Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: hala5102 »

aniag pisze:"...na czym polega leczenie ambolatoryjne wykonywane w miejscu zamieszkania..."
Idziesz do gabinetu fizykoterapii ze skierowaniem od lekarza na zabiegi rehabilitacyjne, gdzie fizjoterapeuta wyznaczy Ci termin tych zabiegów. Chodzi się na te zabiegi w wyznaczonym terminie codziennie na wyznaczoną godzinę. Wsio. Nic szczególnego. Tak jak w sanatorium, tyle tylko, że nigdzie nie wyjeżdżasz i z własnego domu...tup, tup, tup...musisz dotrzeć na rehabilitację do szpitala lub do przychodni - zależy, gdzie się zarejestrujesz. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

aniag pisze:
kociu pisze:Ze bedziesz chodzic na zabiegi w miejscu zamieszkania ,do szpitala ,lub do przychodni ;) ;) ;) ;)
kociu a ty jak ?? udalo sie?
Drugą komisje mam 27 maja w sprawie wyjazdu to sie zobaczy
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

zycze ci kociu zeby udalo Ci sie wyjechac ,ja tak bardzo chcialam i pudlo :((
WILGA 55
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 maja 2014 18:18

Post autor: WILGA 55 »

Jadę pierwszy raz z ZUS-u. Czy to prawda, że ZUS- owscy kuracjusze są traktowani , oględnie mówiąc, "inaczej"? Jak na przykład wygląda zakwaterowanie? Czy człowiek z ZUS-u może być w pokoju z kimś z NFZ-u? A posiłki? Nie chciałabym czuć się dyskryminowana. Marzy mi się komfort fizyczny, ale i psychiczny. Będę wdzięczna za informacje. :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Byłem dwukrotnie na wyjazdach w ramach prewencji rentowej ZUS i nie odczułem różnicy w traktowaniu przez lekarzy, fizjoterapeutów czy personel sanatoriów. W każdym z wyjazdów z ZUS bez problemu udało mi się zarezerwować pokój jednoosobowy, o czym z NFZ nie było mowy. Nie wydaje mi się żeby kwaterowali w jednym pokoju kuracjuszy z różnych skierowań (ZUS+NFZ) ale w naszym kochanym kraju nie ma rzeczy niemożliwych. Trochę na innych zasadach traktowani są kuracjusze indywidualni, "pełnopłatni" czy jak jeszcze byśmy ich nie nazwali - np. w Równicy mieli wydzieloną stołówkę i bardziej zróżnicowane menu. Innego faworyzowania nie dało się zauważyć. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Witam

Znam pośrednio prewencje ZUS od pierwszych skierowań od roku 2000 wtedy to było jeszcze w powijakach.
po ostatnich pobytach w Kołobrzegu miałem przyjemność dwukrotnie przebywać na turnusie wraz z osobami skierowanymi z ZUS.
Różnice ;
-zakwaterowanie -pokoje dwu osobowe o lepszym standardzie
-zabiegi w pierwszej kolejności ZUS
-wyżywienie podobne ,choć wg karty jedna surówka więcej a i był DOSTĘPNY ..dżem jak i ..przyprawy ( SKANDAL )
WILGA 55
Kuracjusz
Kuracjusz

Zabiegi w pierwszej kolejności, pokoje o lepszym standardzie.....Ja myślałam, że to właśnie ZUS-owcy są traktowani po macoszemu, a tymczasem..... Powiało optymizmem. :D :D :D
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

WILGA 55 pisze:Jadę pierwszy raz z ZUS-u. Czy to prawda, że ZUS- owscy kuracjusze są traktowani , oględnie mówiąc, "inaczej"? Jak na przykład wygląda zakwaterowanie? Czy człowiek z ZUS-u może być w pokoju z kimś z NFZ-u? A posiłki? Nie chciałabym czuć się dyskryminowana. Marzy mi się komfort fizyczny, ale i psychiczny. Będę wdzięczna za informacje. :kwiat:
Byłam z ZUS , miałam o wiele więcej zabiegów niż co osoby z NFZ, jedzenie tez było o niebo lepsze ( przynajmniej tak twierdzili osoby z NFZ), wszyscy kuracjusze z ZUS, mieszkali z ZUS-owcami, nie było mieszania z NFZ. Sanatorium było olbrzymie , 10 pięter ;) w soboty nie było zabiegów, natomiast NFZ nie miał wolnego dnia ( jedynie niedziela). Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nigdy nie byłam na prewencji z ZUS ale miałam przyjemność przebywać w sanatoriach gdzie przebywali kuracjusze z ZUS i NFZ .Spaliśmy w pokojach o tym samym standardzie ( po sąsiedzku za ścianą ) jedliśmy na tej samej stołówce takie same posiłki , jedynie różniące się w przypadku zapisanych diet .Zabiegi również podobne w/g zaleceń lekarza różniły się jedynie ilością , NFZ ma mniej .Myślę że dużo zależy od ośrodków i tam panującym uwarunkowaniom .Nikt nie czuł się ani lepszy ani gorszy .Mamy różne doświadczenia co znaczy że nie ma sztywnych reguł :)
WILGA 55
Kuracjusz
Kuracjusz

:D violet58, darek, agalew - dzięki Wam przestały mną "targać" wątpliwości. Pozdrawiam i dziękuję. :kwiat:
ODPOWIEDZ