Świadczenie rehabilitacyjne - kontrole ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Świadczenie rehabilitacyjne - kontrole ZUS

Post autor: Rachel »

O potrzebie przyznania świadczenia rehabilitacyjnego orzeka lekarz orzecznik ZUS. W praktyce oznacza to, że czas otrzymywania takiego świadczenia musi być wykorzystany na poprawę zdrowia osoby pobierającej je. Tym samym prawidłowość korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego podlega takim samym rygorom kontrolnym, jakim podlega korzystanie ze zwolnień lekarskich. ZUS w czasie kontroli sprawdza, czy chory wykorzystuje świadczenie rehabilitacyjne zgodnie z celem zwolnienia i czy nie wykonuje pracy zarobkowej. I właśnie ta klauzula sprowadzająca się do stwierdzenia, czy świadczenie rehabilitacyjne jest wykorzystywane zgodnie z celem zwolnienia, jest tu najistotniejsza. Stąd też w przypadku gdy osoba planuje jakąkolwiek podróż, powinna udać się do prowadzącego ją lekarza i uzyskać orzeczenie o możliwości odbycia takiej podróży. W przypadku braku zgody lekarza na wyjazd potwierdzonej zaświadczeniem osoba może zostać pozbawiona prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za miesiące, w których miał miejsce jej pobyt za granicą.

No to jak to jest z tymi kontrolami ZUS podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego? No i czy można w tym czasie wyjechać czy nie? Z tego co jest mi wiadomo to lekarz prowadzący może wydać zgodę na wyjazd podczas świadczenia rehabilitacyjnego :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Re: Świadczenie rehabilitacyjne - kontrole ZUS

Post autor: ewiko »

Cięzki temat.3 miesiące po operacji wyjechałam nad morze i nie myślałam o ZUS-ie a o swoim kręgosłupie czy da rade. Mój ortopeda dał wskazówki ....... i w drogę. Też miałam obawy co do kontroli. Ale nie dajmy się zwariować...... ciężko siedzieć w zamkniętym pomieszczeniu przez kilka miesięcy.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Juz pisalem na ten temat . Kontroli nie ma . jeden wyjatek to taki gdy ktos doniesie na Ciebie ,ze pracujesz na świadczeniu. Jesli dostalas świadczenie to musisz w tym czasie mieć rehabilitacje bo przy skladaniu na nastepne swiadczenie (przedłużenie )lekarz zobaczy co Ty robiłaś . Nie ma znaczenia czy rehabilitacja jest w miejscu zamieszkania czy masz kasę i rehabilitujesz się poza miejscem .Ważny papier i w tym czasie co robiłas . Czy mialaś wizyty u lekarza itp.Świadczenie daje lekarz orzecznik czyli ZUS. Ludzie nieNie dajmy sie zwariować .
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Witam :kwiat:
Pierwszy raz spotkałam się, że podczas świadczenia rehabilitacyjnego są kontrole. Poczułam się nawet troszkę zszokowana.
Mąż i córka korzystali z takiego świadczenia i nikt ich o kontrolach nie informował, natomiast o zakazie zarobkowania - tak.
A dalsze postępowanie jest takie jak napisał Sztani :kwiat:
Pozdrawiam :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Cytuję -
"Zwracamy uwagę! Okres, na który przyznano świadczenie rehabilitacyjne, podlega kontroli na takich samych zasadach, jak prawidłowość wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy (art. 68 ustawy zasiłkowej). Jeśli więc płatnik świadczenia, którym w przypadku osoby prowadzącej działalność jest ZUS, w wyniku przeprowadzonej kontroli ustali, że działalność gospodarcza jest prowadzona osobiście, to odmówi wypłaty świadczenia za miesiąc, w którym została przeprowadzona kontrola. Utrata prawa do zasiłku chorobowego dotyczy całego okresu zwolnienia lekarskiego. Natomiast utrata świadczenia rehabilitacyjnego przyznawanego na okresy miesięczne (i wypłacanego w systemach miesięcznych), obejmuje cały miesiąc, w którym działalność była wykonywana, nawet jeśli był to jeden dzień w tym miesiącu".
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Moje świadczenie rehabilitacyjne, które otrzymałam na 4 miesiące mija 28 sierpnia 2014. Kiedy powinnam złożyć wniosek o przedłużenie świadczenia?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Rachel pisze:Moje świadczenie rehabilitacyjne, które otrzymałam na 4 miesiące mija 28 sierpnia 2014. Kiedy powinnam złożyć wniosek o przedłużenie świadczenia?

Jak każdy wniosek.
Jak najszybciej.
Przyjąć muszą, zarejestrować muszą, odrzucić mogą.
Lecz już kotwica będzie rzucona.
Odrzucą - za jakiś czas ponowić.
Nie wolno odesłać wniosku bez zarejestrowania i uzasadnienia.
To są żelazne zasady postępowania administracyjnego.
Nawet w administracji medycznnej.
I już.
Do dzieła.

:mrgreen: :ugeek:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Poczekaj, poczekaj, powolutku. Jak to od razu? Przecież ja dopiero od 30 kwietnia 2014 jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym. Jak mogę już występować o przedłużenie skoro nie wiem czy mi się poprawi zdrowie czy nie? Pytam na wszelki wypadek, gdyby miało się nie poprawić to w jakim terminie powinnam złożyć kolejny wniosek? Wiem, że tak samo jak w pierwszym przypadku ma to wypełnić lekarz prowadzący lub internista (u mnie internista ma wgląd do specjalistów). Poza tym czekają mnie w lipcu wizyty lekarskie, badania itd. Muszę mieć jakieś dowody czyli wyniki badań, a ja na dzień dzisiejszy to mam tylko 2 tygodnie siedzenia w domu i kurowanie się na swój sposób oprócz brania leków.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Rachel pisze:Poczekaj, poczekaj, powolutku. Jak to od razu?

jak będziesz czekać - to lekarze Ci uciekną...

sezon urlopowy na horyzoncie...

mogą wypisać już - tuż, z datą do przodu...

a potem mogą jechać na swoje Wyspy Kanarkowe...

:mrgreen: :geek:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ty zawsze jesteś w gorącej wodzie kąpany? Gdyby wszyscy lekarze tak postępowali jak Ty napisałeś (z datą do przodu) to jeszcze gorzej niż na dzień dzisiejszy wyglądałaby służba zdrowia. Może i dobrze myślisz, ale ja zrobię tak jak ja uważam, czyli wszystko po kolei, bo nie mam zwyczaju chadzania na "skróty". Wciąż nie wiem jaki termin obowiązuje. Domyślam się że taki sam jak w przypadku gdy składamy wniosek po długoterminowym L4 czyli 6 tygodni przed końcem zwolnienia, ale o tym poczytam w internecie bo jak widzę od Ciebie tego się nie dowiem
ODPOWIEDZ