Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
seti36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2009 18:09
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: seti36 »

Witam ;)
Co do wyjazdu ze zwrotów w ślaskim to można skorzystać ale dopiero po 18 mc ale od złożenia wniosku a nie od ostatniego pobytu w sanatorium.Też tak myślałem ale się przemyślałem :o i miła pani z NFZ tu oświeciła mnie i sprowadziła na ziemię :shock: Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

seti36 pisze:Witam ;)
Co do wyjazdu ze zwrotów w ślaskim to można skorzystać ale dopiero po 18 mc ale od złożenia wniosku a nie od ostatniego pobytu w sanatorium.Też tak myślałem ale się przemyślałem :o i miła pani z NFZ tu oświeciła mnie i sprowadziła na ziemię :shock: Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
To jest chore co wyrabiają w śląskim.Nie mało że czeka się najdłużej ,to sa odrębne wewnętrzne nie pokryte prawem "zarządzenia" .Przecież wyjazd może nastąpić po upływie 18 msc od poprzedniego pobytu.A jeśli czeka się 12 miesięcy by znów złożyć wniosek to po następnych 6 miesiącach wychodzi 18 msc -więc wg. wszystkich obliczeń można ubiegać się o zwroty.A może w Katowicach panie zatrudnione w NFZ nie potrafią liczyć ? :lol: :lol: :lol:
Tutaj na wszystko mają swoje "przepisy" -w niczym nie poparte zarządzeniami i przepisami ministerstwa :cry:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

stokrotka pisze:
seti36 pisze:Witam ;)
To jest chore co wyrabiają w śląskim.Nie mało że czeka się najdłużej ,to sa odrębne wewnętrzne nie pokryte prawem "zarządzenia" .Przecież wyjazd może nastąpić po upływie 18 msc od poprzedniego pobytu.A jeśli czeka się 12 miesięcy by znów złożyć wniosek to po następnych 6 miesiącach wychodzi 18 msc -więc wg. wszystkich obliczeń można ubiegać się o zwroty.A może w Katowicach panie zatrudnione w NFZ nie potrafią liczyć ? :lol: :lol: :lol:
Tutaj na wszystko mają swoje "przepisy" -w niczym nie poparte zarządzeniami i przepisami ministerstwa :cry:
Zgadzam się z Tobą Stokrotko :D
ewakacz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2011 12:48

Post autor: ewakacz »

Witam! Czy ktoś z Was mógłby mi odpowiedzieć jak to jest z wyjazdami ze zwrotów tzn. czy te zwroty to miejsca gdzie jest bez nadziejnie i nikt tam nie chce jechać czy to przypadek?! Co jest przyczyną tych zwrotów? Ja byłam dwa razy w NFZ-a zapytać się co mogłaby mi Pani z tej instytucji zaproponować i propozycje były-albo bardzo daleko od miejsca zamieszkania albo sanatorium gdzie formułowicze wypowiadają się nie pochlebnie-odradzając? Będę wdzięczna za wiadomość która mi pomoże w podjęciu decyzji. Nadmieniam iż ta Pani jest bardzo tajemnicza(podaje tylko miejscowość bez nazwy obiektu) i nie sympatyczna. Istna loteria!!!! Bierzesz czy nie.... Pozdrawiam wszystkich zdesperowanych kuracjuszy.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ewakacz z jakiego regionu Polski jesteś.Bo jak to czytam, to jabyś należała pod Katowice.Tam to samo -opryskliwe traktowanie , zbywanie i łaskę robią że odpowiedzą.Widać panie decydujące o wyjeździe wszystkie o podobnym "humorze" :o
A właściwie to myślałam że miejsce kuracji wybiera lekarz.W przypadku zwrotów chyba powinno być podobnie.
ewakacz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Stokrotko! Ja jestem z kujawsko-pomorskiego,ale widać ,że jest podobnie! Lekarz wypisujacy skierowanie (sugierując miejscowość) to jedno fundusz drugie! Ja jadę po raz trzeci,ale niestety nie jadę tam gdzie napisali lekarze tylko... tam gdzie Panie wysyłajace mnie zechcą posłać!! Przecież to jest chore...
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ewakacz pisze:Stokrotko! Ja jestem z kujawsko-pomorskiego,ale widać ,że jest podobnie! Lekarz wypisujacy skierowanie (sugierując miejscowość) to jedno fundusz drugie! Ja jadę po raz trzeci,ale niestety nie jadę tam gdzie napisali lekarze tylko... tam gdzie Panie wysyłajace mnie zechcą posłać!! Przecież to jest chore...
Ja byłam z NFZ dopiero jeden raz i też nie tam gdzie sugerował lekarz.Napisał morze -bo to laryngologia --a dostałam przeciwny kierunek Polski -Beskidy.Beskidy mam godzine drogi od domu.Miałam nawdychać się jodu ,a wspinałam się pod górki.
Teraz czekam jeszcze ze 2 lata i zobaczę które góry tym razem dostanę :o Choć znów było napisane że ......morze.
Złośliwość osób z NFZ nie ma granic :twisted: :twisted:
ewakacz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Oj ręce opadają na to nasze ciężkie życie no ale cóż ile człowiek potrafi :oops: :oops: :oops: :oops: znieść tego sam nie wie dopóki tego nie przeżyje!!!!
Awatar użytkownika
gre_ys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2009 15:58
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: gre_ys »

Witam.
W lubuskim NFZ są bardzo miłe panie. Jak dzwonię zawsze grzecznie udzielają odpowiedzi.
Miałam juz propozycje wyjazdu, ale nie odpowiadały mi miejsca,(Inowrocław, Rymanów Zdrój) więc nie wziełam. Powiem że są to różne san. i lepsze i gorsze, tutaj mogę wybierać, w przeciwieństwie do planowego wyjazdu.
Nadal czekam, może jesienią będzie większy wybór zwrotów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seti36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2009 18:09
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: seti36 »

Witam :kwiat: ewakacz
Co do wyjazdów ze zwrotów to są to wyjazdy z których ktoś zrezygnował z przyczyn losowych albo bez nadziejnie i nikt tam nie chce jechać .Panie z NFZtu podają tylko miejscowość nazwę ośrodka i termin wyjazdu . Wyjazd ze zwrotów wiąże sie z szybką decyzją i krótkim terminem możesz dostać propozycję wyjazdu nawet za 2 dni.Ja skorzystałem z wyjazdu ze zwrotów raz był tel do NFZtu miła pani paproponowała mi 2 oferty z .trmin wyjazdy za 7 dni. Powiedziałem ze przemyślę i oddzwonę za godzinę usłyszałem ze juz tych ofert może nie być. Na szybko przestudiowałem opinie z netu i wybrałem najlepszą ofertę, tel spowrotem do NFZtu i wyraziłem zgodę na wyjazd .List polecony dostałem za 2 dni zpotwierdzeniem wyjazdu .Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
ODPOWIEDZ