Pozwoliłam sobie wysłać zapytanie jw. na infolinię NFZ i oto ich odpowiedź:renia54 pisze:Witam wszystkich na forumdzisiaj mija 18 miesięcy od mojego pobytu w sanatorium i 7 miesięcy jak złożyłam wniosek o kolejne sanatorium czyli po roku od mojego powrotu ,
i właśnie dzisiaj zadzwoniłam do NFZ w Katowicach i pani poinformowała mnie że o zwroty mogę się starać ale dopiero po upływie 18 miesięcy od złożenia wniosku czyli w lipcu 2015
czy ktoś już jechał ze zwrotów i w jakim czasie ,
pozdrawiam
"Szanowna Pani,
Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową zadaniem lekarza ubezpieczenia zdrowotnego jest wystawienie skierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową, po uprzednim wzięciu pod uwagę:
1) wskazań i przeciwwskazań do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej (szczegółowo opisanych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie sposobu kierowania i kwalifikowania pacjentów do zakładów lecznictwa uzdrowiskowego),
2) w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Powyższy zapis w pkt 2) pozwala na potwierdzenie skierowania Pacjenta na leczenie uzdrowiskowe (w tym z tzw. "zwrotów") po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.
W imieniu Infolinii
Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia
Iwona Polak
Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam zainteresowanym