Kołobrzeg Etna - Weneda

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
opalsg@wp.pl
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 10 kwie 2012 21:56

Re: Kołobrzeg Etna - Weneda

Post autor: opalsg@wp.pl »

witam wszystkich jade 21czerwca jestem zpily czy jedzie ktos wtym terminie
wielki bos 43
Na forum od: 14 maja 2012 21:13

Post autor: wielki bos 43 »

A ogólnie jeśli chodzi o warunki w Etnie to jest ok.Obsługa bardzo miła, panie kucharki starają się za 8zł dziennie wykarmić nas jak należy :D A jeśli ktoś chce szwedzki stół i browarka do obiadu to musi się przekwalifikować na gościa hotelu Etna, a nie kuracjusza z ZUS-u :) :) :) Jeśli chodzi o zabiegi to wszystko na luzie i taśmowo :P ktoś kto potrzebuje prawdziwej rehabilitacji to do Białogardu do szpitala rehabilitacyjnego,tam jest rehabilitantka,która czyni cuda(sam jej uśmiech już uzdrawia).Tak ,że nie narzekajcie ludziska bo macie darmowe wczasy :lol: :lol: :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj wielki bos 43 ,tak to prawda co piszesz natomiast ,nie są to takie darmowe wczasy ;) :) składki "zdrowotne" ,ZUS płacony w kwotach wołających o pomstę do ... od pracodawców np ,to standard takich obiektów powinien być zdecydowanie wyższy .My zwykliśmy mawiać ,nie narzekajcie ;) :lol: ale ale ,to nie jest XXI wiek ,a my jesteśmy jeszcze gdzieś daleko za standardami europejskimi i światowymi :oops:
A optymizm? świetna postawa .
pozdrawiam serdecznie ;)
forumowicz

sorki ostatnia bużka ;) miała być w nieco innym miejscu :lol:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Podzielam opienie "Kruszyny" nie w 100% ale nawet w 1000%
Zastanawiam się na jakiej podstawie Dyrektor obiektu Startujacy do przetargu o Realizacje turnusów czy to z ZUS NFZ podaje STAWKĘ Żywieniowa ...8zł ,gdzie wszyscy znamy cennik podstawowych artykułow spozywczych wg Mnie istnieje domniemanie OSZUSTW tak i kreatywnym przesuwaniu kwot z Noclegów ,zabiegow czy tez utrzymania -Amortyzacji na tzw WSAD do kotła
Natomiast drogi Wielki Bosie
Mylisz się twierdzac ,że pobyt sanatoryjny to darmowe WCZASY
Naprawde w tym KRAJU nic nie jest ZA DARMO !!!

Jeżeli chodzi o wyjazdy ZUS -czyli prewencja rentowa idzie to niestety z Twego kapitału jaki pracując gromadzisz pod pozyzcja składki rentowe -bo wiadomym jest ,ze bardzo mały % będzie pobierać tak emeryturę jak irente
czyli teoria ZUS za darmo -OBALONA !!

Wyjazd z NFZ -sanatorium każdy -emeryt czy pracujący płaci składke zdrowotna ,która jest dzielona i % przekazywany jest na Sanatoria .
Za pobyt PŁACI macierzysty NFZ
Natomiast lat temu kilka 1999/2000 wprowadzono DOPLATY do pobytow Celem podniesienia Standardów w Ośrodkach i ta OPŁATE nadal PŁACIMY
I tak w każdym kurorcie Musimy ZAPŁACIC podatek lokalny -opłata klimatyczna jest to kwota 3,50zł -od uznania rady miejskiej
i tak 21 dni x 3,5 daje = 73,5zł
Kolejna opłata to opłata w sanatorium
pokój -2 osobowy w terminie V-IX - 22zł/doba x 21dni +73,5 zł =535,5zł
pokój -2 osobowy w terminie X-IV - 16zł/doba x 21dni + 73,5 zł =409,5zł
pokój wieloosobowy w terminie V-IX - 12zł/doba x 21dni +73,5 zł =325,5zł
pokój wieloosobowy w terminie X-IV - 10zł/doba x 21dni +73,5zł =283,5zł
PLUS do tych wartości dodajemy TO za ile dany FUNDUSZ wynegocjuje osobodziń ( nocleg,wyzywienie ,zabiegi ) w danym Osrodku !!
Znam kilka Stawek za ile sprzedawane jest skierowanie

i Bardzo proszę o nie wyrażanie OPNI ,że Sanatoria sa ZA DARMO Fakt niektórzy korzystają cześciej inni nie maja takiej potrzeby i stąd biora się niedomówienie

Jeżeli kogokolwiek OBRAZIŁEM ...przepraszam

A Sanatorium Etne odwiedze w tym tygodniu 8-)
forumowicz

Witaj Darku :) ,nie sadzę byś kogoś obraził :) To są fakty ,na dodatek smutne fakty .
Całe lata odprowadzamy różnego rodzaju składki i niewiele z tego jako społeczeństwo mamy.
Przykłady ,zajęły by tutaj zbyt dużo miejsca ,więc już nie pokuszę się o podawanie ich.
Ale jeśli już ,trafimy do obiektów tych marniutkich :( to ratujmy się super towarzystwem :) :) i pozytywnym nastawieniem do otaczającego nas świata.
Pozdrawiam
totylkoJa
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2012 08:21

Post autor: totylkoJa »

Witam,
do tej pory się nie odzywałam, ale po ostatnich wpisach dodam coś od siebie :)
otóż faktycznie Weneda to hotel -moloch, lata świetności już minęły i teraz aby utrzymać się na powierzchni organizują pobyty sanatoryjne. Przyczepić się można i to bardzo do zabiegów, wybór niewielki i w sumie na 24 dni pobytu było 14 dni zabiegowych x 4 zabiegi i 7 x masaż klasyczny (10 minut). Gimnastyka indywidualna - pacjent zostawiony sam sobie ( bynajmniej u mnie tak było) na gimnastykę grupową narzekano jeszcze bardziej! Wirówka na ręce- toż to to samo jakbym włożyła ręce do pralki wirnikowej- 15 min.
A śniadania i kolacje- monotonia, cały czas czekaliśmy żeby nas czymś zaskoczyli- niestety nie na tym turnusie. To był standard: 3 plasterki wędliny lub sera żółtego, 3 plasterki ogórka lub pomidora, czasami do tego jogurt naturalny lub jajko gotowane. Dwa razy na kolację była parówka (1 szt) i 2 razy kiełbasa na gorąco( też 1 szt). Najsmaczniejsza była galareta, aha i czasami była taka posiekana sałatka (błe). Obiady ogólnie smaczne, szczególnie zupy, sle surówek bardzo małe porcje i bez zachwytu!
Dodam tylko, że na początku roku osoba mi bliska była w sanatorium w Kudowie i jak opowiadała o pysznych posiłkach to aż ślinka ciekła :shock:
Ale to wszystko zostało zrekompensowane przez 24 dni wypoczynku w uroczym towarzystwie w przepięknym mieście Kołobrzegu :P
lolec1212
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2011 17:55

Post autor: lolec1212 »

totylkoJa pisze:Witam,
do tej pory się nie odzywałam, ale po ostatnich wpisach dodam coś od siebie :)
otóż faktycznie Weneda to hotel -moloch, lata świetności już minęły i teraz aby utrzymać się na powierzchni organizują pobyty sanatoryjne. Przyczepić się można i to bardzo do zabiegów, wybór niewielki i w sumie na 24 dni pobytu było 14 dni zabiegowych x 4 zabiegi i 7 x masaż klasyczny (10 minut). Gimnastyka indywidualna - pacjent zostawiony sam sobie ( bynajmniej u mnie tak było) na gimnastykę grupową narzekano jeszcze bardziej! Wirówka na ręce- toż to to samo jakbym włożyła ręce do pralki wirnikowej- 15 min.
A śniadania i kolacje- monotonia, cały czas czekaliśmy żeby nas czymś zaskoczyli- niestety nie na tym turnusie. To był standard: 3 plasterki wędliny lub sera żółtego, 3 plasterki ogórka lub pomidora, czasami do tego jogurt naturalny lub jajko gotowane. Dwa razy na kolację była parówka (1 szt) i 2 razy kiełbasa na gorąco( też 1 szt). Najsmaczniejsza była galareta, aha i czasami była taka posiekana sałatka (błe). Obiady ogólnie smaczne, szczególnie zupy, sle surówek bardzo małe porcje i bez zachwytu!
Dodam tylko, że na początku roku osoba mi bliska była w sanatorium w Kudowie i jak opowiadała o pysznych posiłkach to aż ślinka ciekła :shock:
Ale to wszystko zostało zrekompensowane przez 24 dni wypoczynku w uroczym towarzystwie w przepięknym mieście Kołobrzegu :P
dodam tylko że ja byłem tam w grudniu i nie zgadzam się z twoją bajką skoro ktoś tobie daje prezent w postaci wyjazdu i płaci za całość wybacz jest to nietakt czy wszyscy mają nowe domy jedzą super dania jeśli są to nie pojadą do WENEDY proponuje tobie wyjazd do KOŁOBRZEGU hotel IKAR PLAZA dziękuje
forumowicz

lolec 1212 ..."prezent w postaci wyjazdu i płaci za całośc..." powiedz kto daje takie prezenty ;) :lol: pisze się :o
pozdrawiam
lolec1212
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2011 17:55

Post autor: lolec1212 »

kruszynka1958 pisze:lolec 1212 ..."prezent w postaci wyjazdu i płaci za całośc..." powiedz kto daje takie prezenty ;) :lol: pisze się :o
pozdrawiam
ZUS dokładnie i na zakończenie otrzymasz zwolnienie lekarskie podejście tego typu jest roszczeniowe współczuje temu kto ma cię w zakładzie
ODPOWIEDZ