Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Agnes »

renia54 pisze:Witam wszystkich na forum :kwiat: dzisiaj mija 18 miesięcy od mojego pobytu w sanatorium i 7 miesięcy jak złożyłam wniosek o kolejne sanatorium czyli po roku od mojego powrotu , :) i właśnie dzisiaj zadzwoniłam do NFZ w Katowicach i pani poinformowała mnie że o zwroty mogę się starać ale dopiero po upływie 18 miesięcy od złożenia wniosku czyli w lipcu 2015 :shock: czy ktoś już jechał ze zwrotów i w jakim czasie , :serce: pozdrawiam :)
Pozwoliłam sobie wysłać zapytanie jw. na infolinię NFZ i oto ich odpowiedź:

"Szanowna Pani,
Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową zadaniem lekarza ubezpieczenia zdrowotnego jest wystawienie skierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową, po uprzednim wzięciu pod uwagę:
1) wskazań i przeciwwskazań do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej (szczegółowo opisanych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie sposobu kierowania i kwalifikowania pacjentów do zakładów lecznictwa uzdrowiskowego),
2) w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.

Powyższy zapis w pkt 2) pozwala na potwierdzenie skierowania Pacjenta na leczenie uzdrowiskowe (w tym z tzw. "zwrotów") po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.

W imieniu Infolinii
Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia
Iwona Polak

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam zainteresowanym ;) pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Felice »

Czyli jednoznacznie z tego wynika,ze nie liczy się czas od złożenia wniosku tylko od pobytu,co inne oddziały poza katowickim respektują.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum