Wyjazd ze zwrotów
Re: Wyjazd ze zwrotów
A co do wyboru.. Nie wiem, jakimi prawami kierują się różne oddziały NFZ, ale w moim wiążąca jest opinia balneologa. Na skierowaniu balneolog pisze kilka miejscowości i zawsze miałam jedną z nich. Opinia lekarza wypełniającego wniosek nie jest najważniejsza. Bardzo dużo ludzi chce nad morze, ale sanatoriów jednak więcej jest na południu. Patrzą na to, czy profil leczenia się zgadza i nie zawsze musi to być Kołobrzeg
Prawdą jest też to, że ze zwrotami nie ma się co zastanawiać za długo i czasami niema możliwości, żeby poczytać opinie. Chętnych jest dużo i rzeczywiście po godzinie skierowania może już nie być.
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 5
- mercedes
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 mar 2012 13:58
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 17
-
forumowicz
Zgodnie z przepisami wg. mnie...przestrzegając owych przepisów można jechać już po upływie 18 msc. od poprzedniego powrotu .Natomiast to chyba znów zależy od regionu w którym mieszkamy.Bowiem ,niedawno czytałam że w Katowicach "miłe panie" poinformowały kuracjusza z forum, że...... można pytać o zwroty po 18 msc. od ponownego złożenia wniosku -czyt. pozytywnie rozpatrzonego6basia6 pisze:Witammam pytanko, po jakim czasie od rozpatrzenia pozytywnego wniosku można ubiegać się o wyjazd ze zwrotów
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 160 razy
- Podziękowano: 76 razy
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 5
-
forumowicz
Atinko, czy ja dobrze zrozumiałam, od powrotu a nie od złożenia wnioskuAtina pisze:O wyjazd ze zwrotów można się ubiegać po upływie 18 m-cy od ostatniego powrotu z sanatorium.Jestem po rozmowie z NFZ w tym temacie i dosłownie liczy się każdy dzień ,ponieważ system im nie "przepuszcza" skierowania.Taką odpowiedz dostałam w NFZ pomorski.
Wniosek złożyłam w maju b.r. Został pozytywnie rozpatrzony z czasem oczekiwania 19 m-cy, czyli wyjazd obliczyłam na grudzień 2015r.
Praktycznie jesteśmy w podobnej sytuacji.Mój wniosek wpłynął w końcu kwietnia br. a wróciłam z sanatorium w marcu 2013 roku.Czyli obie powinnyśmy w zbliżonym terminie walczyć o zwroty.Ale jak znam życie i rejon z którego pochodze róznica będzie duża -oj duża.Nie mniej ,mimo wszystko na wiosnę przyszłego roku będę dzwoniła i pytała o zwroty .Ciekawe co usłyszę w odpowiedzi6basia6 pisze:Atinko, czy ja dobrze zrozumiałam, od powrotu a nie od złożenia wnioskuAtina pisze:O wyjazd ze zwrotów można się ubiegać po upływie 18 m-cy od ostatniego powrotu z sanatorium.Jestem po rozmowie z NFZ w tym temacie i dosłownie liczy się każdy dzień ,ponieważ system im nie "przepuszcza" skierowania.Taką odpowiedz dostałam w NFZ pomorski.Czyli jak wróciłam w czerwcu ubiegłego roku, to 18 m-cy upływa mi w grudniu b.r. i w styczniu mogę już wystąpić o zwroty
![]()
Wniosek złożyłam w maju b.r. Został pozytywnie rozpatrzony z czasem oczekiwania 19 m-cy, czyli wyjazd obliczyłam na grudzień 2015r.