Polańczyk PLON

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Re: Polańczyk PLON

Post autor: nika7 »

Wszystko co dobre, szybko się kończy i trzeba było wracać do domu. Jednak pobyt w Polańczyku spokojnie mogę zaliczyć do udanych, pewnie to zasługa fajnego towarzystwa, ale też sam Polańczyk jest miejscem bardzo urokliwym. Oprócz niektórych niedogodności o których pisałam wcześniej, reszta na plus. Wrócę jeszcze do obsługi, bo o takie informacje niektórzy pytają a mianowicie wymiana ręczników i pościeli. Trzeba poprosić panią o wymianę, w przeciwnym wypadku przez 24 dni mamy ten sam ręcznik. I jeszcze jedna uwaga często myte są korytarze, które są bardzo śliskie, trzeba bardzo uważać. Trafił mi się super lekarz, z bardzo indywidualnym podejściem do pacjenta. Nie było problemu z dopisaniem czy zamianą zabiegów. Wizyt było aż 5. Zadbano też o organizację czasu, tak dużo było tych zajęć, że na początku trudno było ogarnąć. Oprócz standardowych zabiegów spotkania z psychologiem. I tu różnie bywało, bo są obowiązkowe a wyznaczone w takich godzinach że szkoda gadać. Do tego niezbyt trafiona relaksacja, ale za to polecam muzykoterapię ( nieobowiązkowa). Z atrakcji Polańczyka polecam Punkt widokowy oraz Cypel. Można wypożyczyć rower wodny, czy wybrać się na żagle ( 20 zł od osoby) lub rejs statkiem ( 12 zł ) W sobotę i niedzielę kursuje kolejka nad Solinę. Wieczorne zabiegi najlepsze w Zakapiorku. Można jeszcze potańczyć w Amerpolu lub Dedalu, jednak Zakapiorek był najbardziej oblegany. Szkoda tylko że imprezy dość późno się rozkręcały, za to w Plonie nie było problemów z powrotem po 22. I co ciekawe nikt nie chodził po pokojach i nie sprawdzał czy wszyscy są. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania to proszę pytać. Pozdrawiam cieplutko :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Nika , super opisy Plonu i Polańczyka. Jak wrócę z Ustronia postaram się równie dokładnie opisać wszystko. Pozdrawiam :kwiat:
taka_tam
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 maja 2013 14:13

Post autor: taka_tam »

Witam nika :-) Dzięki za obszerną informację , ale mam kilka pytań , które posłałam bezpośrednio do Ciebie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Już odpisałam , a przy okazji dodam jeszcze, że w Plonie znajduje się pralka i suszarka po 5 zł za urządzenie plus 2 zł za proszek , są też dwa żelazka całkiem dobre jakościowo i dwie deski do prasowania. Jest problem z czajnikami, bo po 2 na każdym piętrze. Pozdrawiam :kwiat:
aga72
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 cze 2014 13:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aga72 »

Witam. Czy może mi ktoś powiedzieć, czy w Polańczyku jest jakaś biblioteka? Je3śli nie to pewnie będę musiała zabrać drugą torbę z książkami na wieczór. :lol:
bozenkagr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 19:38
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: bozenkagr »

Witam. Nie wiem jak w innych sanatoriach, ale w Plonie jest biblioteka. Z trudem, ale można coś wybrać, chociaż mnie brakło czasu na czytanie. Jednak warto wziąć ze sobą jedną, dobrą książkę. pozdrawiam
aga72
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 cze 2014 13:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aga72 »

Dzięki za odpowiedź. :) Nie wiem tylko, czy jak będę w Solince, będę mogła pożyczać książki z Plonu.
katarzynaW.
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 25 mar 2012 21:14
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: katarzynaW. »

W Plonie byłam w terminie 26.06.2014-18.07.2014 (NFZ). Jedzenie dobre, chociaż niektórzy narzekali, że za mało. Dobrze wyposażona sala gimnastyczna, jak ktoś chce, może sobie ćwiczyć, ile się da.
Zabiegi w normie (z wyjątkiem inhalacji i borowin), przeprowadzane sprawnie i szybko. Basenu w Polańczyku nie ma, tylko kuracjuszy z ZUS-u dowożono na basen do Ustrzyk Dolnych.
Okolica przepiękna, sporo szlaków turystycznych, Jezioro Solińskie na wyciągnięcie ręki. Można popływać, wypożyczyć rower wodny, kajak czy jacht.
W sanatorium jest biuro turystyczne, można też skorzystać z usług innych biur. W sąsiednim Amerpolu fajny gabinet kosmetyczny, tego w Solince raczej należy unikać.
Trafiłam na super pogodę, więc poza zabiegami czas wolny można było spędzać poza budynkiem, bo niestety nikt nie poinformował kuracjuszy, że w budynku trwa remont dachu i cały turnus towarzyszyły nam wiertarki, piły i licho wie, co tam jeszcze. Przewidziany jest też remont balkonów i elewacji.
Zawartość biblioteki to pozycje z lat 60 i 70, wifi płatne 3 złote za 2 godziny. Internet mobilny w pokoju nie działał, trzeba było wyjść na zewnątrz. Plon posiada specjalne pomieszczenie z deskami do prasowania i całkiem przyzwoitymi żelazkami oraz z płatną pralką i suszarką.
Chyba największy minus mego pobytu skądinąd bardzo udanego, to niektórzy pracownicy manierami rodem z PRL-u. Słynne już panie dyrektorki sprzątające z którymi trzeba było się wykłócać o wymianę ręczników, wymiany pościeli nie udało mi się wywalczyć. Pokoje były sprzątane byle jak, nasza pani sprzątająca ładowała nam się do pokoju bez pukania, waliła obrażona
mopem po meblach.
Okłady z borowin miałam zimnawe, bo jak usłyszałam od pani fizjoterapeutki, nie będzie wstawać o 5 rano, żeby je podgrzać.
Były problemy z mierzeniem ciśnienia przez panie pielęgniarki. Szwankowały aparaty do inhalacji.
Raczej w Plonie nie czuje się specjalnej troski o kuracjusza, dyrektor i personel są przyzwyczajeni do stałych dostaw
z ZUS-u i NFZ, więc się nie wysilają specjalnie 8-)
Koala56
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 28 maja 2014 21:38
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Bea71

Post autor: Koala56 »

Bea71 napisz do mnie na [email] to Ci napisze jak jest w Ustroniu w Orliku.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2018 22:00 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto email
zwykly_chlopak
Na forum od: 04 sty 2017 18:34

Post autor: zwykly_chlopak »

Cześć!
Jestem tu zupełnie "nowy" a wybieram się wkrótce do Polańczyka (z ZUS).
Zgodnie z poradami, które znalazłem na forum, planuję przedzwonić tam w sprawie pokoju ew. przyjazdu dzień wcześniej.
Szanowna bozenkagr, polecałaś kontakt z Dyrektorem zamiast z paniami z recepcji - a czy masz może jakiś nr telefonu bezpośrednio do niego, lub nr. wewnętrzny? Na recepcję póki co w ogóle nie udało mi się dodzwonić.
Z góry dziękuję za wszelkie porady! :)
ODPOWIEDZ