Nie przyznano szpitala uzdrowiskowego-dlaczego?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Nie przyznano szpitala uzdrowiskowego-dlaczego?

Post autor: p-siak »

Witam, żona była w klinice, dostała/z wpisem do karty leczenia/ wniosek o szpital uzdrowiskowy, dołączyła inne badania,
lecz NFZ nie przychylił się tym razem do sprawy. Wcześniej było na tak. Czy coś można działać? Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Nie przyznano szpitala uzdrowiskowego-dlaczego?

Post autor: Felice »

Wszystko zależy od tego,czy choroba na którą dostała skierowanie jest w wykazie schorzeń na leczenie szpitalne.NFZ ma swoje kryteria.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Powiedzieli, iż pobyt w klinice nie był leczeniem tylko diagnostyką. Chyba bardzo oszczędzają, musi poczekać z rok na sanatorium.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Diagnostyka zdecydowanie odpada,szpital sanatoryjny musi być kontynuacją leczenia.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Alice pisze:Diagnostyka zdecydowanie odpada,szpital sanatoryjny musi być kontynuacją leczenia.
Generalni NIE KAŻDY POBYT kwalifikuje do składania wniosku na rehabilitację .
Ostatnio będąc w Klinice Kardiologii pewien Pacjent odgrażał się Ordynatorowi ,że musi dostać wniosek na Leczenie poszpitalne bo miał koronografię i jest bardzo Schorowany
Pan nie miał racji .
wg najnowszych wytycznych NFZ rehabilitacja musi mieć mocne ARGUMENTY
beti4514
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2013 21:39
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: beti4514 »

Z leczeniem tzw. poszpitalnym to jest róznie ,ja w tamtym roku składałam wniosek do NFZ wypisany przez mojego lekarza pierwszego kontaktu i po miesiącu odesłano mi papiery z prosbą uzupełnienia dokumentacji o zaświadczenie od lekarza specjalisty czy w owym czasie moge korzystać z leczenia sanatoryjnego. Bedąc w w klinice u lekarza specjalisty otrzymałam owe zaswiadczenie i zostawiłam w NFZ ...heh ku mojemu zdziwieniu po dwóch tygodniach otrzymałam leczenie w poszpitalne w ramach zwolnienia lekarskiego ,więc nie lezałam wcale na oddziale w szpitalu a dostałam leczenie poszpitalne ...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie ma takiego pojęcia jak leczenie poszpitalne,jest tylko pobyt w szpitalu uzdrowiskowym.
beti4514
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2013 21:39
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: beti4514 »

a dokładnie ...
Uzdrowiskowa rehabilitacja dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym trwa 28 dni w ramach zwolnienia lekarskiego wystawionego przez lekarza uzdrowiska. Zakład lecznictwa uzdrowiskowego udziela świadczeń na podstawie skierowania wystawionego przez lekarza z poradni specjalistycznej ortopedycznej, neurologicznej, rehabilitacyjnej lub reumatologicznej lub z oddziałów szpitalnych, potwierdzonego przez oddział Funduszu.
Uzdrowisko zapewnia bazę hotelową, żywieniową i zabiegową w jednym miejscu. Gwarantuje badania diagnostyczne i dodatkowe specjalistyczne konsultacje lekarskie niezbędne do prowadzenia leczenia. Pełniony jest całodobowy dyżur lekarsko - pielęgniarski. Wstępne badanie lekarskie przeprowadzane jest w pierwszej dobie po przyjęciu a końcowe w ciągu 24 godzin przed wypisem. Przeprowadzane są cotygodniowe kontrolne badania lekarskie. Ustalony jest i na bieżąco korygowany program leczenia balneologicznego i farmakologicznego.
Zabiegi odbywają się przez 6 dni w tygodniu w dwóch cyklach dziennych - przed i popołudniowych przez 5 dni oraz w sobotę w 1 cyklu.
Ustalono nie mniej niż pięć zabiegów fizykalnych dziennie, ukierunkowanych na leczenie schorzenia zasadniczego będącego podstawą skierowania pacjenta do uzdrowiskowej rehabilitacji. Jeden zasadniczy zbieg bodźcowy z wykorzystaniem naturalnych surowców leczniczych oraz dodatkowe zabiegi fizjoterapeutyczne z udziałem: wód leczniczych, peloidów, z użyciem gazów leczniczych lub zabiegi z hydroterapii, kinezyterapii, fizjoterapii i masażu. Dieta ustalana jest zgodnie z profilem leczenia. Prowadzona jest edukacja zdrowotna i promocja zdrowia ukierunkowana zgodnie z profilem leczniczym oddziału.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Powiedzieli, iż ,, była pani już kilka razy,,. Poskąpili, ale zwykłe sanatorium przyznali. Trudno, pewno są bardziej potrzebujący. Pozdrawiam
wypowiadających się.
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Oj tak - potrzebujący trwają w oczekiwaniu:
"SKIEROWANIE OCZEKUJĄCE NA WYZNACZENIE MIEJSCA I TERMINU LECZENIA" :D
ODPOWIEDZ