Oczekiwania wobec sanatoriów

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: Oczekiwania wobec sanatoriów

Post autor: malgorzatas »

Max pisze:zapomniałem dodać,że interesuje mnie zawsze i tylko pokój 1 osobowy
Albo dwa złączone. :?: :?: :?:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

myślę,że nie mam większych wymagań od Niemców przyjeżdżających do Polski do sanatorium.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Max pisze:myślę,że nie mam większych wymagań od Niemców przyjeżdżających do Polski do sanatorium.
Zastanawiam sie DLACZEGO -Dlaczego Niemcy w Polsce maja byc w lepszych warunkach socjalno-bytowych NIŻ MY ..Polacy.
Byłem kilkakrotnie i w ..Niemczech i nie było Lepszego traktowania Mnie jako Polaka w ich obiektach.
Ostatnio miałem przyjemność spędzić wakacje w grupie wieonarodowościowej i WSZYSCY a byłem jedynym Polakiem warunki mieliśmy takie same.
Czyzby to był jakis kompleks ??

Co do oczekiwań a o czym nie wspomniałem ..czystość i higiena bazy zabiegowej choć tutaj poprawia się coraz mniej zachorowań na choroby grzybicze niż było to lat temu kilka , choć zauważyłem może właśnie w Kołobrzegu mieście chyba Najbardziej ..niemieckim ,że Panie mniej przykładaja się do dezynfekcji ...urzadzeń dla .Polaków
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Dla mnie najważniejsza jest baza zabiegowa. Nie mam porównania jak było wcześniej gdyż mój staż sanatoryjny jest jeszcze bardzo młody, ale chciałabym bardzo żeby sanatoria inwestowały w sprzęt rehabilitacyjny. Spotkałam się już z bardzo dobrym wyposażeniem sali gimnastycznej, to jest bardzo duży plus. Gdyby jeszcze tak wszystkie sprzęty były w miarę często wymieniane to byłoby super. W jednym sanatorium są bowiem dobrej jakości urządzenia, ale są też takie które wołają o pomstę do nieba. Ważne dla mnie jest też podejście lekarza, to czy mnie dokładnie zbada i wysłucha moich sugestii co do leczenia. Z takim właśnie podejściem spotkałam się w Polańczyku. Mniejszą wagę przywiązuję do warunków mieszkaniowych. Tak jak pisała Małgosia, nie muszę mieć super pokoju, ale chciałabym mieć gdzie wypakować swoje ubrania i nie obijać się o koleżanki w drodze do łazienki.
Jednak będąc w kilku miejscowościach uzdrowiskowych miałam okazję zaobserwować fakt iż zarządcy budynków inwestują w remonty czy też budowy. Taki fakt cieszy ponieważ wiadomo, że fajniej jest mieszkać w nowoczesnym budynku, nieźle wyposażonym niż w ciasnym pokoiku rodem z PRLu. Trzymajmy więc kciuki aby ta tendencja remontowa się utrzymywał- wtedy skorzystamy wszyscy. A tak swoją drogą to pieniądze z NFZ za pobyt w sanatorium wcale nie są aż tak duże ( do sprawdzenia w ZIP), więc nie wymagajmy też wysokich standardów. :kwiat:
forumowicz

Cenię sobie dobra bazę zabiegową i musze przyznać z tym nie jest najlepiej.Czy sie zmieniło cos od wielu laty jak jeżdzę< ? Pewnie tak ,chociaż nie mam takiej skali porównawczej ,staram się uszczknąć ;) zawsze inne miejsce i inne sanatorium.Natomiast tam gdzie bywam ,nie ma nadzwyczajnych nowośći medycznych dot zabiegów ,a same zabiegi czas ich trwania pzostawia wiele do życzenia.Bo cóz to za zabieg termożele czy krioeżele ratunku to w domu można sobie zaaplikować,albo masaż wirowy stóp ,gdzie woda bulgocze wrecz anemicznie tak było w Iwoniczu w Sanvicie,lub jak obserwowałam gimnastyke indywidualna na materacach 3 obok siebie ,pod "wodzą " :lol: rehabilitantki(ta) to był żart a nie gimastyka (zestaw ćwiczeń) ,więcej gadulstwa i żartów niż rehabilitacji .W Sanvicie np hydromasaż dla wybrańcow a wanna stoi pół dnia nie włączana. :evil: Mówi nawet o tych oszczędnościach :evil: personel po cichu.Wiele sanatoriów ,gdzie obiekty przejęły osoby prywatne i świadczenia, pozostawia wiele do życzenia.Mało inwestycji w wygląd i nowoczesność a osiąganie zysków do własnych kieszeni.Widać to na korytarzach ,czesto w pokojach ,takie nie doinwestowanie.
Czyli jeśli podsumuję ,to :Arka Medical i jej podobne obiekty standard jak przystało na XX w (ale tam są Niemcy i inni i to dla nich) ten standard :( Inne sanatoria? no ćóż niewiele obiektów zmienia coś na XXI wiek ,reszta funkcjonuje oby Polska nie zginęła ,na tej zasadzie.
Ps moje wymagania dot standardu są normalne ,w końcu nie płacę chudo ZUS tylko ok 900 zł co miesiąc ,a podatki też ,więc czy mam być zadowolona ,że dali mi np pokoik z umywalką w NFZ czy ZUS? Nie ,bo NIE !I Dlatego targuję się o lepsze pokoje i lepszy obiekt :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Ostatnio byłam w Lądku-Zdroju i muszę powiedzieć, że baza zabiegowa jest tam na dobrym poziomie. Zabiegi wykonywane sumiennie (20 min), urządzenia, obsługa i warunki w których były wykonywane też nie miały nic do zarzucenia. Obiekty sanatoryjne remontowane na dużą skalę.
Warunki bytowe (JAN) też dobre, miałam przestrzenny dwuosobowy pokój z łazienką i co dla mnie najważniejsze nowe i twarde (niewyleżałe) materace w sam raz dla osób z chorobami kręgosłupa.
Czyściutko, personel uprzejmy i pomocny, ręczniki (jeden duży, drugi mały) zmieniane raz w tygodniu o wymianę pościeli można było poprosić.
Pomimo, iż na zabiegi trzeba było się przemieszczać do innych obiektów mnie to osobiście nie przeszkadzało. Osoby, które miały problemy z chodzeniem lub takie, którym nie chciało się po prostu chodzić mogły korzystać z bezpłatnego busa podstawianego pod ośrodek.
Wyjechałam bardzo zadowolona tak jak i pozostali kuracjusze tego ośrodka :D
forumowicz

inna sprawa to napiwki,w tym Niemcy nas przewyższają znacznie
forumowicz

Bo mają z czego dawać te napiwki jak Polacy będą tyle zarabiali tez będą dawać przyjęte 10 % :evil:
TYlko napiwki a stół szwedzki dla NIch w sanatorium to dwie odrebne sprawy :)
forumowicz

nie ma się co dziwić,jesteśmy inny sort Europy
forumowicz

widać ten podział na kraje po zarobkach,i to się nigdy nie zmieni
ODPOWIEDZ