Urlop ojcowski

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 gru 2008 16:15

Urlop ojcowski

Post autor: Grzegorz »

Hej wszystkim!
Co prawda to nie o sanatorium ale jestem podekscytowany! W niedzielę urodziła mi się córeczka! Wszystko z nią jest ok z czego bardzo się cieszę. Aż się dziwię, że ja taki połamaniec jeszcze to potrafiłem zmajstrować :)))
Czy ktoś się orientuje dobrze w urlopach ojcowskich? W szpitalu nie wiedzieli nic co mnie bardzo zdziwiło bo w końcu to oddział położniczy i powinni wiedzieć. Natomiast w pracy mi powiedzieli, że przysługuje mi 7 dni. Ja zaś słyszałem gdzieś, że od tego roku t.j. 2010 jest 2 tygodnie, ale nie mogę tego znaleźć teraz, wszędzie jest, że jednak 7 dni.
Jeśli ktoś z Was dobrze się orientuję, proszę o podpowiedź z podaniem źródła.
danka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 gru 2010 12:40

Re: Urlop ojcowski

Post autor: danka »

Gratuluję urodzenia córeczki,ale niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.Pozdrawiam
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

W 2011 roku tata może pójść na urlop ojcowski lub urlop dla pracownika - ojca wychowującego dziecko.

w 2011 r. urlop dla pracownika - ojca wychowującego dziecko tata ma prawo wykorzystać, jeśli matka zrezygnuje z części urlopu macierzyńskiego:
- mama musi wykorzystać co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego
- po wykorzystaniu 8 tygodni, jeśli matka wymaga opieki szpitalnej ze względu na stan zdrowia, który uniemożliwia jej osobistą opiekę nad dzieckiem
- w razie zgonu matki w czasie urlopu macierzyńskiego.
Dołączam się do gratulacji.Dużo zdrówka dla mamy i maleństwa.
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

Teraz druga forma urlopu ,która Cię interesuje Grzegorzu.
Urlop ojcowski w 2010 r. i 2011 r. będzie przysługiwał pracownikowi w wymiarze 1 tygodnia (art. 14 ust. 2 ustawy o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw). Natomiast od 1 stycznia 2012 r. urlop ojcowski osiągnie swój docelowy wymiar, który będzie wynosił 2 tygodnie (art. 1823 § 1 k.p.).
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 gru 2008 16:15

Post autor: Grzegorz »

Czyli jednak nie załapię sie na 2 tygodnie urlopu ojcowskiego. Szkoda :( No ale to nic, ważne, że córeczka śliczna i zdrowa!! :)
Dzięki za info i gratulacje :)
ODPOWIEDZ