Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam jak należy załatwić sanatorium z NFZ, długo się czeka na termin i komisje, skąd wziąć wniosek, czy po rekonstrukcji ACL dostanie, wniosek lepiej jak wypełni ortopeda który operował czy lekarz pierwszego kontaktu
Oczywiście, że można wniosek do NFZ może wypisać Ci lekarz pierwszego kontaktu. Jak tylko będziesz miała nadany numerek od razu możesz ubiegać się o wyjazd z tzw. zwrotów (rozumiem, że jedziesz pierwszy raz z NFZ) także nie cykaj się tylko do dzieła powodzenia życzę
Dziękuje. W listopadzie jade z zusu i pierwszy raz do sanatorium. ale tak sobie pomyślalam ze na przyszły rok postaram się z nfz- tu. A skąd wziąć wniosek? A do zusu to wypełniał mi ortopeda który mnie operował i wniosek wzielam ze strony zusu
Witaj
Wniosek do NFZ wypelnia lekarz pierwszego kontaktu.Zarejestruj sie na wizyte i powinnas to zalatwic odrazu, pamietajac o przedstawieniu lekarzowi wszystkich wynikow badan i ewentualnych wypisow ze szpitala.Lekarz wypisuje wniosek do sanatorium i śa dwie opcje: albo sam wysyła albo Ty zabierasz i odwozisz osobiscie lub przez pocztę.Ja zawsze wolę to sama zalatwic.Bastepnie czekasz na pisemnko z NFZ, w ktorym poinformuja Cie jaki masz numer i jaki jest okres oczekiwania.Potem mozesz sledzic w przegladarce internetowej jak schodzą numerki.
Powodzenia
Nkol 1703 Nie czekaj na przyszły rok tylko juz składaj wniosek NFZ-towski .ZUS i NFZ są niezależnymi instytucjami i nie sprawdzają wyjazdów pacjentów.A na NFZ poczekasz minimum 18 miesiecy albo dłuzej nawet.PO co czekać do nastepnego roku ze złożeniem wniosku?
Kruszynko,
jadąc pierwszy raz z NFZ nie trzeba czekać 18 miesięcy jak tylko przydzielą numerek to od razu można dzwonić o zwroty. Bynajmniej tak jest w mazowieckim, tylko nie wszyscy o tym wiedzą na numerek czekałam 7 m-cy, a potem ze zwrotów pojechałam do Krynicy do Wojskowego i to w okresie wakacyjnym tak więc NIKOL1703 powodzenia i do dzieła
Agnes pisze:Kruszynko,
jadąc pierwszy raz z NFZ nie trzeba czekać 18 miesięcy jak tylko przydzielą numerek to od razu można dzwonić o zwroty. Bynajmniej tak jest w mazowieckim, tylko nie wszyscy o tym wiedzą na numerek czekałam 7 m-cy, a potem ze zwrotów pojechałam do Krynicy do Wojskowego i to w okresie wakacyjnym tak więc NIKOL1703 powodzenia i do dzieła
Witaj Agnes ciekawe to co piszesz ,czyli rozumiem że w mazowieckim dostajesz pismo z NFZ o zarejestrowaniu go i nie otrzymujesz info iż oczekiwanie to ,np 18 ,17 itp miesiecy? Tylko pismo zawiera nr ? Ja otrzymuje pismo które ma nr np 30 parę tyś i okres oczekiwania w kolejnym zdaniu to......17 miesiecy.I dopiero po ok roku od pobytu w sanatorium ,nie od daty zarejestrowania wniosku w NFZ moge dzwonić po zwroty.
Pozdrawiam serdecznie
Oj, nie Kruszynko,
my w mazowieckim jesteśmy traktowani tak jak wszyscy tzn. ja również dostałam pismo z numerkiem i przewidywanym czasem oczekiwania ok. 20 m-cy ale jadąc pierwszy raz do sanatorium z NFZ nie jest wymagany czas oczekiwania 18 m-cy. Można ubiegać się o zwrot jak tylko otrzyma się pismo z upragnionym numerkiem myślę, że ta zasada działa we wszystkich oddziałach trzeba tylko pytać. Przypominam, że chodzi tu tylko o pierwszy wyjazd później już niestety tak jak wszyscy ustawiamy się w mega długiej kolejce