Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: stokrotka »

Reniu ! U mnie w kwietniu 2015 roku minie 2 lata od powrotu i rok od złożenia wniosku.Będę dzwoniła o zwroty i jak usłyszę to co Ty -napiszę za radą Agnes zapytanie listownie i na pocztę mailową.Wszystko musi być poparte odpowiednim rozporządzeniem a takowego nie ma,żeby czekać 18msc od złożenia wniosku.Bo u nas czekamy 12 msc. żeby złożyć ponowny wniosek i drugie 18msc. ???? to jakas żenada co z nami wyrabiają w Katowicach.Napiszę jasno że od mojego ostatniego powrotu z sanatorium upłynęło więcej iż 18 msc. a rozporządzenie mówi wyraźnie że można uzyskać kolejne skierowanie po 18msc. od powrotu a nie od złożenia wniosku.Tylko na razie muszę poszperać w necie i znaleźć to rozporządzenie które mogę przytoczyć.A może Ktoś z forumowiczów poda link gdzie taki przepis się znajduje.
Muszę odczekać do wiosny żeby dostać urlop dlatego wcześniej nie mogę tam dzwonić.Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Podaję numer ustawy art. 33 ust. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164,poz. 1027, z późn. zm.2)
W zarządzeniu jest tylko jedno stwierdzenie,a mianowicie "w przypadku dorosłych — zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy."
A w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 5 stycznia 2012 roku (poz.14) jest wykaz jednostek chorobowych określających na jaki rodzaj skierowania (szpital,sanatorium czy ambulatoryjnie)można zakwalifikować.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Alice pisze:Podaję numer ustawy art. 33 ust. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164,poz. 1027, z późn. zm.2)
W zarządzeniu jest tylko jedno stwierdzenie,a mianowicie "w przypadku dorosłych — zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy."
A w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 5 stycznia 2012 roku (poz.14) jest wykaz jednostek chorobowych określających na jaki rodzaj skierowania (szpital,sanatorium czy ambulatoryjnie)można zakwalifikować.
Śliczne dzięki Alicjo -jesteś wielka :serce: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
renia54
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2014 15:24
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: renia54 »

Alice pisze:Podaję numer ustawy art. 33 ust. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164,poz. 1027, z późn. zm.2)
Dzięki Alice :kwiat: z konkretne wiadomości w poniedziałek wysyłam pismo pocztą i mejla :serce:
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

renia54 pisze:
wikul pisze: Witaj wikul :kwiat: a z jakiego nfz jestes :)
Z Mazowieckiego. Korzystałem chyba z czterech numerów zaczerpniętych ze stron MOW NFZ
Pozdrawiam W.
Awatar użytkownika
Maria777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2014 17:38
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Maria777 »

A czy rezygnując ze skierowania z powodu ważnych spraw osobistych i ustawiając się drugi raz w kolejce (trzeba czekać około 17 miesięcy) mogę dzwonić w międzyczasie o wyjazd ze zwrotów? Ostatni raz byłam w sanatorium w lutym 2012r :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Mario jesli czekałaś juz na sanatorium (nie wiem ile miesiecy od zarejestrowania wniosku w NFZ) to nie czekasz od nowa w kolejce.Zaliczą Tobie ten okres czekania i jesli to było blisko otrzymania wyjazdu ,to pojedziesz w bardzo krótkim czasie np 3 lub 2 miesiecy.Pozdrawiam serdecznie :kwiat: :) :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

WIKUL w Mazowieckiem zmieniły się numery telefonów.Nie wiem czy dzwonisz pod te 222797842,222797843,222797839,222797844
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ALICE

Jesteś wielka Każdy forumowicz powinien ściągnąć Sobie zapisaną w pdf w/w ustawę skopiować i mieć przy sobie podczas rozmów w oddziałach NFZ .
przyznaje się wydawało mi się ,że troszkę wiem ,ale po lekturze całego rozporządzenia mogę powiedzieć NIE ma NA MNIE BATA.
Nawet mogłem porównać swe ostatnie skierowanie i oznaczenia symboli i dziś wiem czego było za dużo a czego zabrakło

ALICE jeszcze RAZ JESTEŚ WIELKA.
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

O rozporządzeniu ministra Zdrowia z 5 stycznia 2012r. pisałam już w temacie "Nie przyznano szpitala uzdrowiskowego-dlaczego? " w połowie sierpnia. Jest ono bardzo istotne, bo wiele wyjaśnia, ale jakoś nikt na to nie zwrócił uwagi. Darek, Ciebie rozgrzeszam, bo co innego miałeś wtedy na głowie :serce: .
ODPOWIEDZ