Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?

Post autor: Ramona2 »

Czytam te wpisy i praktycznie co osoba to ma inny pomysł. Jedynka jest dobrym rozwiązaniem , ale nie zawsze jest taka możliwość, wynika to z tego , że część sanatoriów ma dużo jedynek i wtedy jest większa możliwość rezerwacji. W większości sanatoriów takich możliwości nie ma. też się zastanawiałam dlaczego tak jest i od czego to zależy. Byłam 2 razy w sanatorium Równica w Ustroniu i nie było problemu z zarezerwowaniem pokoju jednoosobowego, a w Continentalu w Krynicy nie rezerwują, w Amer-Polu w Polańczyku można było przyjechać wcześniej.Znajoma, rzeczywiście brała zaświadczenie od lekarza prowadzącego o stanie swojej choroby. Jak dzwoniła do sanatorium do którego dostała skierowanie z NFZ pytając o rezerwację jedynki mówiła , że ma takie zaświadczenie, udawało jej się.
Pozdrawiam
bebe14
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 sie 2014 14:54
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: bebe14 »

Ja za kila godzin wyjeżdżam do sanatorium ,jadę pierwszy raz i już pomalu zaczynam myśleć co by tu spakować do walizki ,też bym chciał mieć jedynkę ale co będzie to będzie ,ale znając moje szczęście raczej niema szans
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

sabe50 pisze:Witam - a co powiecie na taki przypadek, zresztą mój przypadek. Dokształcam się,próbuję się przebranżowić/w tym wieku-szok/. Pierwszy rok ze względu na chorobę zaliczony warunkowo,do tej pory nie wszystko zaliczone,zaraz znowu 3 tygodnie do tyłu z zajęciami,co prawda, na bieżąco będę miał dosyłane materiały do nauki i chciałbym trochę wolnego czasu wykorzystać właśnie na naukę zaległych i bieżących tematów - i co mam powiedzieć na recepcji ? - że chcę 1 bo chce mieć ciszę i spokój - przecież mnie wyśmieją i powiedzą że jestem z kosmosu, albo odwrotnie.
Sabe 50 to super ,że się dokształcasz.Trzeba cały czas doskonalić się,rozwijać .Nie ulegać stagnacji i poszerzać swoje horyzonty myślowe.Niekiedy życie,czasy w ,których przyszło żyć zmuszają...cóż.
Jednak po drugiej stronie może być osoba,która zrozumie Twoją prośbę.Dla mnie nie jet to śmieszne...ani absurdalne.Próbuj ,pytaj...Grzecznym i miłym zachowaniem też można osiągnąć cel.
Pozdrawiam i życzę dużo wiary w siebie i swoje możliwości. :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bebe14 :kwiat: nic podobnego kazdy ma swoje szczęścia,nie myśl tak.Usmiechnij się w recepcji do pani powiedz jakiś komplement ;) i poproś o jedynkę .Nie zawsze jest potrzebne jakieś zaświadczenie ,nic podobnego.Wiele razy obserwowałam kuracjuszy ,którzy otrzymywali jedynkę po przyjeżdzie bez rezerwacji wczesniejszej i bez specjalnych uzasadnień.Do odważnych świat należy spróbuj.Napisz o pobycie .
Spokojnej rehabilitacji :)
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

sabe50 pisze:nikt tu nie mówi o izolowaniu się.Wręcz przeciwnie. Zamierzam w dobrym towarzystwie sprawdzać stan zaopatrzenia tamtejszych sklepików i knajpek w złocisty napój. Ale nie cały czas.Chcę też trochę pouczyć się. A co pomyślą współlokator lub współlokatorzy o moim nieodpartym i i zastanawiającym ciągu do nauki ? /ale mi się chce/- no cóż - ich sprawa. - a może też będą mieli coś do nauki ???

Sabe :kwiat: wierzę w Twoje samozaparcie i potrzebę dokształcania w sanatorium, ale baaaaardzo jestem ciekawa ile dni uda Ci się poświęcić na naukę :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: sabe50 »

kurcze, nikt mi nie wierzy że będę się uczył - no to Wam udowodnię tylko jeszcze nie wiem jak - przecież nie będę zgłębiał mojej wiedzy cały czas.
Awatar użytkownika
Maria777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2014 17:38
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Maria777 »

Czytam te wpisy i tak się zastanawiam, dlaczego wszyscy chcą mieszkać w jedynce? Czyżby byli samotnikami i izolowali się od innych? Przecież w sanatorium nie można być mrukiem bo przez 3-tygodnie można byłoby zwariować!!! :kwiat:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Sabe :kwiat: no co Ty? Przecież napisałam, że ja wierzę :? Ale mogę przypuszczać, ze nie łatwo Ci będzie skupić się na nauce.
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: sabe50 »

sorki basiat - Ty i jeszcze ktoś, reszta już nie ale do czasu - w sobotę wieczorem zaczynam,wcześniej sklepik bo jeszcze będę sam,turnus od 09.11.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Cermit, nie bój się Horyńca! Tam naprawdę jest ok. Fakt, miejscowość maleńka, bez większych atrakcji, ale baza zabiegowa jedna z najlepszych, z jakimi się spotkałam. Jak lubisz pływać albo moczyć się w wodzie to przy sanatorium rolniczym jest kompleks basenów.
a tak co do jedynek, to jeszcze ja się wypowiem. Nigdy nie udało mi się być w jedynce, chociaż chciałam. na szczęście trafiałam na fajne kobitki, ale niektórzy po prostu potrzebują być sami w pokoju. I nie uważam tego za jakąś fanaberię. niektórzy nie czują się komfortowo w towarzystwie drugiej osoby i nie chodzi o to, że nie lubią ludzi w ogóle, ale o to, że źle się czują np. w pidżamie w obecności kogoś , kogo zupełnie nie znają albo czują dyskomfort przy rozmowie,albo mają zaawansowane żylaki i nie chcą ich pokazywać - można wymieniać w nieskończoność, różni są ludzie. W jednym z sanatoriów usłyszałam, że łuszczyca jest wskazaniem do jedynki. Nie wszystkie sanatoria honorują poszczególne przypadłości. W niektórych jak są wolne i przyjeżdżasz wcześniej dają i takie są zasady. Ale... Spotkałam się też z sanatorium, gdzie ktoś dostał jedynkę, bo miał potrafił się poawanturować i miał głośną "mordę". Przepraszam za wyrażenie.
Zablokowany