SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: forumowicz »

Tak... mam numer...
W pisemku napisano mi, że będę czekała do 8 m-cy. Dla mnie bomba, bo na sanatorium czeka się dłużej...
W ubiegłym tygodniu spadły mi 2 numerki... a w tym ponad 100... Chyba rozdali "bilety" na cały kwartał hihi
No ale cóz... czekam cierpliwie... Ważne, że w końcu nadejdzie ten dzień, gdy w wyszukiwarce ujrzę termin i miejsce... Bardzo liczę na góry... :-)
O zwroty popytam może w marcu.... Na razie praca nie pozwala mi na wyjazd...
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

..."teraz muszę czekać około 10-mcy. Mam numer 547 ( startowałam z 600 z końca sierpnia) Bardzo wolno spadają nr czasami 2, 3 dziennie lub nic. Miałam nadzieję, że teraz w takim okresie świąteczno- zimowym będzie można pojechać ze zwrotów, ale nic z tego. Rozmawiałam z NFZ i okazało się, że o zwroty jest bardzo trudno, mało kuracjuszy rezygnuje."

Iza03 nie będzie to wielką tajemnicą jak napiszesz na jaki profil leczenia czekasz?Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Iza03
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2014 12:37
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Iza03 »

anezobk :) żadna tajemnica, reumatologia, podobno najwięcej skierowań na ten profil. Również pozdrawiam.
artur30
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 cze 2013 17:00
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: artur30 »

Witam :) ja w maju startowałem z nr 189 oczywiście chodzi o szpital uzdrowiskowy ;) na dzień dzisiejszy jestem 127 w kolejce....do 10 miesięcy się czeka na szpital ;) ale chyba tylko w naszym NFZ czeka sie tak długo :( pozdrawiam :)
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

Iza03 i artur30 serdeczne dzięki za odpowiedź.Będę składać ale dopiero w styczniu.
forumowicz

Witam ponownie :-)
Przyznano mi "bilet" - Ciechocinek w marcu.
Składałam wniosek w październiku - do sanatorium. Po chyba trzykrotnym uzupełnianiu dokumentów przyznano mi szpital - i super, bo szybciej :-)
Mam pytanko... może ktoś się orientuje?
Chciałabym zadzwonić do NFZ i poprosić o zmianę:
- miejsca - bo lekarz, który wystawiał skierowanie zaznaczył mi uzdrowisko góskie...
- terminu - bo po pierwsze: w lutym będę miałą mały zabieg na rękę (zespół cieśni nadgarstka), więc ręka nie będzie jeszcze w 100 proc. sprawna a po drugie, jeśli zniknę z pracy na dwa miesiące (chorobowe po zabiegu + szpital uzdrowiskowy), to stracę pracę ... Wolałabym popracować w marcu i np. w kwietniu albo maju wyjechać. Szef lepiej to zniesie...

Czy prosząc o zmianę miejsca i terminu (i motywując to jak wyżej) mam szansę? Pracują tam ludzie, więc chyba mam... ale boję się, że mi odeślą dokumenty z etykietką "chory zrezygnował z leczenia" albo stwierdzą że po zabiegu ręki w ogóle nie mogę jechać, że to jakieś przeciwskazanie (jadę na reumatologię, zupełnie inne schorzenie)... Ktoś coś wie? Ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam!
Magda
Awatar użytkownika
Iza03
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2014 12:37
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Iza03 »

Witaj Madzik :kwiat:

To fajnie, że tak szybko dostałaś decyzję :). Możesz napisać z którego funduszu jesteś? Bo ja też mam reumatologię i szpital, składałam wniosek w sierpniu i mam czekać 10 m-cy ;)
Jeżeli nie możesz jechać w tym terminie to uważam, że powinnaś wysłać do funduszu kopię skierowania na zabieg jak taki posiadasz lub pisemko od lekarza o planowanym zabiegu i poprosić o zmianę terminu, na telefon to nie wiem czy załatwisz.
Ja też kiedyś miałam właśnie w marcu wyjazd do Buska, do szpitala ale koleżanka z pracy złamała nogę i nie mogłam wtedy wyjechać. Dzwoniłam, wysłałam pismo do funduszu z prośbą o inny termin z uzasadnieniem że nie ma mnie kto zastąpić w pracy i niestety potraktowali to jako rezygnację i dali nowy numer i czekanie na sanatorium. ;)
Myślę że u Ciebie jest inna sytuacja i fundusz Ci zmieni termin :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

witaj Madzik :kwiat: śmiało możesz prosić o zmianę terminu wyjazdu :) napisz pismo i dołącz do niego kserokopię skierowania na zabieg. Dobrze jest dołączyć pisemko od lekarza który kierował na zabieg. Ja przekładałam termin wyjazdu z powodu zaostrzenia się dolegliwości bólowych. Lekarz wystawił zaświadczenie które dołączyłam do podania.Nie napotkałam na żadne trudności :) gorzej było ze zmianą miejsca :roll: tego nie przeskoczyłam ale może Tobie się uda :) pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Madzik :kwiat:
Principiante dobrze Ci radzi. Myślę,że Twoje podanie z lekarskim potwierdzeniem i skierowaniem na zabieg będzie pozytywnie rozpatrzone. Jeśli miejsce pozostanie to samo, to też nie będzie źle. Szpitale Uzdrowiskowe w Ciechocinku, to normalne sanatoria. Myślę ,że nie będziesz żałować.Tam też leczą z problemami neurologicznymi.Pozdrawiam i zyczę, żeby sie udało. Basia
forumowicz

Potwierdzam tę drogę postępowania co poradziły :roll: koleżanki .
Pozdrawiam serdecznie forumowe dobre
  • duszki ;) :lol: :serce: :kwiat:
ODPOWIEDZ