Co do wyjazdu ze zwrotów w ślaskim to można skorzystać ale dopiero po 18 mc ale od złożenia wniosku a nie od ostatniego pobytu w sanatorium.Też tak myślałem ale się przemyślałem
Wyjazd ze zwrotów
- seti36
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lip 2009 18:09
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Wyjazd ze zwrotów
Co do wyjazdu ze zwrotów w ślaskim to można skorzystać ale dopiero po 18 mc ale od złożenia wniosku a nie od ostatniego pobytu w sanatorium.Też tak myślałem ale się przemyślałem
To jest chore co wyrabiają w śląskim.Nie mało że czeka się najdłużej ,to sa odrębne wewnętrzne nie pokryte prawem "zarządzenia" .Przecież wyjazd może nastąpić po upływie 18 msc od poprzedniego pobytu.A jeśli czeka się 12 miesięcy by znów złożyć wniosek to po następnych 6 miesiącach wychodzi 18 msc -więc wg. wszystkich obliczeń można ubiegać się o zwroty.A może w Katowicach panie zatrudnione w NFZ nie potrafią liczyć ?seti36 pisze:Witam![]()
Co do wyjazdu ze zwrotów w ślaskim to można skorzystać ale dopiero po 18 mc ale od złożenia wniosku a nie od ostatniego pobytu w sanatorium.Też tak myślałem ale się przemyślałemi miła pani z NFZ tu oświeciła mnie i sprowadziła na ziemię
Pozdrawiam serdecznie
Tutaj na wszystko mają swoje "przepisy" -w niczym nie poparte zarządzeniami i przepisami ministerstwa
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
Zgadzam się z Tobą Stokrotkostokrotka pisze:To jest chore co wyrabiają w śląskim.Nie mało że czeka się najdłużej ,to sa odrębne wewnętrzne nie pokryte prawem "zarządzenia" .Przecież wyjazd może nastąpić po upływie 18 msc od poprzedniego pobytu.A jeśli czeka się 12 miesięcy by znów złożyć wniosek to po następnych 6 miesiącach wychodzi 18 msc -więc wg. wszystkich obliczeń można ubiegać się o zwroty.A może w Katowicach panie zatrudnione w NFZ nie potrafią liczyć ?seti36 pisze:Witam![]()
Co do wyjazdu ze zwrotów w ślaskim to można skorzystać ale dopiero po 18 mc ale od złożenia wniosku a nie od ostatniego pobytu w sanatorium.Też tak myślałem ale się przemyślałemi miła pani z NFZ tu oświeciła mnie i sprowadziła na ziemię
Pozdrawiam serdecznie
![]()
![]()
![]()
Tutaj na wszystko mają swoje "przepisy" -w niczym nie poparte zarządzeniami i przepisami ministerstwa
A właściwie to myślałam że miejsce kuracji wybiera lekarz.W przypadku zwrotów chyba powinno być podobnie.
Ja byłam z NFZ dopiero jeden raz i też nie tam gdzie sugerował lekarz.Napisał morze -bo to laryngologia --a dostałam przeciwny kierunek Polski -Beskidy.Beskidy mam godzine drogi od domu.Miałam nawdychać się jodu ,a wspinałam się pod górki.ewakacz pisze:Stokrotko! Ja jestem z kujawsko-pomorskiego,ale widać ,że jest podobnie! Lekarz wypisujacy skierowanie (sugierując miejscowość) to jedno fundusz drugie! Ja jadę po raz trzeci,ale niestety nie jadę tam gdzie napisali lekarze tylko... tam gdzie Panie wysyłajace mnie zechcą posłać!! Przecież to jest chore...
Teraz czekam jeszcze ze 2 lata i zobaczę które góry tym razem dostanę
Złośliwość osób z NFZ nie ma granic
- gre_ys
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 19 gru 2009 15:58
- Oddział NFZ: Lubuski
- Staż sanatoryjny: 9
W lubuskim NFZ są bardzo miłe panie. Jak dzwonię zawsze grzecznie udzielają odpowiedzi.
Miałam juz propozycje wyjazdu, ale nie odpowiadały mi miejsca,(Inowrocław, Rymanów Zdrój) więc nie wziełam. Powiem że są to różne san. i lepsze i gorsze, tutaj mogę wybierać, w przeciwieństwie do planowego wyjazdu.
Nadal czekam, może jesienią będzie większy wybór zwrotów.
Pozdrawiam
- seti36
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lip 2009 18:09
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
Co do wyjazdów ze zwrotów to są to wyjazdy z których ktoś zrezygnował z przyczyn losowych albo bez nadziejnie i nikt tam nie chce jechać .Panie z NFZtu podają tylko miejscowość nazwę ośrodka i termin wyjazdu . Wyjazd ze zwrotów wiąże sie z szybką decyzją i krótkim terminem możesz dostać propozycję wyjazdu nawet za 2 dni.Ja skorzystałem z wyjazdu ze zwrotów raz był tel do NFZtu miła pani paproponowała mi 2 oferty z .trmin wyjazdy za 7 dni. Powiedziałem ze przemyślę i oddzwonę za godzinę usłyszałem ze juz tych ofert może nie być. Na szybko przestudiowałem opinie z netu i wybrałem najlepszą ofertę, tel spowrotem do NFZtu i wyraziłem zgodę na wyjazd .List polecony dostałem za 2 dni zpotwierdzeniem wyjazdu .Pozdrawiam serdecznie