zwolnienie a sanatorium z NFZ i własna działalność gospodarcza

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
amber
Na forum od: 01 cze 2011 23:27

zwolnienie a sanatorium z NFZ i własna działalność gospodarcza

Post autor: amber »

Czy ktoś jest zorientowany jak wygląda sprawa zwolnienia lekarskiego gdy jade do sanatorium z NFZ i prowadzę działalność gospodarczą? Czy będę płacić ZUS za czas pobytu? -urlop przeciesz nie przysługuje! Bardzo proszę o podpowiadź jak to rozwiązać,nie mogę nigdzie znaleźć informacji.
graza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2011 19:37
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Re: zwolnienie a sanatorium z NFZ i własna działalność gospo

Post autor: graza »

Witaj
Jesli prowadzisz działalnosc gosp i wyjezdzasz z NFZ to jedziesz w ramach urlopu jak kazdy . Jesli nie zawiesisz działalnosci to niestety musisz zapłacic ZUS.Jest wyjatek jesli jedziesz do szpitala w ramach poszpitalnego sanat to moze wystawia Tobie zwolnienie [ wtedy warto zapytac na poczatku] . Jedyna rada składaj wniosek do ZUS-u i jedziesz na l-4. Sama prowadze dział i teraz w czerwcu bylam w sanat na tzw urlopie a ZUS i tak z bolem musiałam zapłacic
darwicz
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 kwie 2011 14:53

Post autor: darwicz »

Witam!
Jestem na rencie okresowej i prowadzę działalność, w ubiegłym roku byłem i w tym roku w sierpniu też jadę do sanatorium z ZUS. Będę na zwolnieniu lekarskim, składki ZUS zapłacę mniejsze. Wyjazd, łącznie z kosztami podróży pokrywa ZUS. Jak wygląda to z NFZ, nie wiem.
Pozdrawiam :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dowiadywałam się wczoraj u mojej lekarz,jak się sprawa ma..sanatorium- zwolnienie a własna działalność... Nie ma żadnej różnicy czy to praca państwowa czy prywatna działalność... musisz w tym czasie skorzystać ze zwolnienia,które lrkarz na ten czas wystawia lub urlopu.... Pozdrawiam... Bławatek :)
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

Dwa razy korzystałam z leczenia sanatoryjnego zus bedąc na zwolnieniu lekarskim,oczywiscie za okres pobytu w sanatorium zus wypłacił mi chorobowe,równiez prowadzę działalnosć gospodarczą pozdrawiam ;)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witam darwicz.Proszę odpowiedz jakie dokumenty oprócz wniosku należy zlożyć do ZUS,chcąc wyjechac do sanatorium? Prowadze dzialalnośc gospodarczą.Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ