Dzięki Basieńko
KWIATY........
-
forumowicz
Re: KWIATY........
Ja sieję je od kilku lat i inne też, bo bardzo lubię słonecznikiewasz pisze:Przyznam, że widzę pierwszy raz choć już mam tak dużo latek![]()
![]()
![]()
Dzięki Basieńko
o kwiaty w wazonie trzeba zadbać aby przedłużyć ich świeży wygląd .ewasz pisze:Rzeczywiście Anusiu, wygląda jakby rósł normalnie a nie ścięty i to aż tydzień temu![]()
codziennie ścinam końcówki łodyg pod skosem ostrym nożem , pozbywam się dolnych liści , wkładam do zimniej przegotowanej wody i dorzucam kilka kostek lodu
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
Dziękuję Anusiu, nie wiedziałam że trzeba do przegotowanej wody z kostkami lodu wstawić kwiatyanusia153 pisze:o kwiaty w wazonie trzeba zadbać aby przedłużyć ich świeży wygląd .ewasz pisze:Rzeczywiście Anusiu, wygląda jakby rósł normalnie a nie ścięty i to aż tydzień temu![]()
codziennie ścinam końcówki łodyg pod skosem ostrym nożem , pozbywam się dolnych liści , wkładam do zimniej przegotowanej wody i dorzucam kilka kostek lodu
Pozdrawiam serdecznie
fotka z wczorajszego spaceru , zupełnie nie wiem jaką nazwę noszą te kwiaty , pamiętam , że kiedyś rosły takie same w ogródku u mojej mamy przy płocie , są bardzo wysokie ,sięgają do ok 2 m wysokości, ich łodygi są wiotkie trzeba je przywiązać sznurem by pod wpływem ciężaru nie połamały się
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

Anusiu:-) nie spieram sie ale sa podobne bo moich:-) odmina Dali:-) jest bardzo duzo:-) od miniaturek do tych co maja metr wysokosci:-) ja sama musialam je wiazac do podpurek:-) bo deszcz czy wiatr to sie lamaly:-)anusia153 pisze:Małgosiu , to nie są chyba Dalie , Dalie nie są takie wysokie , a sama nie wiem .......może ktoś będzie wiedział
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Na 100 % to dalie. Dalie, których inna nazwa to georginie, to byliny tworzące podziemne bulwy korzeniowe.anusia153 pisze:[ obrazek zewnętrzny ]
fotka z wczorajszego spaceru , zupełnie nie wiem jaką nazwę noszą te kwiaty , pamiętam , że kiedyś rosły takie same w ogródku u mojej mamy przy płocie , są bardzo wysokie ,sięgają do ok 2 m wysokości, ich łodygi są wiotkie trzeba je przywiązać sznurem by pod wpływem ciężaru nie połamały się
Rośliny te pochodzą z górzystych obszarów Meksyku i Gwatemali, a do Europy sprowadzono je w XIX wieku.
Rośliny z tej grupy osiągają wys. od 100 do 160 cm, są więc dość wysokie.
Dla mnie, osobiście, to jedne z piękniejszych kwiatów ogrodowych.