Świeradów Zdrój , Wacław SzU od 06-30.11.2014

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
doris4545
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2014 18:22
Oddział NFZ: Łódzki

Re: Świeradów Zdrój , Wacław SzU od 06-30.11.2014

Post autor: doris4545 »

Witam, mam kilka pytań dotyczących tego ośrodka,ponieważ mój turnus rozpoczyna się od 30 listopada i chciałabym dowiedzieć się o której godz. najlepiej zgłosić swoje przybycie oraz jak wyglada sprawa z przydzialem pokoju i o której godz. mozna sie wprowadzić? Czy istnieje mozliwosc wczesniejszego przyjazdu? Jadę pierwszy raz , będę z ZUS.. czy ponosze jakies koszty .. jaki jest przelicznik zwrotu za przejazd? w jedna strone mam 380 km.. Czy dokumentacja medyczna zostaje na stałe w sanatorium bo nie wiem ile kopi musze zrobic.. i ostatnie pytanko ,czy sa jakies wkazowki co najlepiej ze sobą zabrać???? czy jest wi-fi..??? Z góry dziękuję za odpowiedź.. pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witaj doris :kwiat: Bylam w tym szpitalu..ale nie z ZUS tylko z NFZ..z tego co wiem..to nie możliwe jest przybycie dzień wcześnie..możesz być wcześnie rano..bo wypisy i przyjecia sa w tym samym dniu ;) Co do dokumentacji tobie nie odpowiem ale kolezanki mnie uzupełnią ;) :serce: wi - fi nie ma..a co do zabrania to wygodne stroje..spodnie..dres..buty sportowe..reczniki sa na miejscu..zabiesz sobie klmarki..wieszak do spodni bo sa tylko pojedyńcze..możesz zabrać sukienke jak masz w planie tańce ;) sztućce i czajnik w pokoju..zabierz sobie ręcznik do naczyń..a na miejscu kup ręczniki papierowe bo sie przydadzą..pozdarwiam Goska :kwiat:
Zapomniałam..czepek..strój kąpielowy..dokumentację medyczną ;)
doris4545
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dziekuję za odpowiedź. Zapomniałam jeszcze zapytać o zabiegi , jak to wyglada? czy trzeba godzinowo samemu sobie dopasować czy oni sami to planują ? oraz ile dziennie jest tych zabiegów i czy popołudniu też są... a jak w sobotę? Jeśli coś umknęło w moich pytaniach a mogłabym się jeszcze czegoś ciekawego dowiedzieć to bardzo prosze o informację... gorąco pozdrawiam. Dziękuje..:)
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witaj Doris:-) jak jedziesz z ZUS:-) to musisz sie liczyc ze zabiegi mozesz miec nawet po poludniu:-) i w sobote tez:-) z tego wzgledu ze NFZ to 54 zabiegi na 21 dni:-) z ZUS to prawie 2 razy tyle:-) zabiegi sa juz planowane i dostaniesz rozspiske:-) kazdy zabieg musi byc podpisany:-) pozdrawiam
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Witaj Doris, wyjazd z ZUSu ma swoje dobre i złe strony. Zależy czego oczekujesz. Jeżeli jedziesz się tam podleczyć to faktycznie powinnaś być zadowolona bo zabiegów jest min 96. Po wizycie u lekarza dostajesz kartę zabiegową na której będziesz miała napisane jaki zabieg, o której godzinie i gdzie. Sporo zabiegów jest w Zakładzie Radoczynnym połączonym z Wacławem łącznikiem, ale np na borowinę, czy gimnastykę trzeba chodzić gdzie indziej. Zabiegi popołudniowe to są zwykle pogadanki czy muzykoterapia, relaksacja.
Wrócę jeszcze do Twojego pierwszego postu, nie musisz robić kopii swojej dokumentacji medycznej, lekarz pożycza Twoją kartę a na koniec ją oddaje. Jeśli chodzi o przelicznik to różnie to bywa, jeżeli jedziesz np autobusem to zachowaj bilet, czasem pomaga. Dojazd z przesiadkami też jest trochę inaczej traktowany, ale tak naprawdę to wszystko zależy od wytycznych jakie dostanie ośrodek już w trakcie Twojego pobytu, bo wszystko się bardzo szybko zmienia. Co do czepka to można go kupić w automacie na basenie, ale koniecznie zabierz klapki basenowe. Przyda się jakiś dres a na zabiegi prądowe najlepiej zabrać rozsuwaną bluzę, będzie wygodniej i szybciej się ubierać. Przyda się suszarka do włosów czy lokówka jeśli używasz. Żelazko jest w pokoju pielęgniarek. Jeśli czegoś zapomnisz to sobie dokupisz. Jest sporo sklepików chociaż ceny też są spore. Blisko będziesz miała Biedronkę, Żabkę i Lewiatana. Są też dwa bankomaty i kilka kantorów. Wi-fi brak. Brak też parkingu pod Wacławem. W Domu Zdrojowym albo w biurze turystycznym na ul Zdrojowej można było sobie wziąć Informator turystyczny. Znajdziesz w nim ciekawe miejsca do zwiedzenia. Miłego pobytu Ci życzę :kwiat: :kwiat: :kwiat:
doris4545
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dziękuję za wyczerpujace odpowiedzi.. czy te bankomaty są PKO BP czy inne? o której godzinie najwcześniej można wprowadzić sie do pokoju? Owszem , szczególnie jestem nastawiona na poprawę zdrowia.. a jesli chodzi o dotarcie do ośrodka to w moim przypadku wchodzi tylko w grę własny transport,ze wzgledu na dlugi czas dojazdu nie dam rady tyle czasu wysiedziec w autobusie... Jeszcze raz dziekuje za odpowiedź .. miło cos wiedzieć jak sie przygotować itp. pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Doris, jest bankomat PKO BP przy Biedronce i drugi WBK - to chyba nawet był taki mały oddział banku. Trudno powiedzieć o której będziesz mogła wejść do pokoju bo zmiana turnusu następuje jednego dnia i pokój trzeba jeszcze posprzątać. Wszystko zależy kiedy opuści go poprzedni lokator. Ale radziłabym Ci być tak ok 10 ewentualnie poczekasz na pokój. Jeśli jedziesz swoim samochodem sama to powiem Ci, że Wacław nie ma parkingu. Można wykupić sobie miejsce pod Lukasem, to całkiem blisko. Poza tym dobrze mieć przy sobie autko, bo wtedy możesz sobie pozwiedzać okolice a jest gdzie pojechać. Możesz też skorzystać z wycieczek organizowanych przez biuro podróży. Plan pewnie będzie wywieszony w Wacławie albo Domu Zdrojowym. Pozdrawiam cieplutko :kwiat:
doris4545
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

DZIĘKUJĘ :)
guma1958
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 lis 2009 20:39
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: guma1958 »

Złociutka!Ja przyjechałem dzień wcześniej po godz.18.00 i z siostrą załatwiłem sobie ekstra pokoik na 3-m piętrze,bodajże 303 .dwa pomieszczenia,mały salonik+sypialnia(3-osobowy).Malutki słodki prezencik otwiera każde drzwi.Parking,naprzeciwko w Narcyzie,nie powinni odmówić.Miłego pobytu.....
doris4545
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dziękuję za podpowiedź.. ;) mam pytanko , czy zdarzają się sytuacje że rehabilitacja niewiele pomogła , dolegliwości są nadal , lekarz tegoż ośrodka proponuje dalsze leczenie sanatoryjne i daje skierowanie? moja sytuacja zdrowotna jest dość poważna.. jestem po operacji kręgosłupa szyjnego na dwóch poziomach stabilizacja przednio poziomowa.. minęło 8 miesięcy a ból nie daje mi normalnie funkcjonować.. jestem po kilku rehabilitacjach bez wiekszych efektów.. w połowie lutego kończy mi się świadczenie rehabilitacyjne roczne... a moj powrót do pracy ( nie wyobrażam sobie)będzie ciężki.. może ktoś miał taka sytuacje podobną do mojej? co dalej??? świadomość że to może się nigdy nie skonczyć , nie daje mi spokoju.. :cry:
ODPOWIEDZ