna

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Reklamacja posanatoryjna

Post autor: yona »

Beataa2702 pisze:.. można tysiące przykładów podać na łamanie prawa, praw pacjenta przez ogólnie służbę zdrowia, a co do sanatoriów i szpitali uzdrowiskowych zauważ że przewaga kuracjuszy to są ludzie starsi,biedni emeryci i nie znają swoich praw, a skoro już mamy taki wątek - ja osobiście jestem przeciwna dopłata do wyżywienia i noclegu - powiedz mi czy to jest zgodne z prawem, i jeszcze jedno nie podoba mi się że: kuracjusze z NFZ i ZUS - są razem z osobami które przyjeżdżają prywatnie rozumiem płacą - ale .... mają takie same żołądki jak wszyscy, przynoszenie wody do pokoju i gazety to lekka przesada, a np. ja też nie jestem tam za darmo, raz NFZ płaci i jeszcze ja dopłacam i to nie mało - tego nie mogę ścierpieć i wkurza mnie to i tak jak napisałaś
Ponieważ forum służy dyskusji i wymianie opinii to- ja nie mam nic przeciwko dopłatom za wyżywienie i nocleg ;) . W domu też muszę jeść i opłacić prąd , wodę, a ubezpieczenie zdrowotne kojarzy mi się ze stanem zdrowia więc to co związane jest ze zdrowiem (zabiegi, a więc i środki potrzebne do tych zabiegów). W czasach gdy brakuje pieniędzy na leczenie, dofinansowanie do lekarstw, nie oczekujmy luksusów. Ale!!! sanatoria nie są równe co do warunków , jakości itp a dopłaty przynajmniej te od nas kuracjuszy są takie same. Może NFZ za sanatorium płaci różnie (nie wiem) :?: Opłaty kuracjuszy uzależnione są od sezonu i wielkości pokoju. Ale są sanatoria gdzie pokój 2 os. jest większy od tego 3 os w innym sanatorium, o mebelkach nie wspomnę :lol: Dlatego uważam, że kuracjusz powinien mieć jakiś wybór co do sanatorium oraz uzdrowiska, aby była między nimi zdrowa rywalizacja poprawiająca jakość, dążenie do pozyskania kuracjusza - również tego z NFZ.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

To skoro już rozmawiamy o cenach pobytów to ja się buntuję przeciwko innemu zjawisku.
Opłata za jednego pacjenta sanatoryjnego wraz z jego dopłatą wynosi około 70 zł dziennie.Za pacjenta szpitalnego przebywającego na oddziale rehabilitacyjnym fundusz płaci 0koło 120 zł.Gdziekolwiek bym nie była szpitalni mają dużo gorsze warunki - często pokoje wieloosobowe.....i gdzie mają złożyć reklamacje? Do Pana Boga?
Przepisy nie określają wielkości pokojów sanatoryjnych,czy szpitalnych.Mówią tylko o swobodnym dostępie do łóżka.I w ten oto sposób z pokojów 1 osobowych robi się dwójki,z dwójek trójki itd.
Niedługo wyboru mieć nie będziemy.Tendencja jest taka,że fundusz będzie płacił tylko za zabiegi,a reszta w gestii kuracjusza.Wtedy będzie sobie można wybierać standard jaki odpowiada nam i naszemu portfelowi.Zgodnie z założeniem mają zostać tylko szpitale uzdrowiskowe.Pożyjemy,zobaczymy.
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: hala5102 »

yona pisze:"...ja nie mam nic przeciwko dopłatom za wyżywienie i nocleg ;) . W domu też muszę jeść i opłacić prąd , wodę, a ubezpieczenie zdrowotne kojarzy mi się ze stanem zdrowia więc to co związane jest ze zdrowiem (zabiegi, a więc i środki potrzebne do tych zabiegów)...uważam, że kuracjusz powinien mieć jakiś wybór co do sanatorium oraz uzdrowiska, aby była między nimi zdrowa rywalizacja poprawiająca jakość, dążenie do pozyskania kuracjusza - również tego z NFZ."
Zgadzam się z Tobą yona w 100%. Zaś w kwestii konkurencji, to tym instytucjom nie zależy na pozyskiwaniu kuracjuszy, bo i tak ich maja aż nadto. Niemniej jednak, to dobry pomysł :kwiat: . Pozdrawiam :)
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice pisze:To skoro już rozmawiamy o cenach pobytów to ja się buntuję przeciwko innemu zjawisku.
Opłata za jednego pacjenta sanatoryjnego wraz z jego dopłatą wynosi około 70 zł dziennie.
Zarejestrowałam się w ZIP. Mam czarno na białym jakie koszty ponosi NFZ za moje leczenie. I...NFZ podaje, że koszt refundacji mojego pobytu w ostatnim sanatorium wyniósł 1344 zł. Oprócz tego my dopłacamy resztę w zależności od standardu pokoju + wyżywienie + klimatyczne = wychodzi całkiem spora sumka.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

hala5102 pisze:
Alice pisze:To skoro już rozmawiamy o cenach pobytów to ja się buntuję przeciwko innemu zjawisku.
Opłata za jednego pacjenta sanatoryjnego wraz z jego dopłatą wynosi około 70 zł dziennie.
Zarejestrowałam się w ZIP. Mam czarno na białym jakie koszty ponosi NFZ za moje leczenie. I...NFZ podaje, że koszt refundacji mojego pobytu w ostatnim sanatorium wyniósł 1344 zł. Oprócz tego my dopłacamy resztę w zależności od standardu pokoju + wyżywienie + klimatyczne = wychodzi całkiem spora sumka.
W styczniu 2014 miast oczekiwać w pewnej Klinice na........ zostałem wysłany za moją ZGODĄ na oddział Szpitalny pewnego ośrodka sanatoryjnego ,który ma w swojej ofercie tak turnusy NFZ -Sanatoria jak i poszpitalne !!jak i sprzedaż dla Klienta Komercyjnego
Udała za Mną się Babcia mego wnuka .
Dostałem pokój 1 osobowy takich było Najwięcej , "Babcia " na czas pobytu również wykupiła sobie pobyt w pokoju 1 osobowym .
oboje mieliśmy TYLE SAMO ..zabiegów i z tej samej grupy
ale cena pomiędzy Sponsorowanym przez NFZ a płatnością Babci to różnica 249 zł
czyli KOMERCYJNY kosztował na pobycie 20 dniowym MNIEJ o 249,00zlotych.
tak ktoś powie ,że martwy sezon od 05-stycznia ,ale różnica pozostaje.
O menu NIE WSPOMINAM dobrze ,że Babcia akceptuje mnie prawie 30 lat i pozwoliła zamienić ..potrawy -Wszak Babcie ZAWSZE się odchudzają ...
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

darek pisze:"...Dostałem pokój 1 osobowy takich było Najwięcej , "Babcia " na czas pobytu również wykupiła sobie pobyt w pokoju 1 osobowym .
oboje mieliśmy TYLE SAMO ..zabiegów i z tej samej grupy
ale cena pomiędzy Sponsorowanym przez NFZ a płatnością Babci to różnica 249 zł
czyli KOMERCYJNY kosztował na pobycie 20 dniowym MNIEJ o 249,00zlotych.
tak ktoś powie ,że martwy sezon od 05-stycznia ,ale różnica pozostaje..."
O, i może właśnie komercyjni sobie już przeliczyli i rezerwują miejsca, a my czekamy, czekamy i czekamy :lol: . Pozdrawiam wszystkich czekających i tych, którzy są już na walizkach :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

sądzisz ,że Moja Żona zajęła Czyjeś MIEJSCE ??
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

Alice pisze:T
Przepisy nie określają wielkości pokojów sanatoryjnych,czy szpitalnych.Mówią tylko o swobodnym dostępie do łóżka.I w ten oto sposób z pokojów 1 osobowych robi się dwójki,z dwójek trójki itd.
Niedługo wyboru mieć nie będziemy.Tendencja jest taka,że fundusz będzie płacił tylko za zabiegi,a reszta w gestii kuracjusza.Wtedy będzie sobie można wybierać standard jaki odpowiada nam i naszemu portfelowi.Zgodnie z założeniem mają zostać tylko szpitale uzdrowiskowe.Pożyjemy,zobaczymy.
A moim zdaniem przepisy określają! np tu Dz.U.06.161.1142 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)z dnia 21 sierpnia 2006 r.w sprawie określenia wymagań, jakim powinny odpowiadać zakłady i urządzenia lecznictwa uzdrowiskowego. Chyba, ze coś się zmieniło bo za Dz.U to czasami trudno nadążyć :lol:

Nie mam nic przeciwko zmianom. Uważam, że weryfikacja wniosków powinna być większa, może nawet komisja lekarska jak w ZUS.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

yona pisze: Nie mam nic przeciwko zmianom. Uważam, że weryfikacja wniosków powinna być większa, może nawet komisja lekarska jak w ZUS.
jestem za a nawet przeciw...
i wnioskuję komisję na wzór starych - poborowych do woja...
czyli na golasa towarzysze i towarzyszki...
i to koedukacyjnie ...

:P :P :P

:mrgreen: :ugeek:
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

Art. 68. KONSTYTUCJA RP
Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.
yona ... cyt. '' ja nie mam nic przeciwko dopłatom za wyżywienie i nocleg ;) . W domu też muszę jeść i opłacić prąd , wodę, a ubezpieczenie zdrowotne kojarzy mi się ze stanem zdrowia więc to co związane jest ze zdrowiem (zabiegi, a więc i środki potrzebne do tych zabiegów). W czasach gdy brakuje pieniędzy na leczenie, dofinansowanie do lekarstw, nie oczekujmy luksusów '' .... każdy ma prawo do swoich poglądów i własnego zdania, ale- z mojej renty po wyjściu z apteki zostaje mi 260 zł i takich osób jak ja jest tysiące - więc z czego dopłacać - a takie tłumaczenie że w domu ponosi się koszty utrzymania , to jakaś bzdura do tego tematu - zrozumiałam Twoją wypowiedź jako że jesteś za tym aby jadąc do sanatorium z NFZ mamy jeszcze dodatkowo za wszystko płacić - przeczytaj uważnie pierwsze posty - ja niestety zrezygnowałam z wyjazdu do sanatorium też min ze względu na koszty jakie musiałabym ponieść związane z pobytem , dojazdem z tym że nie koniecznie ma się to do schorzenia uzdrowisko do którego zostałam skierowana mimo iż w promilu 100 km są 2 które są jak najbardziej odpowiednimi - :(
ODPOWIEDZ