Ustroń Równica

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
krzysiek23
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2013 12:12
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 21

Re: Ustroń Równica

Post autor: krzysiek23 »

Witam bardzo dziekuje za zrozumienie. Pozdrawiam :D
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

mim pisze:Ponieważ są problemy z netem w ośrodku,dlatego zamierzam zabrać swojego laptopa i korzystać z usług jednego z operatorów komórkowych . Dlatego interesuje mnie czy jest dobry zasięg sieci komórkowych ?
Ja ,z laptopem schodziłam do Klubu Kuracjusza -bez problemu miałam internet -----gratisowy.Po wpisaniu hasła internet działał.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

mim pisze:ja mam skierowanie z NFZ od 15 lipca :) Ciekawe że są różne terminy :!:
To taki moloch ,że co dnia stoją kolejki nowych kuracjuszy przy recepcji.Jeden przyjeżdża drugi odjeżdża.Nie dojdziesz do tego kto jest z jakiego turnusu patrząc na nowe twarze.Może tylko z owej kolejki kogoś zapamiętasz.Turnusy zmieniają się jak w kalejdoskopie.Tyle ludu to i turnusów sporo.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Też niestety, a może ...stety nie jestem sową i zgadzam się ze Stokrotką. Jestem osobą, która do spania potrzebuje idealną ciszę, więc miałabym tam problem z regeneracją nocną. Pozdrawiam. :kwiat:
SebaKosta
Na forum od: 03 cze 2014 17:05
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: SebaKosta »

witam
Wczoraj zawiozłem znajomą do Sanatorium Równica . To co tam zastałem to " Późny Gierek wczesny Rakowski" . Pokój który otrzymała znajoma to od czasu jak Równice wybudowano nie był remontowany . Fasada budynku jest piękna , główny holl przypomina lata 90 . Obsługa jest super. Zdjecia pokoju oraz krótki filmik wrzucę w niedzielę . Jak dla mnie to oprócz obsługi to jesteśmy 10 lat świetlnych za Afryką.Gratulację dla NFZ,ZUS za kontrakty z tym pseudo Sanatorium.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Najlepiej Polakowi wychodzi krytkowanie :twisted:
Byłam i jestem zadowolona :)
Przede wszystkim dla mnie liczyły się zabiegi :)
Szkoda, że nie potrafię zamieszczać zdjęć, bo mam takowe pokoju w którym mieszkałam. Nie było tak źle jak tu niektórzy przedstawiają ;)
W końcu to nie hotel *****
Pozdrawiam :kwiat: :kwiat:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z zabiegów również jestem zadowolona.Pokoje sa jakie są -ale czysto .Co drugi dzień sprzątane.Łazienka tylko dla mnie.Nie oczekiwałam luksusów ,więc dla mnie spoko.Jak ktoś jest przyzwyczajony do urlopów w hotelach to o czym mówimy? Jadąc do sanatorium liczę na poprawę stanu zdrowia.
Na odskocznię od pracy,od kuchni i codziennych stresów.A w przerwie na miłą rozmowę ew. zwiedzanie okolicy.To nie wczasy w hotelu lux.
Cieszmy się że takie miejsca istnieją. :kwiat:
Osobiście jestem zadowolona .Jedynym mankamentem jak dla mnie, była zbyt duża liczba osób tam przebywających.
Ciągły gwar i szum na korytarzach nie sprzyjał (w moim przypadku) relaksowaniu się.
Ogólnie ? do przyjęcia. ;)
Hania
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 kwie 2012 12:45
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Hania »

Zgadzam się z Tobą Ewo , że tylko potrafimy narzekać. Nie zauważamy rzeczy pozytywnych.Wymagania co niektórzy mają ogromne, przecież nie jedziemy do SPA .
Doceńmy to co jest.Dla mnie też najważniejsze są zabiegi. Zawsze jestem zadowolona z pobytu sanatoryjnego. Pamiętam to co dobre.
Pozdrawiam
ede
Na forum od: 27 sie 2014 11:22
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: ede »

Osobom bez skierowania (za odpłatnością), których celem jest pobyt w celach zdrowotnych, sanatorium Równica szczerze NIE POLECAM!

Oto co obiecuje sanatorium na swojej stronie internetowej (Pakiet Kuracjusz PLUS) i jak to wygląda w porównianiu z rzeczywistością:
1) Zakwaterowanie - pokoje dla gości odpłatnych ładne, jednak wyglądem dośċ mocno przypominające szpitalne.
2) Całodzienne wyżywienie (wg diety) - jedzenie fatalne, rodem z domów wypoczynkowych epoki komunistycznej, brrr!
3) Badanie lekarskie wraz z ordynacją zabiegów - badanie lekarskie praktycznie nie miało miejsca, zabiegi przydzielane na chybił trafił przez lekarza, na wizytę u którego czekaliśmy 1 dzień, co przy tygodniowym pobycie ma znaczenie.
4) Opieka lekarska i pielęgniarska - Brak. Opieka lekarska i pielęgniarska praktycznie nie istnieje. Kontakt z lekarzem bardzo ograniczony (Mamie nie pasowały zabiegi i mimo prośby o spotkanie z lekarzem w celu zamiany zabiegów nie miała zaszczytu dostąpienia przed oblicze). Pielęgniarki niemiłe i patrzące na kuracjusza jak na nachalnego intruza, który śmie zaklócaċ im drogocenny spokój. Nasze wrażenie jest takie, iż pacjent prywatny traktowany jest jak zwykły wczasowicz, dla którego zabiegi rehabilitacyjne to zwykła fanaberia: mimo iż liczyliśmy na fachowe doradztwo i pomoc w zakresie podratowania zdrowia, odjechaliśmy z kwitkiem. Byċ może pobyt na NFZ wygląda inaczej...
5) 30 pkt zabiegowych dziennie do wykorzystania w obrębie bazy zabiegowej Uzdrowiskowego Zakładu Przyrodoleczniczego - zgodnie z wyceną punktową. - duża baza zabiegowa i miła obsługa fizjoterapeutów; - baza zabiegowa położona w dużej odległości od sanatorium, aby do niej dojśċ należy przejśċ 4 dłuuugie korytarze, starszy człowiek będzie miał znaczne trudności; - w sobotę i niedzielę zabiegi nie są wykonywane, o czym nas nawet nie poinformowano, więc przy pobycie tygodniowym, razem z jednodniowym opóźnieniem w ordynacji zabiegów, mieliśmy w plecy 3 dni.

PONADTO:
- niemiła obsługa na recepcji, braki personelu i chaos organizacyjny;
- nie zostaliśmy poinformowani o zasadach korzystania z bazy sanatorium, na moje pytanie powidziano mi, iż mam sobie poczytaċ (sic!);
- obiekty sanatorium malo przystosowane do potrzeb niepelnosprawnych, zwłaszcza windy wołają o pomste: ciasne, opatrzone ciezkimi drzwiami, z ktorymi niepelnosprawny sam sobie nie poradzi! Dziwne to w instytucji zajmujacej sie leczeniem schorzen ukladu ruchu...
- wifi nie działa nigdzie.

Pobyt w Sanatorium Równica uważam za pomyłkę. Nie polecam pobytu w tej instytucji.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

A ja polecam :D byłam parę razy przed laty i bedę tam kolejny raz :D nie sądzę by się tak zmieniło na gorsze ,że czytać każą i dobrze bo stoimy czasami pod pałacem kultury i pytamy gdzie jest pałac,lenistwo po prostu.Baza w odległych latach zabiegowa była ok a spacer ? Przecież to spacery decyduja o zdrowiu min.Przed laty było kilka diet do wyboru a dieta do 1000 kal była doskonała.
A co to u licha obiekt bez pielęgniarek i lekarza? Ede a co tak naprawdę Ci odpowiadało ,mam wrażenie ,że suma która zapłaciłeś nie odpowiadała ,a to wybór klienta,czyż nie tak?
Polecam Ci w takim razie Arkę Medical SPA w Kołobrzegu . :)
A tydzień pobytu to nieporozumienie jeśli chodzi o leczenie ,przez tydzień to można wykapać się w jeziorku i to też nie zawsze ,jak bedzie pogoda :o
POzdrawiam
ODPOWIEDZ