Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Agnes »

renia54 pisze:Witam wszystkich na forum :kwiat: dzisiaj mija 18 miesięcy od mojego pobytu w sanatorium i 7 miesięcy jak złożyłam wniosek o kolejne sanatorium czyli po roku od mojego powrotu , :) i właśnie dzisiaj zadzwoniłam do NFZ w Katowicach i pani poinformowała mnie że o zwroty mogę się starać ale dopiero po upływie 18 miesięcy od złożenia wniosku czyli w lipcu 2015 :shock: czy ktoś już jechał ze zwrotów i w jakim czasie , :serce: pozdrawiam :)
Pozwoliłam sobie wysłać zapytanie jw. na infolinię NFZ i oto ich odpowiedź:

"Szanowna Pani,
Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową zadaniem lekarza ubezpieczenia zdrowotnego jest wystawienie skierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową, po uprzednim wzięciu pod uwagę:
1) wskazań i przeciwwskazań do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej (szczegółowo opisanych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie sposobu kierowania i kwalifikowania pacjentów do zakładów lecznictwa uzdrowiskowego),
2) w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.

Powyższy zapis w pkt 2) pozwala na potwierdzenie skierowania Pacjenta na leczenie uzdrowiskowe (w tym z tzw. "zwrotów") po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.

W imieniu Infolinii
Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia
Iwona Polak

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam zainteresowanym ;) pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czyli jednoznacznie z tego wynika,ze nie liczy się czas od złożenia wniosku tylko od pobytu,co inne oddziały poza katowickim respektują.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ida pisze:O rozporządzeniu ministra Zdrowia z 5 stycznia 2012r. pisałam już w temacie "Nie przyznano szpitala uzdrowiskowego-dlaczego? " w połowie sierpnia. Jest ono bardzo istotne, bo wiele wyjaśnia, ale jakoś nikt na to nie zwrócił uwagi. Darek, Ciebie rozgrzeszam, bo co innego miałeś wtedy na głowie :serce: .
Ida,ja to zarządzenie znam i napisałam Grzegorzowi od razu w odpowiedzi dlaczego nie przyznano.Teraz pytanie było o konkret,czyli rozporządzenie więc podałam.Wtedy temat dotyczył tylko Grzegorza,może dlatego nie zostało to zarejestrowane przez większość.Ale wszyscy Tobie również dziękują za ten post :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Alice pisze:Czyli jednoznacznie z tego wynika,ze nie liczy się czas od złożenia wniosku tylko od pobytu,co inne oddziały poza katowickim respektują.
Może dlatego katowicki oddział jest tak RESTRYKCYJNY bo w województwie ślaskim jest Najwieksza liczba mieszkańców a i liczba Osób z problemami zdrowotnymi jest większa niż średnia krajowa ze wzgledu na byłu już przemysł cięzki.
Fakt wiele osób wróciło z emigracji zarobkowej ,ale wiele osób osiedliło się na Stale.
A niestety dziś za tzw Błedy młodości -lat ubiegłych osoby płacą cenę zdrowia.
Awatar użytkownika
gre_ys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2009 15:58
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: gre_ys »

Witam.
Mam skierowanie!!!!! (ze zwrotów)..... :D :D :D piękna KOTLINA KŁODZKA, tzn Duszniki Zdrój - Chemik od 16.09.14.
Miejsce piękne, mam nadzieję że sanatorium również i nie będę żałować.
Jeśli macie jakieś wiadomości, proszę pisać.
Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj gre_ys :kwiat: Gratulacje :!: Piękna Kotlina Kłodzka i Złota Polska Jesień , masz szczęście :D .Życzę pogody , dużo słoneczka i udanej rehabilitacji :kwiat: :kwiat:
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Maria777 pisze:A czy rezygnując ze skierowania z powodu ważnych spraw osobistych i ustawiając się drugi raz w kolejce (trzeba czekać około 17 miesięcy) mogę dzwonić w międzyczasie o wyjazd ze zwrotów? Ostatni raz byłam w sanatorium w lutym 2012r :)
Nie, dzwonić można po upływie 18 m-cy od złożenia wniosku. Ale po co takie kombinacje, trzeba w razie zwrotu z ważnych powodów, opisać sytuację, ewentualnie wspomóc jakimś zaświadczeniem i poprosić o przełożenie na inny termin. Niepotrzebne będzie kłopotliwe i mało skuteczne wydzwanianie.
Pozdrawiam W.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Pozwoliłam sobie wysłać zapytanie jw. na infolinię NFZ i oto ich odpowiedź:
...
Powyższy zapis w pkt 2) pozwala na potwierdzenie skierowania Pacjenta na leczenie uzdrowiskowe (w tym z tzw. "zwrotów") po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.
W imieniu Infolinii
Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia
Iwona Polak

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam zainteresowanym ;) pozdrawiam :kwiat:[/quote]

To teoria, zapewniam ze praktyka, niestety, odbiega od uprzejmych i teoretycznych odpowiedzi. Wynika to z moich gorzkich długoletnich doświadczeń.
Awatar użytkownika
gre_ys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2009 15:58
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: gre_ys »

smuga pisze:Witaj gre_ys :kwiat: Gratulacje :!: Piękna Kotlina Kłodzka i Złota Polska Jesień , masz szczęście :D .Życzę pogody , dużo słoneczka i udanej rehabilitacji :kwiat: :kwiat:
Dziekuję bardzo.
Liczę na piękną pogodę, a reszta sie okaże, jestem pozytywnie nastawiona.
Pozdrawiam
emi13214
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2012 20:06
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: emi13214 »

Czy ktoś z Was skorzystało kiedyś ze zwrotów?
ODPOWIEDZ