wyjazd z drugą osobą

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: wyjazd z drugą osobą

Post autor: darek »

nulka pisze:Witam,
Powiedzcie mi czy jest możliwy wyjazd do sanatorium z ZUS w tym samym terminie do tego samego uzdrowiska razem jeśli druga osoba jest z innego miasta? i ewentualnie co trzeba zrobić?
Zadam Ci pytanie.
Czy wspomniana Osoba ma predyspozycje ,aby "Kurować " się na turnusie ZUS czy miała by jechać strikte turystycznie ?
W przypadku możliwości i zaleceń Istnieje taka możliwość -złożenie obu wniosków i czekanie na decyzję Komisji
w innym przypadku jak wspomnieli tutaj przedmówcy -Wyjazd komercyjny
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Maria777 pisze:Ja byłam jeden raz w sanatorium i nie szukałam przygód, tylko bacznie obserwowałam! Na drugi dzień po wieczorku zapoznawczym, większość chodziło parami za rączkę i tak do końca turnusu..... co ciekawe to pan miał 70 lat, a pani 40 :kwiat: :serce: :kwiat:
Ja też uważam że sanatoria nie powinny być "koedukacyjne" ;) :P :P :P Po co niewinne duszyczki kuracjuszy narażać na takie pokusy :roll: Postuluję za :oddzielnymi sanatoriami dla Pań i Panów ,wyjścia poza teren ośrodka tylko za specjalnymi przepustkami po uprzednim złożeniu podania w sekretariacie ośrodka ,spacery tylko w obrębie ośrodka na tzw:spacerniaku ,teren ogrodzony drutem kolczastym ,monitoring całodobowy i co tam jeszcze można wymyślić :P :P :P
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Muczek kiedyś napisał że w sanatorium jest tyle różnych ludzi ,że każdy znajdzie sobie na te trzy tygodnie takie towarzystwo jakie mu pasuje ,do tańca, do różańca lub do pościeli ;) :lol: :lol: :lol: Co wybierzesz to tylko powinno być Twoją sprawą ,a jak chcesz zabłysnąć w swoim towarzystwie po powrocie do domu to nie opowiadaj kto z kim i gdzie chodził ,mów raczej o sobie co Ty przeżyłaś co zobaczyłaś .Pokazuj zdjęcia, pamiątki ,a nie opowiadaj opowieści o zabarwieniu erotycznym ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Medi jestem za .. :lol: :lol: takie tymczasowe osadzenie w jednostce penitencjarnej :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

medi pisze:
Maria777 pisze:Ja byłam jeden raz w sanatorium i nie szukałam przygód, tylko bacznie obserwowałam! Na drugi dzień po wieczorku zapoznawczym, większość chodziło parami za rączkę i tak do końca turnusu..... co ciekawe to pan miał 70 lat, a pani 40 :kwiat: :serce: :kwiat:
Ja też uważam że sanatoria nie powinny być "koedukacyjne" ;) :P :P :P Po co niewinne duszyczki kuracjuszy narażać na takie pokusy :roll: Postuluję za :oddzielnymi sanatoriami dla Pań i Panów ,wyjścia poza teren ośrodka tylko za specjalnymi przepustkami po uprzednim złożeniu podania w sekretariacie ośrodka ,spacery tylko w obrębie ośrodka na tzw:spacerniaku ,teren ogrodzony drutem kolczastym ,monitoring całodobowy i co tam jeszcze można wymyślić :P :P :P
Medi :kwiat: zapomniałaś dodać o strażnikach z zajadłymi i wściekłymi psami :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

strażnik + wściekły pies ....mieszanka może być interesująca ;)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Drogie Panie

Do sanatoriów Zawsze wyjeżdżam Sam !!!
.....i zawsze wracam również SAM
Widocznie Żadnej Pani nie spodobałem ..się :twisted:
inni mają więcej SZCZĘŚCIA

Bardzo dziwne dla mnie jest ,że Para najczęściej Małżeństwo MOŻE mieć te same choroby w tym samym CZASIE-Zastanawiam się KIEDY nastąpi Pierwszy przypadek nie tylko w Polsce ,ale i na Świecie przypadek Prostaty u Pani jak i u Pana a nie wspomnę o Menopauzie .

Podane przez was Panie możliwość kuracji w warunkach XIX wiecznych nie nastraja mnie Optymizmem
Wolę turnusy raczej koedukacyjne ,ale Tutaj ,aby uniknąć przykładu podanego przez Panią Marię ,że Pan 70 ( Bardzo chciałbym dożyć i mieć formę ..spacerować z 40-latką ! )

Aby nastąpiło malutkie rozgraniczenie na Turnusy dla seniorów -myślę tutaj o podziale wszak dla osoby już nie czynne zawodowo dobór terminu jest mało istotny a i Baza zabiegowa była by bardziej wykorzystana.
wtedy też w ośrodkach sanatoryjnych byli by tylko osoby czynne zawodowo.

A co do skoszarowania , drutów , piesków to jestem raczej przeciwny
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

A mnie Darku dziwi Twoje zdziwienie. W XXI wieku choroby i operacje kręgosłupa to już normalka, więc dlaczego małżonkowie nie mogą wyjechać razem skoro faktycznie cierpią na tę samą dolegliwość. Tak jest w moim przypadku i nie widzę w tym nic DZIWNEGO :roll:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

medi pisze:
[ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ewiko pisze:A mnie Darku dziwi Twoje zdziwienie. W XXI wieku choroby i operacje kręgosłupa to już normalka, więc dlaczego małżonkowie nie mogą wyjechać razem skoro faktycznie cierpią na tę samą dolegliwość. Tak jest w moim przypadku i nie widzę w tym nic DZIWNEGO :roll:
Zastanawiające

ileż to zbiegów okoliczności MUSI nastąpić ,aby doprowadzić DWA organizmy do PROBLEMU z wspomnianym Bólem-Operacją kręgosłupa!!
Ale też ILE SAMI musimy ZAPRACOWAĆ na brak gimnastyki naszego kręgosłupa .
Dlaczego nie mamy czasu na raz w tygodniu na basen w miejscu zamieszkania ? a niby tak chętnie korzystamy co jest WIDOCZNE TYLKO w pierwszym TYGODNIU z gimnastyki na basenie w sanatoriach.
Nigdy nie uwierzę ,że dwie OSOBY mogą chorować na ta sama PRZYPADłOŚĆ -ok ..Cukrzyca TYP II ,która ma lub będzie miał każdy po 65 roku ..życia -Sprawa Zlej diety.

Obracam się w kręgach medycznych i NAPRAWDĘ bardzo trudno ,aby oboje małżonkowie chorowali na ta sama przypadłość i stąd MÓJ podejrzenie o MATACZENIE -tak mataczenie przy wypisywaniu wniosków sanatoryjnych.

Zresztą mnie samemu zaproponowano całkiem niedawne ,że ..coś po kąbinujemy i partnerka pojedzie z ..panem -Osobiście wolę samemu a Babcia Mego wnuka również NIECH odpoczywa bez Mojej osoby po co stresy.

JEDYNY wyjątek ,KTÓRY AKCEPTUJĘ to OPIEKUN osoby schorowanej -Niepełnosprawnej
ODPOWIEDZ