KWIATY........
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Re: KWIATY........
Dalie (georginie ) kojarzyły mi się z takimi właśnie kwiatami jak na tej fotce .
Małgoś miałaś racje, brawo
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

-
forumowicz
Małgosiu i Dziadku Zbyszku, przykro mi bardzo, ale to nie są dalie. Te kwiatki rosną w moim ogrodzie i jest to bylina o nazwie rudbekia. Należy do rodziny astrowatych. Gatunek pochodzi z Ameryki Północnej. Po sprowadzeniu jej do Europy szybko wydostał się z ogrodów i zaczął zajmować naturalne siedliska w Europie. W Polsce występuje nad rzekami, w miejscach wilgotnych i na stanowiskach ruderalnych. W uprawie ogrodniczej znajdują się obecnie jedynie odmiany hodowlane tego gatunku "Goldquelle". Pozdrawiamanusia153 pisze:[ obrazek zewnętrzny ]
fotka z wczorajszego spaceru , zupełnie nie wiem jaką nazwę noszą te kwiaty , pamiętam , że kiedyś rosły takie same w ogródku u mojej mamy przy płocie , są bardzo wysokie ,sięgają do ok 2 m wysokości, ich łodygi są wiotkie trzeba je przywiązać sznurem by pod wpływem ciężaru nie połamały się
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

rudbekia naga - zdjęcie z netu , pewnie po deszczu tak się pochyliły .
Basia wyszukałam w necie po nazwie podanej przez Ciebie , dokładnie tak samo wyglądają te moje kwiatki
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

Rosiczka Okrągłolistna - roślina owadożerna , a to jest owadożerny liść
-
forumowicz
Małgosi te kwiatki rosły w ogrodzie mojej mamy od dziecięcych lat razem ze mną, a teraz przyozdabiają ścinę mojego domu. Tak więc nie musiałam wiele sprawdzać. Być może są spokrewnione z dalią bo należą do tej samej rodziny astrowatych i obie roślinki pochodzą zza oceanu. Dalia z Ameryki Środkowej, a rudbekia z Ameryki Północnejmalgorzatas pisze:Byc moze basiu:-) masz racje:-) zapewne sprawdzilas w guglach wszystko dokladnie:-) ale Dalie tez tak wygladaja:-) moze to rodzina i sa podobne i spokrewnione:-) czasem listek w inna strone i nowa nazwa kwiatu:-)