z rowerem do sanatorium

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: z rowerem do sanatorium

Post autor: jacky6 »

margot pisze:Jacky jestem tego jak najbardziej świadoma , ale wydaje mi się , że w temacie są miejsca , które warto zobaczyć ...
nie każdy kuracjusz jest w pełni sił i pełen możliwości fizycznych aby pokonywać te trasy rowerem ...
...nie widziałam znaku : zakaz wstępu intruzom bez roweru :(
zatem będzie - w swoim czasie - wątek dla posiadaczy 4 kółek z silnikiem mechanicznym ...

poczekajcie ludkowie ;)

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ja miałam w tym roku rower w Uniejowie :)
Na parkingu dla aut był stojak dla rowerów, w czasie deszcze przykrywałam go plandeką i było git :) Okolice Uniejowa są malownicze, warto mieć swoje 2 kółka :)
Pozdrawiam miłośników pedałowania 8-)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Re: Rowerowy ranking N-S

jacky6 pisze:wg kolejności zapisów...

1. Gdańsk Sobieszewo
2. Kołobrzeg
3. Ciechocinek
4. Busko Zdrój
5. Lądek Zdrój
6. Krynica Zdroj
7. Sopot
8. Świnoujście
9. Świeradów Żdrój
10. Kudowa Zdrój
11. Szczawnica
12. Uniejów
13. ?

za sprawą AgiC dopisuję ...

Proszę podać ( uzupełniać ) dalej...

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jacky,przeczytaj pierwszy post w tym temacie? Już pytanie zginęło w Twojej sugestii pomysłu na nowy wątek.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

a oto jedna z tras w Kołobrzegu :)
Szlak do najstarszych Polskich dębów

długość: ok 30 km
czas przejazdu rowerem: ok 3,5 h rowerem
czas przejścia: ok 8 h
Wyruszamy z Kołobrzegu i jedziemy w kierunku na Stramnicę do wsi Stramniczka
W Stramniczce skręcamy w lewo na utwardzoną drogę przy drewnianym przydrożnym krzyżu
Przy drewnianym paśniku leśnym, znajdującym się na "Błękitnym szlaku turystycznym" skręcamy w prawo. Po pokonaniu 1,3 km dochodzimy do pierwszego na szlaku "Dębu Warcisława" (Błękitny szlak turystyczny do najstarszych dębów w Polsce - prowadzi z Ustronia Morskiego przez Sianożęty - Bagicz - Kukinkę - Rusowo do Ustronia Morskiego.
"Dąb Warcisław" (dąb szypułkowy) wpisany do rejestru pomników przyrody, nosi imię księcia Gryfity Warcisława III, za którego sprawą Kołobrzeg w 1255 r. otrzymał prawa miejskie. Dąb mierzy w obwodzie 618 cm (mierzony na wysokości 1,3 m), wysoki jest na 30 m a jego wiek oceniono na 640 lat, co plasuje go na piątej pozycji w rankingu najstarszych drzew tego gatunku w Polsce. Przy zabytkowym drzewie postawiono tablicę pamiątkową.
Po obejrzeniu dębu wracamy do paśnika leśnego, gdzie skręcamy w prawo i poruszamy się "Błękitnym szlakiem". Po 1,9km docieramy do drugiego na szlaku dębów - "Dębu Bolesław".
"Dąb Bolesław" (dąb szypułkowy) uznany za jeden z najstarszych pomników przyrody w Polsce, jego wiek ustalono na 800 lat – obwód mierzony na wysokości 1,3 m od ziemi wynosi 691cm, wysokość 32 m, a średnica korony ma 20 m./Do tej pory za najstarszy dąb w Polsce uważany był "Chrobry" z Piotrowic – 740 lat, a najbardziej znany 'Bartek" z Bartkowa ma 670 lat.
19 sierpnia 2000 roku po 800 latach dąb doczekał się chrzcin. Pod majestatycznym drzewem spotkali się politycy, samorządowcy i mieszkańcy. Dąb otrzymał imię Bolesław, upamiętniono w ten sposób króla Bolesława Chrobrego, za którego przyczyną powstało w 1000 roku biskupstwo w Kołobrzegu. Przed dębem postawiono tablicę informacyjną z jego charakterystyką. Następnie poruszamy się gruntową drogą do stacji Bagicz.
Stacja Bagicz znajduje się przy trasie Koszalin-Kołobrzeg. W pobliskim oddalonym około 2 km od Kołobrzegu znajduje się wiele pomników przyrody, m.in. daglezje zielone – obw. 450 cm i 280 cm, dęby szypułkowe – obw. 430 cm i 630 cm. Warta zobaczenia jest także murowana leśniczówka z początku XXw., oraz cmentarz ewangelicki z XIX/XXw. Poruszamy się dalej na północ do rozwidlenia szlaków – błękitnego i czerwonego /międzynarodowa trasa rowerowa/. Skręcamy w lewo i jedziemy szlakiem czerwonym w kierunku Kołobrzegu, przejeżdżając po drodze przez miejscowość Podczele.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alice pisze:Jacky,przeczytaj pierwszy post w tym temacie? Już pytanie zginęło w Twojej sugestii pomysłu na nowy wątek.
czytam...
kuracjusz amator pisze:Czy ktoś z forumowiczów był w sanatorium z rowerem? Rajcuje mnie rower, coraz bardziej w Polsce popularny :) . Info na ten temat nie widzę na tym forum. Jeśli ktoś ma takie doświadczenia, proszszsz... o parę słów, czy były kłopoty z personelem w sprawie jego przywiezienia, jakie zaoferowano warunki do jego przechowania, info o interesujących trasach rowerowych godnych uwagi, i-te-pe , i-te-de .

wydaje mi się, że zagubienia nie było ...
lecz jeśli się rozmijam z intencjami ojca założycie to może kuracjusz-amator się wypowie ?

Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Jacku jestem pewna , że podpowiedzi nas tych ,,niezroweryzowanych " są tak samo cenne dla ,,zroweryzowanych " a nie znających jeszcze danego terenu jak tych ,,zroweryzowanych " a jadących ,,na rympał " - gdzie dojadę tam będę :D :D :D
Mam nadzieję , że moi Znajomi , którym poleciłam trasę rowerową nigdy jej nie ,,konsumując " rowerem tylko w inny sposób była atrakcyjna i pozostawiająca wiele ciekawych :? i nie dających się zapomnieć :oops: wrażeń 8-)
;) :twisted: :twisted: :twisted:
,,dobryj deń " :P :P :P ;)
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

[ obrazek zewnętrzny ]
Trasa rowerowa w Szczawnicy..po prawej i po lewej stronie Grajcarka..ciągnie się aż do Słowacji..po drodze miejsca na odpoczynek nad Dunajcem..polecam :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

[ obrazek zewnętrzny ]
Tutaj tez trasa rowerowa...Na Słowację pieszo 2,5 godziny drogi...rowerem..ok.1,5h.. :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wydaje mnie się że już gdzieś był temat przechowywania rowerów w czasie pobytu w sanatorium , nie umiem go odszukać :roll: Ja jeżdżę dużo na rowerze , choć by z racji że mieszkam na wsi i jest to praktyczny sposób przemieszczania się .Jak tylko wyjeżdżamy w okresie nie zimowym ;) rowerki często lądują na bagażniku.Nigdy nie było problemu z ich przechowywaniem .Miła rozmowa z recepcją i miejsce zawsze się znajdzie dla naszego przyjaciela podróży ;) jak nie w pomieszczeniach gospodarczych to i pod jakimś daszkiem :) Mamy zabiegi w sanatoriach na rowerkach do ćwiczeń a czyż nie przyjemniej takie ćwiczenia połączyć ze zwiedzaniem okolicy w której przebywamy :) Wytyczone trasy rowerowe znajdują się już w prawie wszystkich miejscowościach uzdrowiskowych .Jedne pięknie wybrukowane inne prowadzą traktami leśnymi , przez łąki , wzdłuż pobliskich rzek.Jak tylko nie ma przeciwwskazań polecam taki spokojny sposób rehabilitacji 8-) Jak nie ma możliwości zabrania rowerka ze sobą , na pewno znajdziemy jakąś wypożyczalnię z w miarę dobrym sprzętem tak by jazda była tylko przyjemnością .I nie zapominajmy o kasku :!: :!: :lol: :lol: [ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ]Plaża też nie straszna 8-)
ODPOWIEDZ