dopłata do leczenia sanatoryjnego

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

dopłata do leczenia sanatoryjnego

Post autor: ania »

Witam Forumowiczów ! :kwiat:
Wczoraj zobaczyłam w przeglądarce, że przyznano mi leczenie w oddziale sanatoryjnym w szpitalu uzdrowiskowym ( Szpital Uzdrowiskowy nr II Chopin w Dusznikach Zdr.). Czy będę musiała dopłacać do pokoju (zgodnie z obowiązującymi stawkami)i płacić klimatyczne? Wiem, że za pobyt w szpitalu sanat.nic się nie dopłaca, ale mnie dopisano na skierowaniu- oddział sanatoryjny. Dodam, że mój wyjazd nie jest poszpitalny. Pozdrawiam. :)
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: dopłata do leczenia sanatoryjnego

Post autor: przedszkolanka »

Witaj, jeśli jedziesz z NFZ to tak, jeśli z ZUS to nie, tak mi się wydaje...pozdrowionka :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Raczej będziesz dopłacać chociaż w tym konkretnym przypadku to oni powinni Ci dopłacić...... za warunki w jakich będziesz mieszkać.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Aniu,na skierowaniu masz napisany rodzaj leczenia i to jest wiążące.Jeżeli masz napisane "uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne" to normalnie płacisz nawet jeżeli w nazwie jest Szpital Sanatoryjny.Nie płaci się gdy na skierowaniu masz "uzdrowiskowe leczenie szpitalne".
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam!
Serdecznie dziękuję Wam za odpowiedz. :) . Będę próbować dzwonić do Dusznik i prosić o zamianę Chopina na Jana Kazimierza :) .Obydwa są pod tym samym zarządem, więc warto spróbować. W Chopinie byłam 12lat temu na leczeniu poszpitalnym ( był to mój pierwszy pobyt w sanatorium).Warunki lokalowe koszmarne.Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ania pisze:Witam!
Serdecznie dziękuję Wam za odpowiedz. :) . Będę próbować dzwonić do Dusznik i prosić o zamianę Chopina na Jana Kazimierza :) .Obydwa są pod tym samym zarządem, więc warto spróbować. W Chopinie byłam 12lat temu na leczeniu poszpitalnym ( był to mój pierwszy pobyt w sanatorium).Warunki lokalowe koszmarne.Pozdrawiam :kwiat:
Witaj Aniu!
Wróciłam z Chopina 3 tyg. temu. Warunki jakie tam były wymagają wiele do życzenia. Nie wiem jak było 12 lat temu, ale zakładam że nie wiele się zmieniło. Ale muszę Cię sprowadzić na ziemię. Nie zamienią Ci na Jana Kazimierza. Też próbowałam. Za pokój 3 os. płaciłam 203zł i obowiązkowo klimatyczne 73 zł. Pozdrawiam jeśli chcesz coś więcej wiedzieć to pytaj. :D
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Milusińska! Nie pocieszyłaś mnie wcale :oops: Napisałam do Ciebie na priv. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ania pisze:Witam Forumowiczów ! :kwiat:
Wczoraj zobaczyłam w przeglądarce, że przyznano mi leczenie w oddziale sanatoryjnym w szpitalu uzdrowiskowym ( Szpital Uzdrowiskowy nr II Chopin w Dusznikach Zdr.). Czy będę musiała dopłacać do pokoju (zgodnie z obowiązującymi stawkami)i płacić klimatyczne? Wiem, że za pobyt w szpitalu sanat.nic się nie dopłaca, ale mnie dopisano na skierowaniu- oddział sanatoryjny. Dodam, że mój wyjazd nie jest poszpitalny. Pozdrawiam. :)
a czy Masz dopisek wytłuszczony w RAMACH ZWOLNIENIA LEKARSKIEGO ?
Jeżeli na skierowaniu masz taką adnotację to wg obowiązującego Rozporządzenia NIE POWINNAŚ NAWET PŁACIĆ OPŁATY KLIMATYCZNEJ w innym przypadku jesteś Normalnym kuracjuszem sanatoryjnym :(
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Darku!
Niestety nie mam takiej adnotacji , że w ramach zwolnienia :). Widocznie będę musiała płacić za pobyt. Szczerze mówiąc wolałabym dopłacić parę groszy więcej i mieć pokój z łazienką, telewizorem :) Pozdrawiam
baartek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2014 22:18
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: baartek »

Witam , ja mam przydział do Duszniki Zdój- Chopin II od 14.07 - czy ktoś tam orientuje się z opłatami klimatycznymi i za pokój. Mile wskazane opinie o CHOPIN II - będę wdzieczny. Śmiało na e-mail : [email].pl pozdrawiam
ODPOWIEDZ