RWA BARKOWA

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Re: RWA BARKOWA

Post autor: nika7 »

To ja też dołączę do klubu. Też miałam takie bóle na które Tramal nie pomagał, tylko troszkę mniej bolało. Niestety po tej kuracji mój żołądek nie jest w najlepszym stanie. W moim przypadku cały ból pochodził z kręgosłupa i to między innymi było przyczyną, że poddałam się operacji. Bolało tak iż było mi wszystko jedno co ze mną zrobią. Po operacji bóle barku ustąpiły, za to weszło coś innego :lol: :lol: :lol: . W tym przypadku zbawienne okazały się ćwiczenia PNF a w późniejszym stadium kąpiele radoczynne. Nikomu nie życzę tego bólu. :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

W tym przypadku zbawienne okazały się ćwiczenia PNF a w późniejszym stadium kąpiele radoczynne.
Nika , czy ćwiczenia PNF są wskazane po operacji kręgosłupa ? co to są za kąpiele radoczynne ?
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak Anusiu są wskazane, bo to nie są takie zwykłe ćwiczenia. Przede wszystkim trzeba znaleźć rehabilitanta z certyfikatem. U mnie jest problem z ręką i rehabilitant tak ze mną ćwiczył, że nic nie bolało a efekty były szybko widoczne i odczuwalne. A co do kąpieli radoczynnych to dają super efekty przeciwbólowe. Taką wodę ma Świeradów i Lądek, nie wiem czy jeszcze gdzieś indziej występuje.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Z tego co się doczytałam w necie kąpiele radoczynne to tylko dla osób przed czterdziestką .
Nika a jak jest w Twoim przypadku ,czy po operacji rwa barkowa powraca ?
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki operacji zapomniałam o rwie, a jeśli chodzi o kąpiele to prawie każdy kuracjusz miał ją przepisywaną. Trzeba tylko pilnować żeby kąpiel nie była za gorąca bo niesamowicie osłabia, potem koniecznie trzeba poleżeć.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

To o metodzie,
Metoda PNF (Proprioceptiv Neuromuscular Facilitation) - w tłumaczeniu torowanie nerwowo-mięśniowe. Ćwiczeni mają na celu zwiększyć siłę mięśni i zakres dotychczasowych ruchów kuracjusza. Podstawowym celem jest praca nad funkcjami stawów i mięśni. Koncepcja ta zaleca postrzeganie chorego w sposób całościowy, wykorzystując do terapii silne i zdrowe regiony ciała. PNF wykorzystuje w terapii najsprawniejsze rejony ciała do uzyskania aktywności ruchowej w obszarach słabszych, bądź uszkodzonych. Istotą metody PNF jest maksymalne pobudzenie ekster- i proprioreceptorów znajdujących się w ciele oraz różnych sfer kory mózgowej, w celu ułatwienia (torowania) ruchu w obszarze uszkodzonym.
Ruchy stosowane w tej metodzie są zgodne z naturalną pracą mięśni i stawów. Każdy ruch odbywa się w trzech płaszczyznach, co wymusza zaangażowanie do pracy maksymalnej ilości włókien mięśniowych. Wielokrotnie powtarzany ruch może spowodować utworzenie nowego wzorca ruchowego, czyli przywrócić przewodnictwo nerwowe w uszkodzonym obszarze. Terapia metodą PNF postrzega pacjenta całościowo. Nie ogranicza się tylko do pracy z niesprawną częścią ciała, ale wykorzystuje w terapii również zdrowe regiony ciała. Jest bezbolesna, wysoce edukująca pacjenta i skuteczna.
Korzyści z leczenia metodą PNF to:

metoda przyjazna dla pacjenta - oparta na bezbolesnej pracy, wykorzystującej silne odcinki ciała i umiejętości chorego do ułatwiania reedukacji utraconych funkcji,
wysoki poziom bezpieczeństwa terapii wynikający z integracji zabiegu z diagnostyką,
możliwość pracy z chorym na każdym poziomie dysfunkcji - zabezpieczenie terapią wszelkich funkcji od ruchowych do wegetatywnych,
wysoki poziom edukacji pacjenta, oparty na współuczestnictwie w planowaniu terapii oraz kontynuacji ćwiczeń w formie programu domowego,
niewielkie wymagania sprzętowe,
duża efektywność prowadzonej terapii, wynikająca z dokładnej analizy problemu i ukierunkowanych działań.

Wskazania do stosowanie gimnastyki metodą PNF
1. Neurologiczne:
- przebyte incydenty naczyniowe Ośrodkowego Układu Nerwowego jak udary mózgu i przebyte krwotoki.
- choroby związane z utrzymaniem równowagi
- choroby powodujące zaburzenia w utrzymywaniu równowagi,
- choroby które powodują upośledzenie stereotypu chodu,
- stwardnienie rozsiane (SM),
- oraz choroba Parkinsona.

2. Ortopedyczne:
- pacjenci pooperacyjni, przy zaburzeniach funkcji mięśni w postaci niedoboru masy oraz siły mięśniowej,
- choroby mięśni szkieletowych (m.in. dystrofie,zaburzenia metaboliczne, zmiany zapalne),
- złamania i zwichnięcia
- uszkodzenia tkanek miękkich aparatu ruchu: mięśni, ścięgien, więzadeł, torebek stawowych,
- zaburzenia tzw. propriocepcji jako następstwo doznanego urazu tkanek miękkich,
- zaburzenia prawidłowej postawy - reedukacja posturalna,
- bóle kręgosłupa segmentu szyjnego, piersiowego oraz lędźwiowo-krzyżowego,
- neuralgie nerwu trójdzielnego oraz twarzowego,
- zaburzenia funkcji wegetatywnych (oddychanie, połykanie, artykulacja),
- leczenie stawów hypermobilnych - stabilizacje stawów kręgosłupa oraz kończyn,
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A jeżeli chodzi o komórki macierzyste to na NFZ robią w szpitalu ortopedycznym w Otwocku.Jeżdżę tam i za każdym razem jest tłumek ludzi czekających na zastrzyk.Chyba nawet robią badania naukowe w kierunku" Komórki macierzyste w stymulacji regeneracji tkanki kostnej ".
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Alice, jak poczytałam o tej gimnastyce to doszłam do wniosku, że mnie też by się przydała takowa. Fajnie, przejrzyście i zrozumiale przekazałaś nam te informacje - dzięki :serce:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

z powodu wyczerpania wszystkich domowych sposobów walki z bólem barku, niniejszym oświadczam- mam dość :!: idę dziś na konsultację do ortopedy i niech inni teraz walczą z moją przypadłością :twisted:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Tak piszą o tym wieku , ale ja też na tych kąpielach widziałam w Lądku raczej towarzystwo powyżej 40 .Jeśli nie ma przeciwwskazań tych oprócz wieku to lekarz ordynuje te zabiegi z wodami radoczynnymi .Te w Lądku w Jerzym to wody radonowo – siarczkowe i jak wszystkie kąpiele ciepłe osłabiają więc należy koniecznie po nich w spokoju wypoczywać .A jaki mają dobry wpływ na skórę 8-) właśnie tą lekko starszą ;) Nie bez powodu kiedyś budynek dla kobiet nosił nazwę ''Nadzieja''.
ODPOWIEDZ