Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: margot »

malgorzatas pisze:
margot pisze:Małgoś :serce: :serce: :serce:
jeszcze trochę i napiszesz Bardzo , Bardzo , Bardzo Polecam :D :D :D
Jeszcze żywię się marzeniami :( :( :(
Jak Ci prześlę zdjęcia :twisted: :twisted: :twisted:
:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

No ja myślę że nie zapomnisz i te zdjęcia dotrą do mnie :D :D :D
może i ja skorzystam na drugi rok :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: margot »

malgorzatas pisze:No ja myślę że nie zapomnisz i te zdjęcia dotrą do mnie :D :D :D
może i ja skorzystam na drugi rok :?: :?: :?:
Dasz radę spoko ;) :D :D :D
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Choć od powrotu z urlopu minęło dwa tygodnie dopiero teraz znalazłem troszkę czasu aby mój pobyt w okolicach Szklarskiej Poręby opisać.Byłem tam ostatnio około czterdzieści lat temu i porównanie wypadło nader pozytywnie ( nie licząc opuszczonych domów ,popadających w ruinę .jadąc do Szklarskiej jest ich mnóstwo). Bazę wypadową miałem w Jagniątkowie ,kiedyś osobną wsią dziś dzielnica Jeleniej Góry .Porównując ilość turystów w Szklarskiej i okolicach a w Tatrach to zdecydowanie spokojniej w Karkonoszach .Wypraw w góry zbyt wiele nie było ,ale te najważniejsze miejsca odwiedziłem . Karpacz ze Świątynią Wang.Na Szrenicę i z powrotem -szlakiem . Chciałem wjechać i zejść ale koszt wyciągu mnie przeraził (i dobrze)Odwiedziłem po drodze Wodospad Kamieńczyk ,który prezentował się znakomicie . Byłem też na Wysokim kamieniu gdzie widoki na Szklarską i Świeradów przepiękne. (pogoda dopisała)Wodospad Szklarki i trzeci co do wielkości w tym rejonie Wodospad Podgórnej . Wodospad Podgórnej przepiękny z miejscami a raczej tarasem i ławeczkami do posiedzenia . Ludzie kąpali się (sam miałem ochotę ale w końcu zrezygnowałem ) ja moczyłem nogi. :( Wejście na Chojnik od strony Przesieki trochę z kłopotami (kondycja i drugie kolano dawało o sobie znać).Odwiedziłem Cieplice z ładnym parkiem i Świeradów jedna i druga miejscowość bardzo mi się podobała . Choć ludzie mówią ,ze Świeradów jest ustawiony typowo na Niemców . Odwiedziłem Świeradów jadąc do Zittau przy granicy z Bogatynią ( byłem W Zittau typowo na zakupach) Okolice Bogatyni to kopalnie odkrywkowe ,mnie przerażały ogromem spustoszenia w przyrodzie .Sama droga ze Szklarskiej do Świeradowa Piękna widokowo.. Byłem na Zamku Czocha ,robi wrażenie choć zaniedbany . Szefuje mu Agencja Mienia Wojskowego i nic a nic nie dba o ten zabytek a przydał by się dobry gospodarz .W drodze powrotnej z Zamku pojechaliśmy do Lubomierza ,miejscowości w której jakby czas się zatrzymał . Przepiękny choć też zaniedbany ryneczek . Trafiłem na na Festiwal Polskiej Komedii .W Lubomierzu kręcono Samych Swoich . Muzeum niestety w remoncie i nie mogliśmy go zwiedzić . Sama Starówka Jeleniej Góry śliczna i nie powtarzalna Kamieniczki z podcieniami prezentowały się okazale .Boczne uliczki -jakby sie czas zatrzymał . obskurne i dużo domów na sprzedaż . Była też wycieczka do Pragi ,ale jej nie opisuję bo to nie Polska. Tereny widokowo przepiękne (ach te krajobrazy :o :o ) Polecam każdemu te strony . Myślę ,ze duża część forumowiczów zna te strony . Ja na pewno tam wrócę . We wsi Michałowice jest teatr o nazwie Teatr Nasz . Udało się nam być na spektaklu . ( bilety zamawia się z miesięcznym wyprzedzeniem ) Para aktorów prowadzi teatr i B. fajną restaurację . Ciekawa choć krótka była wizyta i zwiedzanie huty szkła Julia . Można zobaczyć cały proces produkcji kryształów. Dla dzieci organizowane są warsztaty w hucie . w najbliższym czasie powstawiam fotki. Karkonosze żegnały nas ulewą ( oberwanie chmury,płakały ,że je już opuszczamy. I to tyle i aż tyle :D ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Każdemu, kto chciałby przenieść się w czasy księżniczek i książąt proponuję odwiedzenie Zamku w Mosznej. Wzniósł ją Hubert von Thiele-Winckler, właściciel ogromnych posiadłości ziemskich i kopalń. Zdumiewa rozmachem, fantazją i oryginalnością pomysłu architektonicznego o tajemniczej historii. Wokół pałacu rozciąga się przepiękny park w stylu krajobrazowym.Jeszcze niedawno mieścił się tu Ośrodek Terapii Nerwic , obecnie Hotel.W romantycznym parku działa słynna stadnina koni i ośrodek jeździecki.[ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ]Polecam odwiedzenie tego miejsca o każdej porze roku , ale szczególnie w maju kiedy to w weekendy na zamku odbywają się koncerty w ramach Muzycznego Święta Kwitnących Azalii :)
forumowicz

Oprócz Zamku w Mosznej polecam odwiedzić Górę św. Anny wspaniały zakątek Opolszczyzny z Parkiem Krajobrazowym.Znajduje się tu bazylika i sanktuarium z figurką św. Anny Samotrzeciej z XV wieku z jej relikwiami oraz franciszkański zespół klasztorny .Klasztor z XV w.na Górze św.Anny od XVIII wieku jest ważnym centrum pielgrzymkowym.Właśnie w dniach 10-14 .09 odbywają się tu uroczystości Podwyższenia Krzyża Świętego .Znajduje się tu też grota wykonana na wzór groty z Lourdes oraz 40 kaplic kalwaryjnych.Góra św. Anny jest też znana z wydarzeń z 1921roku. Tu w dniach 21-26.05 odbyły się walki powstańców śląskich z oddziałami niemieckimi.Powyżej zaniedbanego amfiteatru możemy obejrzeć Pomnik Czynu Powstańczego projektu Dunikowskiego.Ja zjeździłam te tereny rowerkiem .Jest w okolicach góry św.Anny taka trasa rowerowa nazwana malowniczo ;) Alpenstrasse , coś około 13-15 kilometrów .Żałuję tylko że nie dane było mi przejechać tych tras w kwietniu , maju :( Z pewnością jazda aleją Czereśniową ( coś około 170 drzewek ) w okresie ich kwitnienia to by była frajda .[ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ]
Yoko91
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 cze 2012 18:08

Post autor: Yoko91 »

Smugo :kwiat pięknie pokazałaś ten zakątek Opolszczyzny :) dodam od siebie.
Wnętrza bazyliki w stylu neobaroku, sztukaterie, malowidła ścienne i główny ołtarz.
[ obrazek zewnętrzny ]
Neobarokowy prospekt organowy.
[ obrazek zewnętrzny ]

Pozdrawiam miłej i słonecznej niedzieli. :kwiat:
forumowicz

Wiosna się zaczęła i czas na zwiedzanie. Jak ktoś zwiedza Kraków, to w programie obowiązkowo Wawel, piwnica "pod Baranami" itd. Dla tych którzy będą na Wawelu proponuję autentyczną historyjkę. Całkiem niedawno szwendaliśmy się ze znajomymi po dziedzińcu zamku na Wawelu. Ponieważ jeden ze znajomych za każdym razem gdy tam bywa, ładuje akumulatory przy ścianie, pod którą podobno jest ulokowany "czakram", więc i my stanęliśmy tam ostrożnie na kilka minut, żeby się doładować. W końcu to nic nie kosztuje. Nie powiem, przeszył mnie dreszczyk i było przyjemne mrowienie, ale jakiejś specjalnej ekstazy nie było :roll: Rzecz jednak w czym innym. Otóż, Tuż przy tej ścianie, znajduję się wejście na 1 piętro zamku, gdzie w jednej z komnat jest eksponowana słynna "Dama z gronostajem" Leonarda da Vinci. I przed tym wejściem trwała ożywiona dyskusja, zapewne znawców tematu, o tym, że są zdecydowane wątpliwości dotyczące zwierzątka które owa dama trzyma na rękach. Jeden ze znawców twierdził że to nie gronostaj tylko łasiczka, natomiast drugi przekonywał że fretka. Słuchając tych wywodów, postanowiliśmy sami sprawdzić co to za zwierzę :o Po obejrzeniu obrazka, mój kolega który hoduje nutrie stwierdził, że jak na gronostaja, to za małe te zwierzątko. :roll: No ale jedno z najwybitniejszych dzieł malarstwa w polskich zbiorach zaliczyliśmy. Huraaaa..!!! 8-)
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Mixiu to teraz wiem dlaczego była taka kolejka na dziedzińcu ..Stałeś i grzałeś ten kamień :lol: :lol:
forumowicz

Elu, wiem że niektórzy turyści nie przyjeżdżają żeby zwiedzać muzea i zabytki, ale wyłącznie dla czakramu. Jakiś czas potem byliśmy w tym miejscu z Max-em. O ile pamiętam, to pod wpływem tego promieniowania, też nie miał jakiś specjalnych doznań. Tak czy inaczej Wawel obowiązkowo trzeba "zaliczyć". A propos kolejki. To rzeczywiście niekiedy ludziska czekają aż się zwolni miejsce przy ścianie i mimo że są tam ustawione parawany z reklamami, to i tak się lokują ;) :roll:
ODPOWIEDZ